Επί δύο ώρες και 15 λεπτά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενημέρωναν κεκλεισμένων των θυρών τα μέλη της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για όλες τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν από τώρα έως και το έτος 2034, δηλαδή 14 χρόνια αργότερα, προκειμένου να θωρακιστούμε έναντι οποιασδήποτε στρατιωτικής απειλής και ιδίως της εξ ανατολών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbeast.gr από μέλη της Επιτροπής, η ανάλυση που έγινε από τους ιθύνοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν αναλυτικότατη σε σημείο που παρουσιάστηκαν στοιχεία ακόμη και για τα χρήματα που θα απαιτηθούν ανά έτος μέχρι το 2034 «αν και για να υλοποιηθούν σε πρακτικό επίπεδο θα πρέπει να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού της χώρας» όπως μας λένε.
Υπό ενιαία διοίκηση οι Ειδικές Δυνάμεις
Πριν πάμε στις επικείμενες αγορές όπλων να τονίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ανακοινώθηκε πως οι Ειδικές Δυνάμεις θα λειτουργούν πολύ σύντομα υπό ενιαία διοίκηση και θα υπάγονται απευθείας στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Θα δημιουργηθεί camp ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών στη 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (περιλαμβάνει τον 13ο Λόχο Διαβιβάσεων και την Α’, Γ’, Ζ’, Η’, Θ’ και Ι’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών). Εκεί αναμένεται να ενταχθεί και η Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ), η ελίτ των ειδικών δυνάμεων της χώρας μας.
Παράλληλα θα καταργηθούν κάποιες άλλες μονάδες προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και αναγκαίο προσωπικό.
Χρειαζόμαστε 6 φρεγάτες και όχι 4
Όσον αφορά τις αγορές οπλικών συστημάτων, μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας έχει ανάγκη από 6 νέες φρεγάτες, εκ των οποίων οι δύο θα πρέπει να έχουν δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας μιας ικανοποιητικές περιοχής εμβέλειας.
Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum για την προμήθεια τεσσάρων πολλαπλού ρόλου στην παρούσα φάση.
Τέσσερα ελικόπτερα Romeo στην τιμή των τριών
Παράλληλα θεωρείται επιβεβλημένη η αγορά τεσσάρων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων. Ήδη η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού έχει ανακοινώσει ότι θα αγοράσουμε τέσσερα ελικόπτερα MH – 60R (Romeo) τα οποία διαθέτουν υψηλού επιπέδου τεχνολογικά συστήματα και ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.
Έχουν όμως ταυτόχρονα δυνατότητες και κατά στόχων επιφανείας και βέβαια θα μπορούν να εκτελέσουν με επιτυχία και δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης ή κάθετης μεταφοράς φορτίων στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να μας προσφέρουν τα τέσσερα στην τιμή των τριών
Δεν θα αρκεστούμε στα γαλλικά μαχητικά Rafale
Στην κλειστή σύσκεψη έγινε επίσης λόγος για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και βέβαια για την ενίσχυση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας με την προσθήκη μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς.
Στο πλαίσιο αυτό θα αγοραστούν τα 18 γαλλικά υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ωστόσο στην χθεσινή παρουσίαση έγινε λόγος και για την ενδεχόμενη αφορά μιας μοίρας αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 από το 2024 και μετά.
Οι δυνατότητες των F-35
Το F-35 ενσωματώνει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας που το κάνουν δύσκολο να εντοπιστεί από αντίπαλα αεροσκάφη ή ραντάρ περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του αντιπάλου να επιτεθεί ή να αμυνθεί αποτελεσματικά.
Διαθέτει εσωτερικές αποθήκες οπλισμού προκειμένου να μην προσμετράται το ίχνος ραντάρ του οπλισμού στο συνολικό ίχνος του αεροσκάφους. Βέβαια το F-35 δύναται να φέρει οπλισμό και εξωτερικά, θυσιάζοντας έτσι όμως ως ένα βαθμό τη χαμηλή του παρατηρησιμότητα.
Αναβαθμίζονται οι τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ
Επιβεβλημένη θεωρείται επίσης η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό (ήτοι των φρεγατών «Ύδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά» και «Σαλαμίς»).
Νέα τεθωρακισμένα
Τέλος, όσον αφορά τον στρατό ξηράς η Ελλάδα έχει αποφασίσει να αγοράσει νέα υπερσύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα κάποια εκ των οποίων θα σταθμεύουν στον ακριτικό Έβρο, ενώ και οι τρεις κλάδοι θα ενισχυθούν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s).
*Η φωτογραφία είναι αρχείου