Στοιχεία για το μέσο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη Χαλυβουργία και τη βιομηχανία Αλουμινίου στην Ευρώπη δίνει η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της, επικαλούμενη σχετική μελέτη της Κομισιόν για τις τιμές και το κόστος ενέργειας ανά την Ευρώπη, η οποία επιβεβαιώνει τη λάθος κατεύθυνση της απόφασης της διαιτησίας με την Αλουμίνιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που επικαλείται η ΔΕΗ, το μέσο κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη Χαλυβουργία στην Ευρώπη είναι 71,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τη βιομηχανία Αλουμινίου αντίστοιχα 56 Euro/MWh.
Ειδικότερα, για τη Βιομηχανία Αλουμινίου, η ανάλυση γίνεται σε δύο υποκατηγορίες: στην πρώτη περιλαμβάνονται εργοστάσια που τροφοδοτούνται από ιδιόκτητους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και εργοστάσια Αλουμινίου για τα οποία δεν έχουν ακόμα λήξει οι παλιές μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, και στη δεύτερη εργοστάσια που προμηθεύονται ενέργεια στη χονδρεμπορική αγορά. Για την πρώτη κατηγορία η μέση τιμή το 2012 ήταν 24,3 Euro/MWh και για τη δεύτερη (στην οποία εμπίπτει η περίπτωση της Αλουμινοβιομηχανίας στην Ελλάδα) 56 Euro/MWh.
Η τιμή των 56 ευρώ είναι μακράν υψηλότερη από τα επίπεδα που ορίζει η διαιτησία μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον της Ελλάδος, γεγονός που επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της διοίκησης της ΔΕΗ ότι η διαιτησία ζητά από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να πουλάει ρεύμα με ζημία κάτω του κόστους.
Παράλληλα, όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία, οι τιμές προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τις Χαλυβουργίες στην Ευρώπη το 2012 κυμάνθηκαν από 46,5 Euro/MWh έως 104,4 Euro/MWh, με μέσο όρο 71,4 Euro/MWh, και διαφέρουν σημαντικά ανά περιοχή, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (π.χ. ενεργειακό μείγμα, χρεώσεις χρήσης δικτύου, τέλος ΑΠΕ και λοιποί φόροι).
Είναι προφανές ότι το συνολικό κόστος για τη νότια Ευρώπη είναι πολύ κοντά στα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης.