Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μόρια μετά την ολική καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, που μίλησε στην ΕΡΤ, το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και θα απομακρυνθούν από το νησί όσοι διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό.
Όλα ξεκίνησαν όταν πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό (35 στο σύνολο) ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση.
Ακολούθησαν συγκρούσεις με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές, οι οποίες σύντομα, και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.
Μάλιστα οι πυροσβέστες που επιχείρησαν να σβήσουν τη φωτιά φαίνεται ότι δέχτηκαν επίθεση με πέτρες.
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κυτέλης δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη διασπορά του κορονοϊού, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στο ΚΥΤ και τις δραματικές εξελίξεις.
«Κόλαση στο ΚΥΤ της Μόριας, τώρα η φωτιά είναι υπό έλεγχο, 12.000 μετανάστες ξαπλωμένοι, συνωστισμένοι επί της εθνικής οδού να φυλάσσονται από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ανάμεσά τους είναι και πάσχοντες. Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση από τους αρμόδιους» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Οι 12.500 βρίσκονται στο δρόμο προς τη Μυτιλήνη, ο δρόμος έχει αποκλειστεί από την Αστυνομία. Υπάρχει κρίσιμη κατάσταση. Θα κάνουμε σύσκεψη, βρίσκομαι σε καραντίνα από χθες το βράδυ, ήρθα σε επαφή με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου που διαγνώστηκε με κορονοϊό» είπε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης στον ΑΝΤ1.
«Η κατάσταση ελέγχεται. Να δούμε αν μπορούμε να τους εγκαταστήσουμε στο στρατόπεδο του Καρά Τεπέ, ορισμένοι είναι εξαγριωμένοι» ανέφερε ο κ. Μουτζούρης.
Επίθεση με πέτρες φαίνεται ότι δέχτηκαν και οι πυροσβέστες που επιχείρησαν να σβήσουν τη φωτιά.
«Την κατάσταση την έχουμε ελέγξει, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Ήταν πολύ δύσκολη νύχτα. Έχει γίνει μεγάλη καταστροφή. Η επιχείρηση της πυρόσβεσης ήταν πολύ δύσκολη. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής δέχτηκαν επίθεση με πέτρες» λέει ο πύραρχος Κ. Θεοφιλόπουλος.