Σε επιφυλακή παραμένουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού παραμένουν αυξημένα.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 254 επιβεβαιωμένα κρούσματα την Παρασκευή, ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 223, καθώς σύμφωνα με το STAR κατέληξε ένας άνδρας στο «Λαϊκό».
Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, από τη Δευτέρα 17 Αυγούστους έως τις 24 Αυγούστου από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί θα κλείνουν τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης στην Αττική, στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα.
Επίσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την παράταση του πακέτου μέτρων για τον Πόρο και εφαρμογή του «μοντέλου Πόρου» και στην Πάρο, ενώ μέτρα πάρθηκαν επίσης σε Ύδρα και Σπέτσες.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (δομές μεταναστών κ.α.) Υποχρεωτικό τεστ για όσους επιστρέφουν από άδεια, με ευθύνη εργοδοτών, σε δομές φροντίδας.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν:
Προκειμένου να περιοριστεί η διαφαινόμενη διασπορά της πανδημίας, αποφασίστηκαν και ανακοινώνονται τα εξής μέτρα, τα οποία θα ισχύουν από Δευτέρα, 17 Αυγούστου και ώρα 06:00:
1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.
Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:
– η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και
– οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
3. Εφαρμογή ειδικών μέτρων σε Πάρο και Αντίπαρο από αύριο, Σάββατο 15 Αυγούστου στις 06:00 έως και τις 24 Αυγούστου, ήτοι:
– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
– ενώ ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.
4. Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων που ισχύουν στον Πόρο, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μεταφέρεται τα μεσάνυχτα, δηλαδή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.
Οι πρώτες ενδείξεις ναι μεν δείχνουν μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στον Πόρο, επειδή όμως χρειάζονται 2 εβδομάδες για να για να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, για αυτό και αποφασίστηκε η παράτασή τους. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους κατοίκους του Πόρου για τη συνεργασία τους, για την υπομονή, αλλά και την επιμονή τους. Αν συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, το όμορφο νησί του Πόρου θα επανέλθει πολύ γρήγορα στην κανονικότητά του.
5. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
6. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορωνοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.
7. Τέλος, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορωνοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.
Οι συστάσεις Χαρδαλιά: Φοράμε μάσκες παντού, μετά τις διακοπές
Ο Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησε και σε συστάσεις για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊο.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «η χρήση μάσκας συστήνεται για κάθε χώρο που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου. Θα σταλούν μηνύματα από το 112 σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο».
Ταυτόχρονα υπήρξε και ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας μετά την επιστροφή από τις διακοπές, ειδικά με μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους.
Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Επιστρέφοντας από τις διακοπές, φοράμε μάσκες παντού».
Αυτό που επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν ότι «τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, θα κρίνουν την πορεία και την έκβαση των πραγμάτων στη μάχη με τον αόρατο εχθρό. Για να μην χρειαστεί να πάρουμε μέτρα που θα είναι ολέθρια για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις οικογένειές μας».
Τι ισχύει για τον Δεκαπενταύγουστο και τα μέτρα στους ναού
«Φέτος και αυτή ή μέρα θα είναι διαφορετική. Θα την γιορτάσουμε όπως επιβάλλουν οι συνθήκες τηρώντας κανόνες που συνιστούν οι ειδικοί και τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε πρόσφατη δήλωση του» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς και υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν.
Συγκεκριμένα:
-Ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 5 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων εντός των ναών.
-Για τους ναούς άνω των 500 τ.μ. ισχύει ο μέγιστος αριθμός των 100 ατόμων.
Ο υφυπουργός είπε επίσης ότι θα σταλεί μήνυμα από το 112 τα επόμενα 24ωρα σε όλους τους πολίτες της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές με υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπου μπορεί να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα προκειμένου να ενημερωθούν για τα νέα μέτρα και έκανε έκκληση προς όλους, αλλά ιδιαίτερα στους νέους να δείξουν πειθαρχία, για να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πιο έντονα μέτρα, που θα είναι καταστροφικά για την οικονομία μας.