Κάθε κτηνοτρόφος θα συνεργάζεται με έναν κτηνίατρο, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα το άρθρο 60. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για το επάγγελμα του κτηνιάτρου που αναμένεται να προσδώσει ακόμα καλύτερες προοπτικές σε όσους το ακολουθήσουν.
Πιο αναλυτικά το άρθρο ορίζει ότι ο φορέας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης φυσικό ή νομικό πρόσωπο, για τη διασφάλιση της προστασίας και υγείας των ζώων και την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων καθώς και για την εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, υποχρεούται να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες ιδιώτη κτηνιάτρου της επιλογής του, ο οποίος ορίζεται ως «κτηνίατρος εκτροφής». Η έναρξη και η λήξη της μεταξύ τους συνεργασίας γίνεται με έγγραφη δήλωση τους προς τη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας περιφερειακής ενότητας.
Ο «κτηνίατρος εκτροφής» δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ίδια περιφερειακή ενότητα, στην οποία είναι εγκατεστημένη η κτηνοτροφική εκμετάλλευση ή σε περίπτωση έλλειψης κτηνιάτρων εκτροφής σε όμορη περιφερειακή ενότητα.
Για την επιλογή τους δημιουργείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μητρώο ιδιωτών κτηνιάτρων, το οποίο οργανώνεται, τηρείται, επικαιροποιείται και εν γένει λειτουργεί με ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ίδιου υπουργείου.
Συγκεκριμένα στις αρμοδιότητες του «κτηνιάτρου εκτροφής» είναι να συνδράμει το φορέα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του ως προς:
α) Το ζωοτεχνικό προφίλ των ζώων της εκμετάλλευσης.
β) Την υγειονομική κατάσταση της εκμετάλλευσης.
γ) Την προστασία των ζώων.
δ) Το σύστημα σήμανσης και καταγραφής των ζώων.
ε) Την άμεση ενημέρωση της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων με όλα τα στοιχεία που αφορούν μεταβολές ζωικού κεφαλαίου και κτηνιατρικές εφαρμογές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
στ) Την τήρηση, σύνταξη και υπογραφή των μητρώων φαρμακευτικής αγωγής της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
ζ) Τη διάθεση στην τροφική αλυσίδα ασφαλών προϊόντων, μέσω ανάπτυξης συστήματος πρόληψης ασθενειών που μειώνουν τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου και τη χρήση φαρμάκων.
Στον «κτηνίατρο εκτροφής» ανατίθεται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και ελέγχεται από αυτές, σύμφωνα με το εκάστοτε εγκεκριμένο πρόγραμμα, η εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης αιγοπροβάτων και κατά περίπτωση η εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου επιτήρησης και εκρίζωσης ασθενειών των ζώων.
Ο κτηνίατρος εκτροφής συμπληρώνει και παραδίδει στην αρμόδια κτηνοτροφική αρχή τα έγγραφα που προβλέπονται στο εκάστοτε εγκεκριμένο πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης αιγοπροβάτων.