Ανακαλούνται και οι άδειες πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σημειώνεται ότι σε ανάκληση όλων των αδειών όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησε νωρίτερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά την έκδοση νέας Navtex από την Τουρκία για έρευνες νοτίως της Μεγίστης και τον απόπλου του Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας, ως απάντηση της Άγκυρας στη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ.
Όσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί βρίσκονται σε άδεια καλούνται να επιστρέψουν στις μονάδες τους άμεσα και δεν εγκρίνονται νέες άδειες. Ακόμα, σημειώνεται ότι παγώνουν όλες οι μεταθέσεις.
Με αντί-Navtex απάντησε η Αθήνα στην Άγκυρα
Ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή την NAVTEX που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο Orus Reis.
Με την αντι- NAVTEX χαρακτηρίζεται μη εξουσιοδοτημένη η τουρκική υπηρεσία για την έκδοση της εν λόγω NAVTEX και παράνομη η τουρκική δραστηριότητα καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δε θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό – Θα υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία απευθύνει η Αθήνα δια του υπουργείου Εξωτερικών μετά τη νέα τουρκική Navtex και τον απόπλου του Oruc Reis για τη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου.
Η Ελλάδα κινείται διπλωματικά καλώντας ΕΕ και ΝΑΤΟ να παρέμβουν και στηλιτεύοντας την στάση της Τουρκίας που εγκαταλείπει όπως τονίζει το ΥΠΕΞ το διάλογο πριν καν ξεκινήσει. Αλλά ταυτόχρονα από την ανακοίνωση του Μαξίμου για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είναι προφανές ότι εξετάζονται ακόμη και σενάρια εμπλοκής.
«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
Σημειώνει ότι η τουρκική Navtex: «Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι: «Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων».
Και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταλήγει:
«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».
Τι συζητήθηκε στο έκτακτο ΚΥΣΕΑ
Νωρίτερα συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα» αναφέρει λακωνικά η σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξετάζονται διπλωματικοί και στρατιωτικοί τρόποι αντίδρασης.
Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται από χθες σε επιφυλακή και ανεστάλησαν όλες οι άδειες των στελεχών και του πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο κ.Μητσοτάκης ενημερώνει τους Ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για τη νέα πρόκληση της Τουρκίας με τη Navtex για έρευνες νοτίως της Μεγίστης και την έξοδο του Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας.
Ο κ.Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Michel για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στις 17:00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Jens Stoltenberg.