Ιδιαίτερα επιβαρυμένη εμφανίζεται η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα το τελευταίο 15ήμερο, ενώ έχει αυξηθεί ο καθημερινός αριθμός των θανάτων.
Από τις 15 Σεπτέμβρη μέχρι και χθες Τρίτη 29/9 έχουν καταγραφεί 4.733 κρούσματα και 78 θάνατοι, ενώ η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας.
Παρ’ ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί το lockdown, οι αριθμοί τρομάζουν.
Ενδεικτικό είναι ότι οι εικόνες συνωστισμού αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Μόλις σημάνουν μεσάνυχτα όπου τα μπαρ, τα καφέ και τα περίπτερα κλείνουν, οι πλατείες γεμίζουν και η «μάχη» της πλατείας ξεκινά.
Η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς στο τέλος της η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα έχει ξεκάθαρη εικόνα σε ποιο βαθμό τα μέτρα που τρέχουν εδώ και 10 μέρες περίπου έχουν αποδώσει. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, θα αναζητηθούν εκ νέου τρόποι ώστε να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία του ιού.
Σε κάθε περίπτωση σήμερα Τετάρτη, θα διεξαχθεί η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την επιτροπή λοιμωξιολόγων.
Τρομάζουν οι αριθμοί – Στο «κόκκινο» η Αττική
Τα χθεσινά κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα ήταν 416. Από αυτά τα 355 είναι εγχώρια, τα 55 συνδέονται με γνωστές συρροές. Τα 10 από αυτά συνδέονται με δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.123, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες. 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 207 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Συνολικά στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 388 θάνατοι.
Αναλυτικότερα οι περιοχές που εντοπίστηκαν τα κρούσματα:
– 61 εισαγόμενα κρούσματα, εκ των οποίων 59 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 240 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 19 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 12 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
ΕΟΔΥ: Παρακολουθούμε στενά τρεις πηγές κρουσμάτων
Ο ΕΟΔΥ καταλήγει στην ανακοίνωσή του αναφέροντας: «Παρακολουθούμε στενά τρεις πηγές κρουσμάτων:
Α) εισαγόμενα (πάνω από 60 σήμερα).
Β) Δομές φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών.
Γ) Περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια».
Κορονοϊός: Πάνω από το 1 ο δείκτης R στην Αττική – Τα 39 έτη ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων
Καμπανάκι χτυπά η 16η έκθεση προόδου του Εθνικού Παρατηρητηρίου Covid-19, η οποία αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου. Όπως σημειώνεται, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων. Ο δείκτης Rt για την επικράτεια αυξήθηκε σε 1, ενώ στην Αττική, για το υπό εξέταση διάστημα, υπολογίζεται άνω της μονάδας.
Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση.
Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.
Πίνακας 1: Κρούσματα ανά ημέρα (κυλιόμενοι 7-ημεροι μέσοι όροι), 22.09.20
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν παγκοσμίως σχεδόν δύο εκατομμύρια νέα κρούσματα, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 6% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, και αποτελούν τον μεγαλύτερο εβδομαδιαίο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Ειδικότερα για την Ευρώπη, το ποσοστό αύξησης ανέρχεται σε 11%.
Παραμένει η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Ωστόσο, αυτή η ηλικιακή ομάδα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μια μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται (τα οποία, όπως αναφέρεται και παρακάτω, ως ένα βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται) αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς.
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας.
Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η σταθερότητα αυτή αντανακλά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 60%.
Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.
Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 10.762 τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.
Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα, ποσοστό 7% – 11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, που εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου.
Συγκεκριμένα, ορισμένες ημέρες περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα εντοπίζονται στο νομό Αττικής. Για τον λόγο αυτό στον νομό Αττικής εφαρμόζονται ήδη επιπλέον περιοριστικά μέτρα.
Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 73 (από 67 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 5,9 (από 3,3) και έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο αριθμό του πρώτου κύματος.
Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκ. κατοίκους (106η θέση / 33,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 126,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 32 από 30 ημέρες και των θανάτων σε 123 από 124 ημέρες.
Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, για το υπό εξέταση διάστημα ο δείκτης υπολογίζεται άνω της μονάδας.
Η κινητικότητα του πληθυσμού δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση στους χώρους εργασίας και στις κατοικίες, που είναι οι δύο κατηγορίες που έχουν επικαιροποιηθεί στο Google Mobility Report την τελευταία εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 12,6% τον Ιούλιο, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν λίγο υψηλότερο ρυθμό πτώσης κατά 15,8%.
Εξαιρώντας τα καύσιμα και τα πλοία, οι εξαγωγές και εισαγωγές υποχώρησαν τον Ιούλιο κατά 2,5% και 8,1% αντίστοιχα. Συνολικά, στο πρώτο επτάμηνο του έτους, οι εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση 13,3% και 15,7% αντίστοιχα, ενώ χωρίς τα πλοία και καύσιμα οι ρυθμοί μείωσης ήταν χαμηλότεροι, συγκεκριμένα 3,6% και 9,6% αντίστοιχα.
Όσον αφορά τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η μικρή ανάκαμψη στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφηκε στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου αντιστράφηκε στη συνέχεια, με το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου να εμφανίζει μικρή υποχώρηση κατά -1,1% έναντι μείωσης -7,5% τον Αύγουστο.
Τα στοιχεία του Bruegel για την εβδομαδιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας υποδεικνύουν μείωση -5% την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έναντι πτώσης -4% την δεύτερη εβδομάδα.
Συνολικά, στο διάστημα από τις αρχές Μαρτίου έως τις 18 Σεπτεμβρίου, η μέση εβδομαδιαία μείωση στην Ελλάδα ανήλθε σε -6,2% έναντι -5,3% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σε χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως η Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία τα ποσοστά μεταβολής ήταν -6,1%, -7,6% και -12,8% αντίστοιχα για την ίδια περίοδο.
Μικρή μείωση κατέγραψε ο μέσος όρος του αριθμού επιβατών, τόσο των διεθνών όσο και των εσωτερικών πτήσεων, στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το πρώτο δεκαήμερο.
Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του αριθμού των επιβατών διεθνών πτήσεων μειώθηκε κατά -1,4%, ενώ ο αριθμός των επιβατών εσωτερικών πτήσεων κατέγραψε μεγαλύτερη πτώση, κατά 7,1%.
Συνολικά, ο μέσος ημερήσιος αριθμός επιβατών διεθνών και εσωτερικών πτήσεων ανήλθε σε 17,998 και 11,977 αντίστοιχα το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας πτώση κατά -71,5% και -56,1% αντίστοιχα σε σύγκριση με το ίδιο περυσινό διάστημα.
Ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών συνέχισε να ενισχύεται με ισχυρό διψήφιο ρυθμό για πέμπτο συνεχόμενο μήνα επιταχυνόμενος σε +37,3% τις πρώτες 11 ημέρες του Σεπτεμβρίου έναντι αύξησης κατά +30,5% τον Αύγουστο.
Συνολικά, στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου, ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών εμφάνισε μέση αύξηση +23,4%, με τάση επιτάχυνσης μετά τον Μάιο και την σταδιακή άρση του lockdown. Παράλληλα, η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών αυξάνεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα κατά +7,6% τις πρώτες 11 ημέρες του Σεπτεμβρίου από +2,9% τον Αύγουστο. Συνολικά, στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου, η αξία ηλεκτρονικών συναλλαγών κατέγραψε ρυθμό αύξησης +1,7%.
Οι πληρωμές μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ στο δημόσιο εμφανίζουν συνολικά μείωση σε σχέση με πέρυσι για το διάστημα από 23 Μαρτίου έως 18 Σεπτεμβρίου, γεγονός που συνδέεται με την αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όσους πλήττονται. Επιπλέον, Εντούτοις, το ποσοστό μείωσης, τόσο τον Αύγουστο, όσο και το διάστημα 1-18 Σεπτεμβρίου, εμφανίζει επιβράδυνση σε σύγκριση με την επίδοση του Ιουλίου.
Όσον αφορά την εξέλιξη των καταναλωτικών δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, η περίοδος 23 Μαρτίου – 17 Σεπτεμβρίου καταγράφει μείωση -10,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο ο ρυθμός πτώσης περιορίστηκε σε -4,4% από -8,7% τον Ιούλιο, ενώ στο διάστημα 1-17 Σεπτεμβρίου παρατηρείται οριακή αύξηση (+0,3%).
Σταδιακή βελτίωση εμφανίζουν τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με ραγδαία και απότομη μείωση της ζήτησης λόγω της επιβολής των μέτρων περιορισμού.
Σημαντική αύξηση συνεχίζει να καταγράφεται στα διόδια (+114,4% το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου από +122,1% τον Αύγουστο), στις εταιρίες ενέργειας (+67,7% από +63%), στα οικοδομικά υλικά (+38,9% από +30,1%), στα super markets και παντοπωλεία (+31.1% από +19,2%), στους φούρνους (+71,2% από +68,5%) και στα φαρμακεία (+45,3% από +27,7%).
Τονίζεται πως οι παραπάνω αυξήσεις αντικατοπτρίζουν και μια μεταστροφή των πολιτών σε ηλεκτρονικά κανάλια πληρωμών και δεν αποτελούν αποκλειστικά ένδειξη αυξημένης ζήτησης.
Αντίθετα, μείωση συνεχίζει να παρατηρείται στους χώρους εστίασης (-5,4% το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου από -7,9% τον Αύγουστο), στις εταιρίες μεταφορών (-47,5% από -30,1%), στα ταξιδιωτικά γραφεία (-65,9% από -64%) και στα πολυκαταστήματα (-67,3% από -68,4%).
Μαγιορκίνης: Το εμβόλιο που ενδεχομένως να είναι διαθέσιμο και μέσα στο 2020
Η έκταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει υψηλή και βρίσκεται σε σημαντική ένταση όσον αφορά τις νέες μολύνσεις, είπε χθες 29/9 κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο αναπληρωτής καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Οι διασωληνωμένοι που προς στιγμήν έδειξαν τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι λιγότεροι – συγκεκριμένα όπως είπε ο αναπληρωτής καθηγητής, «υπήρξε μία μικρή κάμψη χθες – ξεπέρασαν τους 70 και σήμερα έφτασαν τους 79. Ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό στη χώρα μας, είναι σταθερά πάνω από πέντε κάθε μέρα»
Ερωτηθείς για το πώς κρίνει την κατάσταση της χώρας μας σε σχέση με άλλες χώρες αυτή τη στιγμή, είπε ότι στη φάση αυτή οι περισσότερες χώρες τα πάνε καλά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει σύγκριση. «Η Ελλάδα σε αυτή την φάση έχει ένα καλό προφίλ. Βέβαια, μην ξεχνιόμαστε, είμαστε στο δεύτερο κύμα και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί».
Προς το παρόν πάντως, είπε ότι υπάρχει μία καλή ισορροπία και άφησε να εννοηθεί ότι ΟΙ υγειονομικές υπηρεσίες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, η ένταση της οποίας όπως προείπε, είναι σημαντική.
Ο κ. Μαγιοργίνης, είπε ότι από τα χθεσινά κρούσματα, τα 240 αφορούν την Περιφέρεια Αττικής και εξήγησε ότι «η Αττική και ειδικά το κέντρο της Αθήνας βρίσκονται σε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από τα 574 rapid τεστ που έγιναν στην περιοχή της πλατείας Κουμουνδούρου, βρέθηκαν 23 θετικά δείγματα, που αφορούν 6 Έλληνες και 17 αλλοδαπούς.
Ο αναπληρωτής καθηγητής, πρόσθεσε ότι χθες έγιναν συνολικά στη χώρα 13.000 τεστ από τις δημόσιες δομές Υγείας και περίπου 4.000 από τον ιδιωτικό τομέα.
Αναφερόμενος στα γρήγορα τεστ, είπε ότι έχουν υψηλό ποσοστό επιβεβαίωσης όταν ακολουθεί μοριακός έλεγχος και πρόσθεσε ότι σε ποσοστό 5% με 8% είναι λιγότερο αξιόπιστα από το μοριακό τεστ.
Μιλώντας για το ζήτημα που ανέκυψε με τα αρχικώς 12 ψευδώς θετικά τεστ σε κρουαζιερόπλοιο στην Κρήτη, είπε ότι και ο τελευταίος μοριακός έλεγχος που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, είναι αρνητικός, τόσο για τα μέλη του πληρώματος, όσο και για τα δείγματα που ελήφθησαν από τις επιφάνειες του πλοίου.
Μιλώντας για τα εμβόλια, είπε ότι ίσως υπάρχουν αποτελεσματικά δεδομένα μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου από το εμβόλιο της Phizer, οι δοκιμές του οποίου βρίσκονται πλέον σε φάση 3.
Αναφερόμενος στο εμβόλιο της Moderna, το οποίο θα χορηγείται σε δύο δόσεις, επισήμανε πως ενδεχομένως θα είναι διαθέσιμο ακόμα και μέσα στο 2020. Μάλιστα, αναφερόμενος σε εκτίμηση της εταιρείας, είπε πως υπάρχει η διαβεβαίωση ότι μπορεί να παραγάγει μέχρι και ένα δισ. δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος του 2021.