Δωρεάν θα παρέχονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς οι μάσκες στα σχολεία, όπως αποφασίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στις 7 Σεπτεμβρίου.
Ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 είπε ότι θα παρέχονται δωρεάν τρεις υφασμάτινες μάσκες σε καθένα από τους συνολικά 1.350.000 μαθητές και 130.000 εκπαιδευτικούς.
Οι μάσκες που θα χορηγηθούν θα είναι «υφασμάτινες μάσκες που μας υποδεικνύει η επιτροπή» και θα καλύψει το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Νωρίτερα με tweet του γνωστοποίησε την ειδική έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών ύψους 5,2 εκατ. ευρώ προς όλους τους δήμους προκειμένου να γίνει η δωρεάν διάθεση των μασκών.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Με ειδική έκτακτη επιχορήγηση του ypesgr 5, 2 εκατομ. ευρώ προς όλους τους δήμους εφοδιάζουμε όλους τους μαθητές & όλους τους εκπαιδευτικούς με μάσκες. Κάνουμε πράξη την ξεκάθαρη πολιτική βούληση του PrimeministerGR να προστατέψουμε την υγεία»
Με ειδική έκτακτη επιχορήγηση του @ypesgr 5,2 εκατομ. ευρώ προς όλους τους δήμους της χώρας εφοδιάζουμε όλους τους μαθητές & όλους τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου με μάσκες.Κάνουμε πράξη την ξεκάθαρη πολιτική βούληση του @PrimeministerGR να προστατέψουμε την υγεία. @th_livanios
— Τάκης Θεοδωρικάκος (@theodorikakosp) August 21, 2020
Κεραμέως: Στα διαλείμματα δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα στα παιδιά
Τη διευκρίνιση ότι η μάσκα στα σχολεία δεν θα είναι υποχρεωτική στο προαύλιο, στη γυμναστική ή στα διαλείμματα έκανε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
«Η χρήση της μάσκας θα είναι στους εσωτερικούς χώρους. Στους εξωτερικούς θα είναι μόνο αν υπάρχει συνωστισμός… Στους εξωτερικούς, στη γυμναστική ή στα διαλείμματα δεν θα χρειάζεται τα παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας να φοράνε μάσκα» είπε μιλώντας στο ΟPEN.
«Ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες των ειδικών. Οι ειδικοί είπαν ότι είναι σπουδαία προστασία η μάσκα, είναι ασπίδα, το λέει ο ίδιος ο ΠΟΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η μάσκα είναι ένα προσωπικό αντικείμενο που θωρακίζει τον καθένα από μας. Είναι ευθύνη του καθενός να προμηθεύσει μία υφασμάτινη μάσκα η οποία μπορεί να πλένεται» ανέφερε.
Η υπουργός Παιδείας είπε, σχετικά με το κόστος της μάσκας, ότι η αγορά της θα είναι ευθύνη των γονέων και υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τους ειδικούς.
Δείτε τη συνέντευξη:
Σάλος με την ομάδα του Facebook «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο» -Τι λέει ένας διαχειριστής της
Στον εισαγγελέα μεταφέρεται μέσα στη μέρα ο φάκελος για την υπόθεση της ομάδας του Facebook «Κανένα παιδί στο σχολείο με μάσκα», που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες μέλη, με στόχο να φέρει προ των ευθυνών τους τους διαχειριστές της.
Ένας από αυτούς, ο Άγγελος, απόστρατος αξιωματικός (περισσότερα στοιχεία δεν έδωσε) μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status fm 107,7.
«Είναι ένα φρέσκο σάιτ που βάλλετε πανταχόθεν για διάφορους λόγους. Δεν είναι επίθεση φράση «Κανένα παιδί στο σχολείο με μάσκα», είναι μία επικεφαλίδα. Με την ίδια λογική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επίθεση και αυτό που κάνει η κυβέρνηση στα παιδιά. Έγκριτοι καθηγητές έχουν αποφανθεί ότι η χρήση της μάσκας και δεν προστατεύει και δυνητικά μπορεί να αφήσει και προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο διαχειριστής της σελίδας μίλησε και ονομαστικά για γιατρό που υποστηρίζει αυτή την άποψη.
«Λέει η κυβέρνηση, δεν το πάω προσωπικά, με μία γενικότητα, μάσκα στο σχολείο χωρίς να μπορεί να σκεφτεί τα προβλήματα που μπορεί να έχουν τα παιδιά πχ τα αυτιστικά ή με άσθμα» είπε. Τόνισε μάλιστα ότι θα ακολουθήσει όσα λέει η παιδίατρος του παιδιού του. «Όχι χρήση μάσκας πέρα των 10 λεπτών, αυτό θα τηρήσω» ανέφερε χαρακτηρίζοντας τη σελίδα στο Facebook ως «κίνημα».
«Ξέρετε τι μπορεί να δημιουργήσει μία μάσκα; Μέτρησα τον κορεσμό μου, το έχετε κάνει ποτέ; Ήταν πάντα 98 και πήγε στο 82 […] Ο κάθε λοιμωξιολόγος μπορεί να λέει ό,τι θέλει ή ό,τι του πούνε να πει. Είμαστε γονείς και θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας» είπε μεταξύ άλλων.
Ακούστε τη συνέντευξη:
Εξαδάκτυλος: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μάσκα προκαλεί προβλήματα στα παιδιά
«Όλες οι επιστημονικές ενδείξεις μας λένε ότι είναι ασφαλής η χρήση μάσκας ακόμα και σε πολύ μικρά παιδιά, προσχολικής ηλικίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάχτυλος.
«Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να λένε ότι αυτό είναι κάτι που δεν επιτρέπεται ή που προκαλεί προβλήματα στην υγεία των παιδιών. Υπάρχουν κάποιοι ενδοιασμοί με το πόσο καλά θα μπορούσαν να υιοθετήσουν ένα τέτοιο μέτρο τα πολύ μικρά παιδιά, αλλά η εμπειρία του Μαΐου δείχνει ότι εφόσον έχουν την κατάλληλη καθοδήγηση και ενθάρρυνση, αντιδρούν υπερβολικά καλά και μας εκπλήσσουν ευχάριστα» είπε στο χθεσινό βραδινό δελτίο της ΕΡΤ.
Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο ο κ. Εξαδάχτυλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν αποτυχία να έχουμε βρει τρόπο να είναι ανοιχτή η διασκέδαση και να μην βρούμε τρόπο να είναι ανοιχτά τα σχολεία μας».
Ο κ. Εξαδάκτυλος είπε επίσης να μην χαρακτηρίζουμε τους νέους ως «υγειονομική βόμβα» καθώς είναι αυτοί που κάνουν τις εργασίες που τους εκθέτουν περισσότερο στον ιό και η ζωή τους τούς εκθέτει λόγω της νεότητάς τους.
«Βεβαίως δεν κινδυνεύουν όσο οι ηλικιωμένοι οι οποίοι θα πρέπει να προφυλάσσονται ιδιαιτέρως», συμπλήρωσε και τόνισε: «Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε κρούσματα σε οίκους ευγηρίας θα πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά αν δεν υπήρχε επαρκής τήρηση των μέτρων ή αν υπήρχε επαρκής τήρηση, τυχόν ανεπάρκεια των ίδιων των μέτρων και ενίσχυσή τους. Αυτό πρέπει να γίνει με ηρεμία, όχι όρους αστυνομικούς και όχι με όρους δημοσιογραφικούς. Θα πρέπει να γίνει με όρους ιατρικής ανάλυσης, έτσι ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα».
Ποιες μάσκες είναι κατάλληλες για παιδιά – Τι πρέπει να τα διδάξουν οι γονείς
«Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις από τους γονείς και φυσικά μία έντονη παραπληροφόρηση αναφορικά με την επικινδυνότητα της χρήσης μάσκας από μικρά παιδιά» εξηγεί μιλώντας στο newsbeast.gr η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αναστασία Βαρβαρήγου.
Και σημειώνει: «Η μάσκα στα παιδιά άνω των 2 ετών και από παιδιά που μπορούν να την φορέσουν μόνα τους, εάν είναι άνετη και σωστά κατασκευασμένη, δεν είναι καθόλου επικίνδυνη. Αυτό το επιβεβαιώνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».
«Πρέπει να καταλάβουμε πως διανύουμε μία περίοδο αυξημένου ιικού φορτίου λόγω κορονοϊού και ανεξάρτητα από τις οδηγίες που θα δοθούν θα ήταν σωστό οι γονείς από τώρα να κάνουν προετοιμασία στο σπίτι για τη χρήση της μάσκας. Και να μην χρησιμοποιηθεί σε όλες τις τάξεις των σχολείων θα πρέπει να χρησιμοποιείται στους δημόσιους χώρους για παράδειγμα στις παιδικές χαρές, σε σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα και από τα παιδιά» αναφέρει.
Πώς οι γονείς θα πείσουν τα παιδιά τους να φορέσουν μάσκα
Ο τρόπος προσέγγισης ώστε οι γονείς να πείσουν τα παιδιά τους για κάτι διαφέρει σε κάθε ηλικία. Αυτό συμβαίνει και με τη χρήση μάσκας.
«Η προετοιμασία ώστε τα παιδιά να μάθουν να φορούν σωστά τη μάσκα τους είναι διαφορετική και σχετίζεται άμεσα με την ηλικία των παιδιών» επισημαίνει η Αναστασία Βαρβαρήγου εξηγώντας:
«Τα παιδιά 2 – 3 ετών πρέπει να τη διδαχθούν σαν οικογενειακή συνήθεια. Για να το πετύχουν αυτό οι γονείς τους θα πρέπει αρχικά να τους δείξουν πως να τη φορούν στο αρκουδάκι τους. Στη συνέχεια μαζί τους να την φορέσουν μπροστά στον καθρέπτη και να τους ζωγραφίσουν πάνω της ακόμη και τον αγαπημένο τους σούπερ ήρωα. Να δουν φωτογραφίες άλλων παιδιών με μάσκα για να μην τους φοβίσει η εικόνα. Πάνω από 3 ετών τα παιδιά χρειάζονται μια λογική εξήγηση» λέει.
«Οι γονείς πρέπει να τους μιλήσουν για τα καλά και για τα κακά μικρόβια, για το πώς η μάσκα θα τα προστατέψει από τα κακά ώστε να μην αρρωστήσουν» προσθέτει και συνεχίζει: «Από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αλλά και άλλες ευρωπαϊκές αναφέρεται πως σε αυτές τις ηλικίας η χρήση μάσκας θα πρέπει να πάρει τη μορφή παιχνιδιού. Στους εφήβους η προσέγγιση είναι τελείως διαφορετική γιατί είναι επαναστάτες. Αντιδρούν σε ό,τι τους ζητηθεί και δεν πείθονται εύκολα. Θα πρέπει λοιπόν να πειστούν για τους κινδύνους και να μην τους αγνοήσουν».
Υφασμάτινη ή χειρουργική μάσκα
«Για την καθημερινή χρήση η υφασμάτινη μάσκα είναι ασφαλής» δηλώνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνοντας όμως πως δεν είναι όσες κυκλοφορούν στο εμπόριο προστατευτικές.
«Θα πρέπει να έχει αρκετές στρώσεις υφάσματος ή αρκετά μικρούς πόρους. Να είναι σωστά κατασκευασμένη, κατάλληλη για το πρόσωπο στο οποίο χρησιμοποιείται αλλά και άνετη. Η χειρουργική είναι για τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου ενώ οι μάσκες Ν-95 είναι ειδικές και πρέπει να τις φορούν τα ανοσοκατασταλμένα παιδιά».
Πόσες μάσκες πρέπει να αλλάζουν στο σχολείο τα παιδιά και πώς θα το κάνουν σωστά
«Δεν είναι μόνο το εάν τα παιδιά θα φορούν μάσκα ή όχι. Πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να το κάνουν σωστά. Δεν πρέπει να αγγίζουν τη μάσκα αλλά και γενικότερα το πρόσωπο τους. Πρέπει να την φορούν και να την βγάζουν κρατώντας την από τα λαστιχάκια. Να έχουν μαζί τους στο σχολείο όχι μία αλλά τουλάχιστον τρεις μάσκες ώστε να την βγάζουν και να φορούν καθαρή ανά κάποιες ώρες. Η μάσκα μόλις αφαιρείται πρέπει να μπαίνει σε μία θήκη και να κλείνεται εκεί, ενώ τα χέρια να πλένονται σχολαστικά. Μόλις τα παιδιά επιστρέψουν στο σπίτι να πλένετε με καυτό νερό και στη συνέχεια να σιδερώνεται».
«Εκτός από τη μάσκα είναι βασικό να τηρούνται οι αποστάσεις και οι κανόνες υγιεινής»
Η Αναστασία Βαρβαρήγου μιλώντας στο newsbeast.gr τονίζει πως εκτός από τη χρήση μάσκας είναι εξίσου σημαντική η τήρηση των κανόνων υγιεινής αλλά και των αποστάσεων.
«Οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να κρατούν αποστάσεις από τα υπόλοιπα αλλά και γενικότερα από όλους τους ανθρώπους. Δεν τρέχουμε να αγκαλιάσουμε κανέναν. Πρέπει να τηρείται πλέον η κοινωνική απόσταση καθώς πρόκειται για έναν ιό που ήρθε για να μείνει. Επίσης το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται συχνά και να είναι σχολαστικό» δηλώνει και τονίζει πως πρέπει οι γονείς να δουν τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. «Για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη τα παιδιά φορούν και μάσκα και ασπίδα. Τα θρανία βρίσκονται σε αποστάσεις. Μαθαίνουν τα παιδιά να παίζουν μόνα τους, να στέκονται σε απόσταση το ένα από το άλλο και να πλένουν τα χέρια τους μόλις πιάσουν κάποιο αντικείμενο».
«Τα παιδιά πειθαρχούν αρκεί οι γονείς να τα εκπαιδεύσουν»
Το δύσκολο κομμάτι είναι να πειστούν οι γονείς σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. «Τα παιδιά πειθαρχούν αρκεί να τα εκπαιδεύσουν οι γονείς τους. Εάν αυτοί πειστούν για τους κινδύνους τότε θα είναι εύκολο να πείσουν και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στους κανόνες που θα τα βοηθήσουν ώστε να θωρακίσουν την υγεία τους».
Βατόπουλος: Να τηρούμε τα μέτρα για να μη γίνει καταστροφή
Για τη χρήση μάσκας μίλησε στο Mega ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Για να μην γίνει καταστροφή καλό είναι να ξαναπούμε μονότονα, την ανάγκη καθένας από μας να τηρεί τα μέτρα και αφορούν τη μάσκα, την τήρηση των αποστάσεων, την υγιεινή των χεριών, την απολύμανση των χώρων που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, την αποφυγή των συγκεντρώσεων».
«Η δημόσια Υγεία πρέπει να βασίζεται στην πειθώ και όχι στη ράβδο», τόνισε ο καθηγητής και στάθηκε στη χρήση της μάσκας από τον κόσμο. Παράλληλα ανέφερε ότι υπερτονίζονται οι «δυσάρεστες εξαιρέσεις» την στιγμή που μεγάλο κομμάτι του κόσμου τηρεί τα μέτρα.
«Τα πάρτι είναι μια επιπολαιότητα που μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μέσω ενός πάρτι 500 ατόμων στη Μύκονο, μπορεί να γίνει μεγάλη διασπορά», σχολίασε χρησιμοποιώντας μια ρήση του Αϊνστάιν.
«Πρέπει να γίνει μια ακόμα πιο ισχυρή καμπάνια υγείας για να καταλάβει ο πληθυσμός τα προβλήματα. Ο ΕΟΔΥ να λέει πιο αναλυτικά τα κρούσματα, για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος το πρόβλημα», πρόσθεσε αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της αύξησης των κρουσμάτων.
«Κάθε μέρα βλέπω δύο Ελλάδες»
Σχετικά με την επιστροφή των ταξιδιωτών ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει μεγάλη μετατόπιση του πληθυσμού στη χώρα, λόγω διακοπών.
«Κάθε μέρα βλέπω δύο Ελλάδες. Η μία που υπακούει, κι αυτή της διασκέδασης που δεν έχει ακόμα πειθαρχήσει», τόνισε.
«Θέλει πολλή προσοχή σε περίπτωση συμπτωμάτων. Με το παραμικρό θα πρέπει να αποταθούν στον γιατρό. Καλό θα ήταν να υπάρξει ένας αυτοπεριορισμός για κάποιες ημέρες», ανέφερε σχετικά με την επιστροφή των ταξιδιωτών.
«Η χρήση μάσκας θα γίνει προϊόν εκπαίδευσης»
Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «υπάρχει ένα σχέδιο που βασίζεται σε ρεαλιστικά δεδομένα, οι μάσκες είναι κάτι που θα χρησιμοποιηθεί με τους διεθνείς οργανισμούς να σημειώνουν ότι τα παιδιά άνω των 3 ετών μπορούν να τις χρησιμοποιούν».
Και πρόσθεσε: «Τα υγιή παιδάκια δεν παθαίνουν τίποτα με την μάσκα, ενώ στο σχολείο θα γίνεται σχετική εκπαίδευση. Η χρήση της μάσκας θα γίνει προϊόν εκπαίδευσης».
Σχετικά με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού ο καθηγητής τόνισε «ότι ένα εμβόλιο για να κυκλοφορήσει θα πρέπει να έχουν γίνει αυστηρές μελέτες να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Υπάρχει ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στις εταιρείες που είναι προς το συμφέρον του πλανήτη. Κάποιες δράσεις γίνονται παράλληλα για να κερδίσουμε χρόνο. Εγώ θα κάνω το εμβόλιο μόλις έρθει στην Ελλάδα».