Την έναρξη των εργασιών του διήμερου συνεδρίου για την άμυνα και την ασφάλεια «EXPOSEC- DEFENSEWORLD 2014» κήρυξε σήμερα η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.
H κ. Γεννηματά επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, μέσα από συνέργειες και αποκέντρωση, με αποφυγή επικαλύψεων στον μέγιστο δυνατό βαθμό, με θέσπιση κριτηρίων δικαιότερης και αποτελεσματικότερης ανάθεσης κατασκευαστικών έργων και με πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην αλυσίδα των προμηθειών αμυντικού υλικού. «Κανένας δεν δικαιούται να αποκλείει τους άλλους και η συμμετοχή όλων ενδυναμώνει το τελικό αποτέλεσμα και βελτιώνει τα τελικά προϊόντα. Είναι μια εποχή όπου κανείς δεν περισσεύει και όλοι- κυρίως οι εξειδικευμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις- έχουν να προσφέρουν πολλά», ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ «οφείλει να περάσει ένα καθαρό μήνυμα ισχύος δια της συνεργασίας. Δεν έχουμε καμία πρόθεση ή διάθεση να διολισθήσουμε σε μια Ευρώπη προμηθευτών και μια άλλη Ευρώπη αγοραστών».
«Οι βιομηχανίες της ΕΕ δεν είναι αντίπαλοι, είναι συνέταιροι και πρέπει να δρουν ανάλογα, αν επιθυμούμε η ευρωπαϊκή βιομηχανική βάση να είναι ποσοτικά συγκρίσιμη και ποιοτικά ανώτερη από άλλες. Με άξονες την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα, την έρευνα και ανάπτυξη, τη διασφάλιση της αλυσίδας εφοδιασμού και τη συνεργασία, θα αναπτυχθεί μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Αμυντική, Τεχνολογική και Βιομηχανική Βάση», επισήμανε.
Η κ. Γεννηματά κάλεσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διαφοροποιήσουν τον ρόλο τους και να γίνουν κύριοι παραγωγοί συγκεκριμένων εξειδικευμένων προϊόντων. Εξάλλου, επισήμανε ότι «η ανάπτυξη την οποία επιθυμούμε, σχεδιάζουμε και θα πετύχουμε, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την ΕΕ, περνάει μέσα από θέσεις εργασίας και η δημιουργία αυτών των θέσεων εργασίας εξαρτάται από την ύπαρξη και την υγιή λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όταν αυτές κατορθώσουν και αναπτύξουν κρίσιμες δυνατότητες, θα αποτελέσουν κινητήριο μοχλό της συνολικής οικονομίας». Όμως συμπλήρωσε, πρέπει να τους παρέχουμε την πολιτική ασπίδα έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού, από τους κολοσσούς της Αμυντικής Βιομηχανίας και να διασφαλίσουμε την προαναφερθείσα δίκαια κατανομή έργου.
Η οδηγία 81 του 2009 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε, πρέπει να γίνει σεβαστή, αλλά να ξεπεραστούν τυχόν προβλήματα. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που υιοθέτησε, στο θεσμικό της πλαίσιο, την Ευρωπαϊκή οδηγία και στηρίζει απόλυτα τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας για τη βελτίωση των σχετικών πρακτικών. Αυτό, όμως, τόνισε, δεν μπορεί να συμβαίνει εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν μπορεί να συμβαίνει εις βάρος της ασφάλειας ανεφοδιασμού των κρατών, δεν μπορεί να συμβαίνει καταστρέφοντας υποδομές και συρρικνώνοντας βιομηχανίες.
Με αφορμή δε την ουκρανική κρίση και τις αιματηρές αραβικές εξεγέρσεις, από τη Λιβύη έως τον συριακό εμφύλιο, η κ. Γεννηματά παρατήρησε ότι για τις περιοχές που βρίσκονται εγγύτερά τους, αποτελεί ζωτικής σημασίας επιλογή η ενίσχυση των υποδομών στη νοτιανατολική Ευρώπη.
«Τόσο η φύλαξη των συνόρων, όσο και η διεξαγωγή επιχειρήσεων στις περιοχές αυτές, απαιτεί ασφάλεια εφοδιασμού που επιτυγχάνεται ή τουλάχιστον διευκολύνεται με υποστήριξη εκ του σύνεγγυς. Συνεπώς, οι βιομηχανικές υποδομές των πλησιέστερων χωρών παίζουν πρωτεύοντα ρόλο και η βελτίωσή τους αποτελεί κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον» πρόσθεσε.
Η κ. Γεννηματά ζήτησε ευέλικτη εφαρμογή και όχι παράκαμψη της κοινοτικής οδηγίας 2009/81 και την αξιοποίηση πόρων των διαρθρωτικών ταμείων ώστε οι αμυντικές βιομηχανίες πρέπει να ενθαρρυνθούν για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Τέλος επισήμανε ότι η συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού και η συνεργασία με φορείς έρευνας στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, όπως τα πανεπιστήμια και σημαντικά ερευνητικά κέντρα, αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον της Αμυντικής Βιομηχανίας.
Το συνέδριο διοργανώνουν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η «Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ» σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Τελεί δε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), της Ένωσης Εταιριών Αεροδιαστημικής & Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ), του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ).