Τη θέληση του αδελφού του, Άγγελου Φιλιππίδη, να γυρίσει οικειοθελώς στην Αθήνα αποκάλυψε ο Αλέξανδρος Φιλιππίδης μιλώντας χθες το βράδυ στην εκπομπή του Γιώργου Τράγκα, «Ελεύθερος Σκοπευτής».
Αρχικά, ο κ. Αλέξανδρος Φιλιππίδης αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης του αδελφού του στις φυλακές Μαλτεπέ στην Τουρκία, τονίζοντας πως κρατούνταν με άλλους αλλοδαπούς κρατούμενους.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ημέρα της δίκης του αδελφού του στα δικαστήρια της δυτικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης: «Αρχικά ο δικαστής άλλαξε, γιατί εκείνος που ήταν προγραμματισμένος να εκτελέσει την δίκη ήταν άρρωστος. Η δίκη έγινε κεκλεισμένων και το «παρών» έδωσαν μόνο ο κατηγορούμενος, η δικηγόρος του, κυρία Γκιλντιρίμ, οι λοιποί δικηγόροι, οι δικαστές και ένας μεταφραστής», είπε ο Αλέξανδρος Φιλιππίδης και πρόσθεσε:
«Ο πρόξενος και ο βοηθός του ήταν και οι δύο παρόντες, όχι για να υποστηρίξουν τον κατηγορούμενο αλλά για να δουν τι γίνεται. Δεν ζητήθηκε νομικός εκπρόσωπος που να γνωρίζει την έκθεση».
Όσον αφορά την απόφαση: «Μας είπαν ότι ο αδελφός μου ήταν ελεύθερος άνευ περιοριστικών όρων. Εντελώς ελεύθερος. Μια από τις επιλογές ήταν να ζητήσουμε την μη έκδοση, αυτό όμως δεν έγινε επειδή δεν επιθυμούσαμε να παραμείνουμε στην Τουρκία. Μέσα στο υπόμνημα υπήρχε μια σειρά από αντικρούσεις στον λόγο της έκδοσης τυπικά όμως λένε ποιοι είναι οι λόγοι έκδοσης έτσι από ότι κατάλαβα».
Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Ένας από τους λόγους για να αρνηθείς την έκδοση είναι αν είσαι πολιτικά διωκόμενος. Ο λόγος που δεν εκδίδεται δεν είναι ότι είναι πολιτικά διωκόμενος. Τον ρώτησαν αν αισθάνεται πως θα κινδυνεύει στην Ελλάδα και είπε όχι. Θέλαμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα γιατί ήταν ο πιο γρήγορος τρόπος. Αν αποφασίζαμε να γίνει η έκδοση στην Ελλάδα θα κρατούσε δύο με τρεις μήνες και συνολικά η υπόθεση θα πήγαινε πίσω ένα με δύο χρόνια. Εμείς δεν θέλαμε να παραμείνουμε επί ένα χρόνο εκεί».
Για το τι ακολούθησε, ο Αλέξανδρος Φιλιππίδης πρόσθεσε: «Εφόσον απορρίπτεται η έκδοση υπάρχει μια διαδικασία αποφυλάκισης, επέστρεψε στις φυλακές στις 7 το απόγευμα, πήρε εξιτήριο, μετά πέρασε από έλεγχο αν μπήκε μόνιμα στην Τουρκία και αν έχει πράξει κάποια παράβαση εντός φυλακών και αν δεν παρατηρήσουν κάτι, φεύγει. Αυτός που υπογράφει το εξιτήριο είχε φύγει και έμεινε μέσα ο αδελφός μου. Ήταν μια διαδικασία που περιμέναμε ότι θα είχε τελειώσει το μεσημέρι».
Για το ποια ήταν η αντίδραση των ελληνικών Αρχών, ανέφερε: «Ξεκίνησε μια διαδικασία από την ελληνική πλευρά για να μην τον αφήσουν ελεύθερο γιατί ερχόταν το δεύτερο ένταλμα. Η Αθήνα πίεζε να ενεργοποιηθεί το δεύτερο ένταλμα και να παραμείνει μέσα. Φοβόταν πιθανόν ότι θα έφευγε».
«Το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωσή του χωρίς περιοριστικούς όρους. Στη συνέχεια ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία και μεταφέρθηκε στη τμήμα μεταγωγών όπου έμεινε για ένα βράδυ. Την επόμενη ημέρα ενημερωθήκαμε από τη δικηγόρο του για τις ασφυκτικές πιέσεις από την Αθήνα προς τις τουρκικές αρχές να μην αφεθεί ελεύθερος. Κρατήθηκε μέχρι τις 8.00-8.30 το βράδυ στο τμήμα μεταγωγών και τελικά αφέθηκε ελεύθερος αφού η κράτησή του από εκεί και πέρα θα ήταν παράνομη.
Η κ. Γιλντιρίμ μας ενημέρωσε ότι λόγω των συνεχιζόμενων ασφυκτικών πιέσεων από την Αθήνα, αύριο το πρωί είναι βέβαιο ότι θα τον συλλάβουν και πάλι και μας συμβούλευσε να φύγει αμέσως για Αθήνα. Ο αδερφός μου πήγε στο αεροδρόμιο με αυτοκίνητο της κας Γιλντιρίμ και μαζί με δύο δικηγόρους του που είχαν έρθει από την Αθήνα αλλά έχασε την τελευταία πτήση της Ολυμπιακής που ήταν στις 9.30. Τελικά αποφάσισαν να βγάλουν τα εισιτήρια και πήγαν στον χώρο τράνζιτ. Πέρασαν εκεί τη νύχτα και το πρωί επιβιβάστηκαν στην πρώτη πτήση για Αθήνα»
Κλείνοντας ο Αλέξανδρος Φιλιππίδης ξεκαθάρισε: «Δεν ήταν απέλαση. Πήγε με το αυτοκίνητο της κυρίας Γιλντιρίμ στο αεροδρόμιο».