Με 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες σε παραλίες, μαρίνες και τουριστικά σκάφη με Γαλάζια Σημαία, σύμφωνα με την ανακοίνωση από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 590.
Σημειώνεται ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Πρώτη στη χώρα μας αναδείχθηκε και πάλι φέτος η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 94 σημαίες.
Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία υλοποίησης του Προγράμματος στη χώρα μας, Γαλάζιες Σημαίες θα κυματίσουν και φέτος στις ελληνικές ακτές, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουομένους, και διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Δείτε τις όλες εδώ.
Θεοχάρης: Ξεχωριστή η σημασία για τις Γαλάζιες Σημαίες φέτος
Για το σημαντικό αυτό γεγονός μίλησε και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος τόνισε πως φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι Γαλάζιες Σημαίες έχουν ξεχωριστή σημασία για τον ελληνικό τουρισμό.
«Κάθε Γαλάζια Σημαία δεν σηματοδοτεί μόνο ότι η ακτή, η μαρίνα, το τουριστικό σκάφος στο οποίο ανεμίζει παρέχει ολοκληρωμένες και πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Φέτος οι Γαλάζιες Σημαίες συμβολίζουν επιπλέον την επιθυμία και τη θέληση να επιστρέψουμε στην ομαλότητα. Όλοι όσοι δουλεύουμε για τον ελληνικό τουρισμό, θα έλεγα όλοι οι Έλληνες χαιρετίζουμε τις φετινές βραβεύσεις του Προγράμματος Γαλάζια Σημαία σαν ένα σύνθημα, ότι ο αγώνας για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας έχει ξεκινήσει. Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους», σημείωσε ο υπουργός.
Θεοδωρικάκος: Οι δήμοι έτοιμοι να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους τουρίστες
«Πολύ θετικό γεγονός που ενισχύει τη διεθνή εικόνα της χώρας μας», χαρακτηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, τη βράβευση 497 ελληνικών παραλιών με Γαλάζια Σημαία, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Δηλώνει μάλιστα βέβαιος ότι οι αρμόδιοι φορείς και οι οικείοι δήμοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν νέες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους τουρίστες.
Σε μήνυμά του προς την Ελληνική Επιτροπή Προστασίας της Φύσης αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Πρόκειται για ένα πολύ θετικό γεγονός που ενισχύει τη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο επικροτούν τη στάση της κυβέρνησης στη μάχη κατά της πανδημίας και εξυμνούν την επιτυχή αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού.
Η Ελλάδα προχωρά βήμα-βήμα πάντοτε με προσοχή και σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων υγείας στην σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού. Η Ελλάδα ακόμα και μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες καθίσταται ένας δελεαστικός, ποιοτικός και ασφαλής τουριστικός προορισμός.
Η πρωταγωνιστική θέση της χώρας μας στην παγκόσμια αγορά τουρισμού ενισχύεται και από τα αποτελέσματα του προγράμματος Γαλάζια Σημαία. Οι αρμόδιοι φορείς και οι δήμοι στις βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία ακτές είναι έτοιμοι να προσφέρουν νέες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους επισκέπτες με σεβασμό στο περιβάλλον και πλήρη τήρηση των κανόνων δημόσιας υγείας».
Πώς απονέμεται η Γαλάζια Σημαία
Η Γαλάζια Σημαία απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Για την βράβευση -που έχει διάρκεια ενός έτους- απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κριθεί ως «εξαιρετική» η ποιότητα των υδάτων.
Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη). Αυτά αφορούν την καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Από το 2017 ξεκίνησε και η εφαρμογή του προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στην Ελλάδα. Αυτό αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.