Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γ. Νικητιάδης, μιλώντας σήμερα σε γεύμα εργασίας κατά τη διάρκεια της 11ης Prodexpo, με θέμα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου ανακοίνωσε τέσσερα νέα προγράμματα για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Τα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 107 εκατ. ευρώ, είναι υπό εξέλιξη, ενώ παράλληλα αξιολογούνται και προγραμματίζονται περισσότερα από 50 έργα σε διάφορες κατηγορίες συνολικού προϋπολογισμού περίπου 134 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Νικητιάδης ανέφερε ότι τα δυο πρώτα προγράμματα, για τον «Πράσινο Τουρισμό» και τον «Εναλλακτικό Τουρισμό», προϋπολογισμού 30 εκατ. και 28 εκατ. αντίστοιχα, έχουν ήδη δρομολογηθεί, ενώ δυο ακόμη θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους. Πρόκειται για τα εξής προγράμματα: «Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό» προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ και «Συνεργάζομαι – Καινοτομώ στον Τουρισμό» προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός αναφερόμενος στα έργα που προγραμματίζονται και βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης σημείωσε ότι 22 έργα προϋπολογισμού 36 εκατ. αφορούν στην αξιοποίηση πόλων τουριστικής ανάπτυξης , 17 έργα προϋπολογισμού 13,5 εκατ. για διαδρομές – μονοπάτια, 9 έργα προϋπολογισμού 35,5 εκατ. για τουριστικούς λιμένες , 4 έργα προϋπολογισμού 26,5 εκατ. για μουσεία και 5 έργα προϋπολογισμού 22 εκατ. για την αξιοποίηση δημόσιων τουριστικών ακινήτων.

Αυτές οι δράσεις και τα έργα διαχέονται σε όλη την χώρα και θα ενισχύσουν όχι μόνο τις τοπικές οικονομίες και την απασχόληση αλλά θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση και θα δημιουργήσουν επιπλέον θέσεις εργασίας στη μετέπειτα λειτουργία τους, υπογράμμισε ο κ. Νικητιάδης.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρθηκε στην αλλαγή στρατηγικής στον Τουρισμό και στο νέο πρόγραμμα προβολής ,που ξεκινάει το Νοέμβριο στο Διαδίκτυο. Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί σε μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο θρησκευτικός , ο θαλάσσιος, ο αγροτουρισμός, ο καταδυτικός, ο αθλητικός, ο περιηγητικός, για τις οποίες γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν και να προβληθούν με το κατάλληλο νομικό πλαίσιο.

Μίλησε και για τη νέα προσπάθεια που γίνεται με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, να συμπεριλάβουν στα δρομολόγια τους νέους προορισμούς και στις προσπάθειες απλοποίησης των διαδικασιών έκδοσης visa από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο της οποίας η χώρα μας φέτος είχε μια θεαματική αύξηση στις αφίξεις 57% από Ρωσία και 126% από Ουκρανία.