Δίαυλο επικοινωνίας για ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ ΑΠΘ και Παλαιστίνης άνοιξαν ο πρύτανης του Ιδρύματος, Γιάννης Μυλόπουλος και ο νέος πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι. Στη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Πρυτανεία, αποφάσισαν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και παλαιστινιακών πανεπιστημίων, καθώς και μια σειρά δράσεων που αφορούν στους Παλαιστίνιους και τους Έλληνες φοιτητές.
Ο κ. Μυλόπουλος πρότεινε στον πρέσβη να υπογραφούν άμεσα μνημόνια συνεργασίας με πανεπιστήμια της Παλαιστίνης, καθώς επίσης και να δοθεί η δυνατότητα σε Παλαιστίνιους φοιτητές να παρακολουθήσουν το θερινό σχολείο που διοργανώνει το ΑΠΘ στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλάνδρας, αλλά και σεμινάρια του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών.
Ο κ. Τουμπάσι εξέφρασε τη χαρά του για τις προτάσεις του Πρύτανη, οι οποίες, όπως είπε, επιβεβαιώνουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον παλαιστινιακό λαό, επισημαίνοντας ότι από το ΑΠΘ έχουν αποφοιτήσει χιλιάδες Παλαιστίνιοι τα τελευταία 50 χρόνια. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα μεσολαβήσει για την υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας, τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό όπλο του παλαιστινιακού λαού είναι η επιστήμη.
Παράλληλα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες διευκόλυνσης των Παλαιστινίων φοιτητών για υποτροφίες, για μεταπτυχιακές και κυρίως για διδακτορικές σπουδές, δεδομένου ότι τα πανεπιστήμια της Παλαιστίνης δεν παρέχουν διδακτορικούς τίτλους.
«Η αγάπη και η αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό είναι γνωστή και δεδομένη από την πλευρά μας. Πλέον τούτου, από το ΑΠΘ έχουν αποφοιτήσει χιλιάδες Παλαιστίνιοι επιστήμονες, οι οποίοι έγιναν στην πατρίδα τους οι καλύτεροι πρεσβευτές του ελληνικού πνεύματος. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να ανοίξουν δρόμοι ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και Πανεπιστημίων της Παλαιστίνης», δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος.
Ο πρέσβης της Παλαιστίνης συναντήθηκε, επίσης, με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη.