Ανησυχητικά πολλά είναι για τέταρτη μέρα τα κρούσματα στην Ελλάδα με τον κόκκινο συναγερμό να παραμένει για τους επιστήμονες και την κυβέρνηση. Μάλιστα, λίγο πριν από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα νέα κρούσματα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δημοσίευσε κι άλλα έκτακτα μέτρα.
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 151 κρούσματα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ενημέρωση δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος από κορονοϊό.
Συνολικά, οι νεκροί στην Ελλάδα είναι 210. Συνολικά οι περιπτώσεις του Covid-19 είναι 5.270. 14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Από τα 151 κρούσματα, τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Τα 46 στην περιφερειακή ενότητα Αττικής και 38 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:
- επτά κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- πέντε εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
- 46 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής,
- 38 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
- δύο στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- ένα στην Π.Ε. Κορινθίας
- δύο στην Π.Ε. Αχαΐας
- ένα στην Π.Ε. Δράμας
- 17 στην Π.Ε. Έβρου, *όλα συνδεόμενα με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη*.
- ένα στην Π.Ε. Ημαθίας
- δύο στην Π.Ε. Ηρακλείου
- τρία στην Π.Ε. Κέρκυρας
- δύο στην Π.Ε. Κεφαλονιάς
- ένα στην Π.Ε. Κοζάνης
- έξι στην Π.Ε. Λάρισας
- ένα στην Π.Ε. Λέσβο
- τρία στην Π.Ε. Μαγνησία
- τέσσερα στην Π.Ε. Πέλλα
- ένα στην Π.Ε. Πιερίας
- δύο στην Π.Ε. Ροδόπης
- ένα στην Π.Ε. Σερρών
- ένα στην Π.Ε. Τρικάλων
- ένα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- δύο στην Π.Ε. Φλώρινας
- ένα στην Π.Ε. Χανίων.
Νέα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό: Αναστέλλονται λιτανείες και εμπορικά πανηγύρια
Νέα έκτακτα μέτρα ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην προσπάθεια περιορισμού του κορονοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναστέλλονται τα εμπορικά πανηγύρια και οι λιτανείες για το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το χρονικό όριο αυτού του μέτρου.
Σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Επίσης, ενημερώνουμε ότι, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις
Τέλος αναφορικά με το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα επεκτείνεται έως 31-08-2020.
Ο συνωστισμός έφερε αύξηση κρουσμάτων και κόκκινο συναγερμό
Όσο κι αν οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού οι εικόνες του συνωστισμού που καταγράφονται σε περιοχές της χώρας μας αποδεικνύουν πως μεγάλο ποσοστό του κόσμου πια… δεν πειθαρχεί.
Μπορεί η μάσκα να είναι πια υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά οι πολίτες δείχνουν να «σπάνε» τα μέτρα που έχουν επιβληθεί και να βρίσκονται ο ένας σε απόσταση αναπνοής από τον άλλον μη δίνοντας σημασία στον αόρατο εχθρό που μας «κυνηγά».
Οι εικόνες που δημοσιεύονται στα social media αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζουν τους ειδικούς και φέρνουν την αυστηροποίηση των μέτρων.
Beach bar, γάμοι, βαφτίσια, πανηγύρια και γλέντια έμειναν μακριά από τις συμβουλές πρόληψης σαν να μην υπάρχει πανδημία. Αυτή η συμπεριφορά έχει άμεσα αποτελέσματα καθώς είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι συνέβαλε στην εκτόξευση των κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα.
Η χθεσινή καταγραφή των 153 κρουσμάτων προοιωνίζει δραματική αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο κι αν τα μέτρα που παίρνονται τώρα δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά θα είναι πολύ κακή η «είσοδος» στον Σεπτέμβριο.
Μόλις χθες μάθαμε πως ο κορονοϊός έκανε το δικό του «πάρτι» από την περασμένη εβδομάδα στον Πόρο και έτσι έφερε το νησί αντιμέτωπο με νέα πιο αυστηρά μέτρα. Την ίδια περίοδο στο νησί των Ανέμων, τη Μύκονο καταγράφηκε μαζική μόλυνση εργαζόμενων σε beach bar. Στην Ικαρία τα πανηγύρια καλά κρατούν όπως τα γλέντια στην Ξάνθη.
Στην Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη γάμοι και βαφτίσια ενοχοποιούνται για τη διάδοση του κορονοϊού αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας εικόνες συνωστισμού, ανέμελης διασκέδασης και μετακίνησης δείχνουν ότι είναι πολλοί αυτοί που αγνοούν τις δραματικές εκκλήσεις των ειδικών για αυτοπεριορισμό.