Μέχρι τις 15 Μαΐου καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες και χρήστες ενεργών και ανενεργών πηγαδιών και γεωτρήσεων, να υποβάλλουν αίτηση για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ), μέσω του δήμου τους.
Όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΚΑ, η αίτηση για την εγγραφή στο ΕΜΣΥ πραγματοποιείται με μία απλή υπεύθυνη δήλωση, χωρίς τη συνοδεία δικαιολογητικών.
Με βάση τη σχετική ΚΥΑ εγγράφονται αυτεπαγγέλτως από τις διευθύνσεις υδάτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων, χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να ακολουθήσει καμία νέα διαδικασία, νέα σημεία υδροληψίας στα οποία χορηγείται άδεια χρήσης νερού μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης, σημεία για τα οποία κατά την έναρξη ισχύος της απόφασης έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες αιτήσεις για χορήγηση ή ανανέωση άδειας χρήσης νερού, καθώς επίσης και υφιστάμενα σημεία υδροληψίας, τα οποία αδειοδοτήθηκαν μετά τις 20 Δεκεμβρίου 2005, ανεξαρτήτως εάν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι και δεν εμπίπτουν στην περίπτωση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε κάθε μετέπειτα μεταβολή ή διόρθωση των στοιχείων κάθε εγγραφής.
«Ξεκινάμε με την υποχρέωση της καταγραφής των υφιστάμενων σημείων υδροληψίας, ώστε να συγκροτήσουμε ένα σύγχρονο και ενημερωμένο Εθνικό Μητρώο. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών, στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην εκτενή χρήση των νέων τεχνολογιών», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.
Παράλληλα, πρόσθεσε, «καταγράφουμε όλα τα τεχνικά στοιχεία και στοιχεία χρήσης των υδρογεωτρήσεων σε όλη τη χώρα, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η πολιτεία μία συνολική εικόνα της διαχείρισης των υδάτων».
Η αναλυτική απογραφή όλων των υδρογεωτρήσεων, κάθε χρήσης, διενεργείται από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών & Μελετών (ΙΓΜΕΜ) και το Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ).Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, το ΕΜΣΥ θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για την αποτελεσματική διαχείριση των απολήψεων ύδατος και την προστασία των υδάτων από την υπεράντληση.