Ο Γιάννης Λεμπέσης γεννήθηκε το 1956 σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Εύβοιας, τον Κρεμαστό. Ήταν άριστος μαθητής και αθλητής στο δημοτικό και στο γυμνάσιο.

Το 1975 μπήκε με εξετάσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον Ιούνιο του 1981 πήρε το πτυχίο του. Όμως, η μουσική ήταν το πάθος του. Γι’ αυτό από πολύ μικρός σκάρωνε μόνος του τα αυτοσχέδια όργανα και προσπαθούσε να παίξει. Από τα 8 του χρόνια ήταν ψάλτης και έτσι τα βυζαντινά ακούσματα ριζώθηκαν μέσα του.

Ο Γιάννης Λεμπέσης παράλληλα με τις σπουδές του, γνώρισε από τους παλιούς τα μυστικά του μπουζουκιού και του λαϊκού τραγουδιού και γι’ αυτό όσα χρόνια φοιτούσε, έπαιζε και τραγουδούσε σε ταβερνάκια της Αθήνας και του Πειραιά. Εκείνη την εποχή γνώρισε τους περισσότερους από τους θρύλους του ρεμπέτικου που είχαν απομείνει, με τους οποίους αργότερα συνεργάστηκε στο πάλκο, σε μαγαζιά και σε συναυλίες.

Η γνωριμία του το 1976 με τον σπουδαίο μελετητή του ρεμπέτικου, Παναγιώτη Κουνάδη καθόρισε ουσιαστικά την μουσική του πορεία καθώς ο Κουνάδης τον μύησε στους θησαυρούς των 78 στροφών και έτσι εκείνος πριν ακόμα ανέβει στο πάλκο έπαιζε και τραγουδούσε χιλιάδες παλιά ρεμπέτικα και σμυρναίϊκα τραγούδια. Ανήσυχος όπως πάντα δεν αρκείται στα χιλιάδες ρεμπέτικα τραγούδια που έχει στο ρεπερτόριό του αλλά σκαρώνει δικά του τραγούδια σε στίχους και μουσική τα οποία παίζει και τραγουδά στο πάλκο που εμφανίζεται. Το 1986 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος με τίτλο «Σας μιλάω σοβαρά» που τους στίχους και την μουσική τους έχει γράψει ο Γιάννης Λεμπέσης. Το 1987 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος «Τι να πεις και τι ν’ αφήσεις». Συνέχισε με αρκετούς δίσκους. Εκείνο που χαρακτηρίζει τον Γιάννη Λεμπέση είναι το ιδιαίτερο χρώμα στο παίξιμο και το τραγούδι και η ποιότητα στο στίχο και την μουσική του. Πιστεύει πάντα στις ζωντανές εμφανίσεις και έχει καθιερώσει τον φυσικό ήχο στο πάλκο που εμφανίζεται. Πάντα λέει και κάνει πράξη το πιστεύω του, ότι δηλαδή στην οικογένεια που λέγεται λαϊκό τραγούδι, εμπεριέχεται το ρεμπέτικο, σμυρναίϊκο, το καλό νησιώτικο και το δημοτικό αλλά και πολλά σημερινά τραγούδια νέων τραγουδοποιών με ποιότητα στο στίχο και την μουσική. Αυτό προσπαθεί να εμφυσήσει και στους μαθητές του πολλοί από τους οποίους ήδη παίζουν και τραγουδούν καλό ελληνικό λαϊκό τραγούδι.

Αυτή την περίοδο ο γνωστός τραγουδιστής εμφανίζεται στο «Εντελαμαγκέν» και συνεχίζει να τραγουδά παλιές και νέες επιτυχίες. Δυστυχώς, όπως λέει, τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν και ο κόσμος είναι πολύ πιο συγκρατημένος στο να διασκεδάζει. «Όποτε μπορούν, έρχονται. Αναμφίβολα όμως έχουν αλλάξει κατά πολύ τα πράγματα σε σχέση με το παρελθόν», αναφέρει.

Ο Γιάννης Λεμπέσης πιστεύει στο ταλέντο των νέων ανθρώπων και γι’ αυτό δίνει συμβουλές, βοηθά και θέλει να μαθαίνει στους νεότερους το μεράκι των παλαιότερων για τη μουσική. «Η μουσική είναι αγάπη. Αν την αφήσεις, σε αφήνει. Οπότε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δίνουμε τις γνώσεις μας. Εκείνοι από κει και πέρα αποφασίζουν πως θα τις αξιοποιήσουν».

Προσπαθεί, παρά τις δυσκολίες των καιρών να είναι αισιόδοξος. Όμως, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι οι συμπατριώτες του να βγουν από το Γολγοθά και να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Ο γνωστός τραγουδιστής, στον ελεύθερό του χρόνο, ενημερώνεται και παρακολουθεί όσα συμβαίνουν γύρω μας. Και γι’ αυτό εύχεται να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε ως λαός τα προβλήματα που υπάρχουν.

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».