Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, έστειλε σήμερα (14/07) επιστολή προς τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, με την οποία του ζητά να ασκήσει την επιρροή που διαθέτει, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως ισλαμικό τέμενος.
Στην επιστολή τονίζεται ότι η πολυπολιτισμική ταυτότητα και ο κοσμικός χαρακτήρας της Πόλης, δεν πρέπει να τεθούν υπό αμφισβήτηση εξαιτίας μιας άστοχης απόφασης που προβλέπει την επαναλειτουργία της εμβληματικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ως ισλαμικό τέμενος.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι με την επιστολή του δεν επιχειρεί να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις ενός άλλου κράτους, αλλά αντίθετα, απευθύνεται στον πρώτο πολίτη της Πόλης αλλά και σε ανθρώπους που κατέχουν θέσεις ευθύνης στο κράτος και διαθέτουν κοινή λογική, ζητώντας τους να αναλογιστούν το πραγματικό συμφέρον της πόλης και των πολιτών της, μακριά από φανατισμούς και ακρότητες.
Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία των 1500 ετών που ακολουθεί την Αγία Σοφία, η οποία «αποτελεί σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που θα έπρεπε να επικρατούν στο σημερινό ταραχώδη κόσμο μας. Των αξιών που οφείλουμε από κοινού να υπηρετούμε, οι οποίες ενώνουν και δεν διχάζουν τους λαούς. Ένα σύμβολο διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου».
Τονίζεται, ακόμη, ότι η ισλαμική πίστη και οι μουσουλμάνοι πολίτες της Πόλης «δεν έχουν να κερδίσουν ουσιαστικά τίποτα, από τη μετατροπή σε ισλαμικό τέμενος της Αγίας Σοφίας. Αντίθετα, η πράξη αυτή είναι πιθανόν να τροφοδοτήσει ακραία στοιχεία άλλων θρησκειών, σε διάφορες περιοχές του κόσμου μας, καθώς και να δημιουργήσει εμπόδια στην λειτουργία των τζαμιών και στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων μουσουλμάνων πολιτών, που διαβιούν σε άλλες χώρες».
Ο κ. Παπαστεργίου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την οποία «αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία ο σεβασμός της θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας κάθε πολίτη» και αναδεικνύει το παράδειγμα του δήμου Τρικκαίων, στον οποίο έχει ανακαινιστεί και αναδειχθεί το τζαμί του Οσμάν Σαχ ως σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης λαών και θρησκειών.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά από το δήμαρχο Κωνσταντινούπολης να ασκήσει την επιρροή του, προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως ισλαμικό τέμενος. «Κάτι που αν επιτευχθεί τελικά, θα αποτελέσει νίκη της λογικής και απόδειξη ότι αντιλαμβάνεται η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας τον παγκόσμιο και οικουμενικό ρόλο της Αγίας Σοφίας, ως Μνημείου όλης της ανθρωπότητας», τονίζεται στην επιστολή.