Τα σημερινά κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν καταγραφεί 354 νέες μολύνσεις του Covid-19 και τρεις νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα.
Από αυτά τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.475, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.
78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 22 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.2%, των
διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 212 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουν καταγραφεί 391 θάνατοι συνολικά στη χώρα.
Πόσο θα κόστιζε στην ελληνική οικονομία το lockdown δύο εβδομάδων στην Αττική
Καθημερινά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και οι συνεργάτες του λαμβάνουν μια πλήρη εικόνα των ταμειακών διαθέσιμων προκειμένου να γνωρίζουν τις αντοχές της χώρας.
Εξετάζουν και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ένα ενδεχόμενο lockdown στην Αττική μετά και τη χθεσινή ανησυχητική ανακοίνωση ότι από τα 416 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα 240 εντοπίζονται στην Αττική.
Όπως μαθαίνουμε, το συμπέρασμα των μελετών είναι πως εάν οδηγηθούμε σε μια καραντίνα δύο εβδομάδων στην περιφέρεια Αττικής επί της ουσίας θα είναι σαν να βάζουμε ταφόπλακα στον κλάδο της εστίασης και του λιανεμπορίου που ούτως ή άλλως έχουν χτυπηθεί τους προηγούμενους μήνες.
Εξετάζοντας το σενάριο σε ευρύτερο επίπεδο, το lockdown θα στοίχιζε στην οικονομία περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου ότι στην Αττική παράγεται το 48% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας.
Αντίστοιχες εκτιμήσεις έχουν γίνει και για το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Από αμιγώς οικονομική άποψη η δεύτερη πιο κρίσιμη περιφέρεια είναι της Κεντρικής Μακεδονίας αφού αυτή παράγει το 13,7% του ΑΕΠ και ακολούθως η Θεσσαλία που συμμετέχει με ποσοστό 5,2%, η Κρήτη με 5% και η Δυτική Ελλάδα με 4,5%.
Τζορτζ Γιανκόπουλος: Ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας από την Καστοριά που θέλει να νικήσει τον κορονοϊό
Ελπίδες έχουν γεννηθούν από το φάρμακο – κοκτέιλ αντισωμάτων που μειώνει τα επίπεδα του κορονοϊού. Πίσω από το φάρμακο βρίσκεται η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals, πρόεδρος της οποίας είναι ο Έλληνας Τζορτζ Γιανκόπουλος.
O Τζορτζ Γιανκόπουλος γεννήθηκε το 1959 από τον Δάμη Γιανκόπουλο και τη Βασιλική Πεκμεσάρη, οι οποίοι κατάγονταν από την Καστοριά.
Ήταν αριστούχος της Σχολής Επιστημών του Μπρονξ και το 1987 έλαβε τίτλους M.D. και Ph.D. από το Κολέγιο Ιατρών & Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Ξεκίνησε να δουλεύει το 1989 στη start up τότε Regeneron, που έψαχνε νέους επιστήμονες που θα έβρισκαν τρόπους για να αναγεννώνται οι νευρώνες και να αποκαθίστανται οι ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον.
Με τα χρόνια ο έλληνας ομογενής κατεύθυνε την έρευνα της εταιρείας σε διάφορους τομείς, πέρα από το αρχικό πεδίο του νευρικού συστήματος, από τις ασθένειες των ματιών μέχρι τον καρκίνο.
Το 1990 ήταν ο 11ος πιο γνωστός επιστήμονας στον κόσμο και το 2004 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Το 2004 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.
Σήμερα είναι πρόεδρος, συνιδρυτής και διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην Regeneron Laboratories και μαζί με την ομάδα του έχουν αναπτύξει σημαντικά φάρμακα, όπως αυτό κατά του ιού του Έμπολα.
Σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του Τζορτζ Γιανκόπουλος, που είναι χωρισμένος με δύο παιδιά, ανέρχεται σήμερα σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κοκτέιλ αντισωμάτων μειώνει τα επίπεδα κορονοϊού και βελτιώνει τα συμπτώματα
Το πειραματικό «κοκτέιλ» των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει αναπτύξει, μείωσε τα επίπεδα του κορονοϊού (το ιικό φορτίο) και βελτίωσε τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μέτρια COVID-19.
«Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα θα υποστηρίξουν την χορήγηση επείγουσας άδειας χρήσης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τζορτζ Γιανκόπουλος.
Η FDA μπορεί να χορηγήσει τέτοια άδεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προτού ένα φάρμακο ολοκληρώσει τον τυπικό κύκλο δοκιμών που χρειάζονται για την κανονική άδεια κυκλοφορίας.
Η θεραπεία αντισωμάτων REGN-CoV-2 ήδη μελετάται και σε ασθενείς με σοβαρή COVID-19 που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία (άρα έχουν υψηλό ιικό φορτίο), καθώς και για την πρόληψη της λοίμωξης σε ανθρώπους που συχνά εκτίθενται σε φορείς του κορονοϊού.
Η Regeneron δεν έκανε γνωστό πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα και γι’ αυτές τις δύο άλλες μελέτες, πάντως οι μετοχές της ήδη κινήθηκαν ανοδικά στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να διαβλέπουν θετικές προοπτικές.
Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης σε 275 ασθενείς έδειξαν ότι το μεγαλύτερο όφελος της θεραπείας έχουν όσοι δεν δημιουργούν μόνοι τους στον οργανισμό τους υψηλά επίπεδα αντισωμάτων κατά του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο της Regeneron θα βοηθήσει περισσότερο τους ασθενείς, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να αντιμετωπίσει τον «εισβολέα» με τα δικά του μόνο «όπλα».
Το REGN-CoV-2 ανήκει στην κατηγορία αντισωμάτων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο μέσω μεθόδων βιοτεχνολογίας και μετά παράγονται μαζικά στο εργοστάσιο. Αρκετές εταιρείες (όπως π.χ. η Eli Lilly) ακολουθούν αυτή την τεχνική για να βρουν αντιικά φάρμακα κατά του SARS-CoV-2.
Η Regeneron δοκίμασε δύο διαφορετικές δόσεις του κοκτέιλ της σε δύο ομάδες ασθενών: όσους είχαν εμφανίσει ισχυρή ανοσολογική αντίδραση και όσους είχαν ασθενή αντίδραση. Στη δεύτερη ομάδα ο μέσος χρόνος ύφεσης των συμπτωμάτων ήταν 13 μέρες για όσους ασθενείς είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), οκτώ μέρες για όσους είχαν πάρει την υψηλή δόση του φαρμάκου και έξι μέρες για όσους είχαν πάρει την χαμηλή.
Η εταιρεία δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι το φαρμακευτικό κοκτέιλ της μείωσε γρήγορα τα επίπεδα του ιού στους ασθενείς με ασθενή ανοσιακή αντίδραση. Επιπροσθέτως, όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ιικού φορτίου στην αρχή της κλινικής δοκιμής, είχαν αντίστοιχα και τις μεγαλύτερες μειώσεις του ιικού φορτίου μετά τη θεραπεία, η οποία χορηγείται ενδοφλέβια.
Ήδη, η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Regeneron για την προμήθεια έως 300.000 δόσεων του «κοκτέιλ». Επίσης η αμερικανική εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche για την παραγωγή και διάθεση του φαρμάκου στον υπόλοιπο κόσμο εκτός ΗΠΑ.
Ειδήσεις σήμερα:
Κεραμέως για καταλήψεις: Οι χαμένες ώρες θα καλυφθούν με μαθήματα τις αργίες και τα Σάββατα
Οι λόγοι που «ωθούν» τους επενδυτές εκτός Τουρκίας – Οι ντόπιοι αγοράζουν μετοχές όπως ποτέ ξανά