Ανησυχία προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Η 19η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid που αφορά το διάστημα 8 έως 14 Οκτωβρίου και δημοσιεύτηκε σήμερα, καταγράφει αύξηση στον μέσο όρο ημερησίων κρουσμάτων (με συνεχιζόμενη έντονη ημερήσια μεταβλητότητα), σταθεροποίηση του ημερήσιου αριθμού διασωληνωμένων και σημαντική αύξηση του μέσου όρου ημερήσιων θανάτων.
«Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, από πολλές άλλες χώρες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση της Δευτέρας.
«Όμως! Η εικόνα που υπάρχει σήμερα, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Όπως έγινε, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης που τέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου.
Ήδη, η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο πορτοκαλί. Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, απαιτείται απ’ όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία.
Αλλά δεν είναι μόνο οι πολίτες. Και οι επαγγελματίες, από την υγεία μέχρι τις μεταφορές και από την κοινωνική φροντίδα μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό, οφείλουν να εφαρμόζουν σχολαστικά τα μέτρα. Είναι για το καλό όλων.
Είναι ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας και κοινωνικής ευθύνης. Και οι λίγοι, πονηροί, επαγγελματίες που παραβιάζουν τα μέτρα και κερδοσκοπούν σε βάρος των συνεπών συναδέλφων τους, λειτουργώντας, για παράδειγμα, χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία τέτοιων φαινομένων».
Ανησυχία για τον ημερήσιο αριθμό θανάτων – Αυξήθηκε σημαντικά σε 6,4 ο μέσος όρος
Σύμφωνα με την 19η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid που αφορά το διάστημα 8 έως 14 Οκτωβρίου και δημοσιεύτηκε σήμερα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 365 κρούσματα από 354 στην προηγούμενη έκθεση. Περίπου το 50% των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να καταγράφεται στην Αττική. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη.
Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σχετικά σταθερό σε 86 (από 88 στην προηγούμενη έκθεση), αφού ενδιάμεσα κορυφώθηκε σε 100 στις 10 Οκτωβρίου. Παράλληλα, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 6,4 (από 4,7).
Ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μικρή αύξηση στο 40% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 65%.
Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.
Τα τεστ
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 12.903 την τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.
Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα, ποσοστό 4% – 13% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Παράλληλα, το τελευταίο επταήμερο έχουν διενεργηθεί συνολικά 9.836 έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντισωμάτων (Rapid Ag).
Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα (12/10/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 43 θανάτους βρίσκεται στην 103η θέση στον κόσμο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 148,5 θάνατοι και στη 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών.
Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 234. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 38 από 36 ημέρες και των θανάτων σε 58 από 68 ημέρες.
Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο δείκτης Rt παραμένει στη μονάδα, τόσο για την επικράτεια, όσο και για την περιφέρεια Αττικής.
Η κινητικότητα του πληθυσμού, στις περισσότερες κατηγορίες, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Η μόνη αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι η μείωση της κινητικότητας στα πάρκα και τους υπαίθριους χώρους.