Ένας νέος κύκλος στην ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ανοίγει με την κλήση σε απολογία τεσσάρων βουλευτών της οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που διερευνά η δικαιοσύνη.

Έτσι, λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις 5 Μαΐου, θα περάσουν το κατώφλι του Εφετείου η σύζυγος του προφυλακισμένου αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια και οι βουλευτές Μιχάλης Αρβανίτης, Δημήτρης Κουκούτσης και Νίκος Κούζηλος κατηγορούμενοι για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Οι πληροφορίες θέλουν τους βουλευτές να παίρνουν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν μετά τις εκλογές, ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Την ίδια ώρα, συζητήσεις πυροδοτεί το γεγονός ότι οι ανακρίτριες δεν έστειλαν κλήση σε απολογία και στον Ηλία Κασιδιάρη αν και η Βουλή έχει προχωρήσει στην άρση της ασυλία του για το κακούργημα της κατοχής όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.

Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες κλήσεις βουλευτών, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία για την άρση της ασυλίας τους, την καθυστέρηση της οποίας οι ανακρίτριες έχουν επισημάνει με έγγραφό τους προς τη Βουλή. Μάλιστα, στο επίμαχο έγγραφο είχαν υπογραμμίσει πως είναι ορατός ο κίνδυνος να εκπνεύσουν τα 18μηνα προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων πριν ολοκληρωθεί η δίκη. Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μειμαράκης απαντώντας στις δικαστικές λειτουργούς τις διαβεβαίωσε ότι η Βουλή θα προχωρήσει και θα ολοκληρώσει τη διαδικασία επί των αιτήσεων άρσης της βουλευτικής ασυλίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής , επισημαίνοντας ότι «το αίτημα αφορά σε μεγάλο αριθμό βουλευτών, η δε κοινοβουλευτική διαδικασία αποτελείται από πλείονα στάδια, στα οποία περιλαμβάνεται η ενημέρωση των εμπλεκόμενων βουλευτών, η γνωμοδοτική παρεμβολή κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία σημειωτέον χρειάστηκε να προβεί σε ακρόαση βουλευτών εκτός του χώρου του Κοινοβουλίου, κλπ.» συμπληρώνοντας πως «η εξέταση του ζητήματος ενώπιον της Ολομέλειας, για ένα έκαστο των βουλευτών, αποτελεί το τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας».

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συζητηθούν οι αιτήσεις άρσης ασυλίας για τους Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνη Γρέγο και Κώστα Μπαρμπαρούση προκειμένου να διωχθούν για το αδίκημα της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως την καθυστέρηση της διαδικασίας προκάλεσε το γεγονός ότι οι ανακρίτριες έχουν ζητήσει την άρση της ασυλίας- για να διωχθούν εκ νέου- βουλευτών που βρίσκονται στη φυλακή, μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος.

Όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι η διαδικασία περιπλέκεται από τον Κανονισμό της Βουλής που επιβάλει στο Σώμα να καλέσουν σε «απολογία», εφόσον το επιθυμούν, στην Ολομέλεια τους κατηγορούμενους βουλευτές.

Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στα χρονικά στο κοινοβούλιο, βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να καλέσουν προφυλακισμένους βουλευτές να λάβουν τον λόγο, ώστε να απαντήσουν στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι οι προφυλακισμένοι βουλευτές θα καταγγείλουν τη διαδικασία ως άκυρη.

Γι αυτό το λόγο κλήθηκε να βρει λύση η νομική υπηρεσία της Βουλής η οποία σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους φέρεται να θεωρεί πως η Βουλή είναι υποχρεωμένη να καλέσει για ακρόαση τους εν λόγω βουλευτές, το αν θα μιλήσουν, όμως , ενώπιον της Ολομέλειας είναι θέμα του εισαγγελέα φυλακών. Οι ίδιες πηγές λένε πως αν ο εισαγγελέας «μπλοκάρει» τη χορήγηση άδειας τότε η διαδικασία θα στηριχθεί στις εξηγήσεις που έδωσαν οι βουλευτές στα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας όταν τους επισκέφθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού. Στην περίπτωση που οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θελήσουν να δώσουν πρόσθετες εξηγήσεις τότε θα τους δοθεί η δυνατότητα να καταθέσουν γραπτό υπόμνημα.

Τα νέα στοιχεία

Πάντως, νέα στοιχεία οδήγησαν τις ανακρίτριες να ερευνούν και την εμπλοκή αστυνομικών στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων σχημάτισε δικογραφία με βάση την οποία η ανάκριση στρέφεται πλέον και κατά αστυνομικών που ενδεχομένως με πράξεις ή παραλείψεις τους συνέδραμαν σε έκνομες δραστηριότητες μελών της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, οι δικαστικές λειτουργοί απέστειλαν δυο νέες κλήσεις σε απολογία σε πρόσωπα που φέρονται ως συνεργοί στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.