Αγγίζουν τις 20.000 οι μετανάστες που ζούσαν στην Ελλάδα χωρίς να διαθέτουν νόμιμα χαρτιά αλλά και τα απαραίτητα οικονομικά μέσα και θέλησαν κάποια στιγμή να επιστρέψουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια στις πατρίδες τους. Στην προσπάθεια να γυρίσουν στους τόπους όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, με όσο το δυνατόν λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και μια οικονομική βοήθεια, τους στήριξε ο Διεθνής Οργανισμός Μεταναστεύσεως (ΔΟΜ) – Γραφείο Ελλάδος.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΜ προς το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από το 2010 έως και σήμερα, συνολικά 19.350 υπήκοοι τρίτων χωρών ζήτησαν εθελοντικά να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Την πρωτιά κατέχουν μετανάστες από το Πακιστάν (10.060 άτομα), ενώ ακολουθούν Μπαγκλαντές (2.632), Αφγανιστάν (2302), Ιράκ (670) και Μαρόκο (610).
Όλο αυτό το διάστημα, οι μετανάστες από 62 χώρες πήγαν εθελοντικά στα γραφεία του Διεθνή Οργανισμού Μεταναστεύσεως στην Αθήνα και εκεί οι αρμόδιοι τους παρείχαν σημαντικές υπηρεσίες όπως: ενημέρωση για το πρόγραμμα και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την προετοιμασία της επιστροφής, έκδοση ταξιδιωτικού εγγράφου, διάθεση εισιτηρίου και συνοδεία στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση από την Ελλάδα μαζί με την παροχή οικονομικού βοηθήματος 300 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων εξόδων.
Στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των μεταναστών της Βόρειας Ελλάδας εγκαινιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Γραφείο του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως, σε χώρο εντός του νέου δημαρχιακού μεγάρου.
«Η Θεσσαλονίκη έχει μια μακρά ιστορία με πρόσφυγες εσωτερικού και εξωτερικού», δήλωσε στον χαιρετισμό του -με αφορμή τα εγκαίνια του Γραφείου- ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. «Δεν μας ενδιαφέρει από πού προέρχεται ο κάθε άνθρωπος, ούτε η χώρα, ούτε η θρησκεία, ούτε οι πεποιθήσεις. Θέλουμε να τους εξυπηρετήσουμε», πρόσθεσε.
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, από την πλευρά της πρόσθεσε: «Από τις πρώτες δραστηριότητες της διοίκησης ήταν η κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη να μάθουν εάν μπορούν και με ποιον τρόπο θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους».
Στην εκδήλωση, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης – Γραφείο Ελλάδος, Δανιήλ Εσδράς, αφού χαρακτήρισε ουσιαστικής σημασίας το Γραφείο της Θεσσαλονίκης λόγω του ότι δεν θα χρειάζεται οι μετανάστες της Βόρειας Ελλάδας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα να μεταβαίνουν στην Αθήνα και να ταλαιπωρούνται, απένειμε τιμητικές πλακέτες στον κ.Μπουτάρη και την κ.Γούλα για την συμβολή του Δήμου στην προσπάθεια εθελοντικής επιστροφής των υπηκόων τρίτων χωρών στις πατρίδες τους.
Ο ΔΟΜ υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.