Συνολικά 146 είναι τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς σήμερα 5 Μαΐου, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι δεν έχουμε νέους θανάτους
Επιπλέον, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα με το σύνολο των περιπτώσεων του Covid-19 στη χώρα μας να είναι 2.642.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 35.
Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα για μη τήρηση αποστάσεων και μη χρήση μάσκας
Έλεγχοι διενεργούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων που ισχύουν από χθες, Δευτέρα (4/5) για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Δευτέρα 4 Μαΐου όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.:
για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν 25 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
- 14 στη Θεσσαλία,
- 6 στην Αττική,
- 2 στην Κρήτη,
- 1 στην Πελοπόννησο,
- 1 στην Κεντρική Μακεδονία και
- 1 στην Ήπειρο.
για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις (εκτός νομού του τόπου κατοικίας κλπ) βεβαιώθηκαν (85) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ) , ως ακολούθως:
- 27 στην Αττική,
- 18 στην Κεντρική Μακεδονία,
- 12 στην Κρήτη,
- 8 στην Ήπειρο,
- 5 στη Δυτική Μακεδονία,
- 4 στη Θεσσαλονίκη,
- 4 στη Δυτική Ελλάδα
- 3 στην Πελοπόννησο,
- 3 στη Θεσσαλία και
- 1 στη Στερεά Ελλάδα.
για λειτουργία επιχειρήσεων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις και συνελήφθησαν 2 άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 569 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 547 άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Στόχος από 1η Ιουλίου να ξεκινήσει η τουριστική ροή
Μετά την πρώτη ημέρα άρσης των μέτρων στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί συγκρατημένη ικανοποίηση καθώς αποφεύχθηκαν «παρατράγουδα», αλλά και αγωνία για τα επόμενα βήματα, με έμφαση στον τουρισμό. Ο τουρισμός άλλωστε αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, αφού αποτελεί το 25% του ΑΕΠ, αλλά και τον κλάδο, που πλήττεται περισσότερο από τον κορονοϊό.
Η εικόνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν ένα κρίσιμο crash test, που στέφθηκε με επιτυχία, όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Παρόλο που που μετά τις σχεδόν 60 ημέρες καραντίνας, μεγάλος αριθμός πολιτών ξεχύθηκε στους δρόμους, όλα κύλησαν κατά βάση ομαλά.
Και αυτό όπως εκτιμούσαν κυβερνητικά στελέχη, χάρη στην προετοιμασία (οι 300 βοηθοί επιβάτες σε κεντρικούς σταθμούς ανταπόκρισης του μετρό με λεωφορεία και η σήμανση που υπήρχε σε σταθμούς, συρμούς και οχήματα για την τήρηση όσο το δυνατόν αποστάσεων και μέτρων υγιεινής) σε συνδυασμό με τη στάση της πλειονότητας των πολιτών, που εξοπλίστηκαν με μάσκες και υπομονή. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης επισκέφθηκαν χθες το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του μετρό στο Σύνταγμα και στη συνέχεια πήγαν με το μετρό (και φορώντας τις υποχρεωτικές μάσκες) σε βασικές στάσεις μετεπιβίβασης σε λεωφορεία. Τα δρομολόγια θα αυξάνονται όσο είναι τεχνικά δυνατόν στις ώρες αιχμής και θα γίνονται διαρκώς παρεμβάσεις ανάλογα με την επιβατική κίνηση.
Επόμενη καθοριστική ημέρα στο σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης αποτελεί η ερχόμενη Δευτέρα, οπότε θα ανοίξει περίπου το 30% των καταστημάτων, ενώ θα ξεκινήσει μαθήματα και η Γ΄ Λυκείου. Το κυβερνητικό σχέδιο θα προχωρά αργά βήμα βήμα και θα είναι υπό διαρκή αναθεώρηση, με βάση μία σειρά από δείκτες που θα μελετούν καθημερινά οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι. Όμως στόχος της κυβέρνησης είναι ιδανικά μετά από δύο μήνες, να μπορεί να ξεκινήσει η μηχανή του τουρισμού.
Ο κ.Μητσοτάκης σε δηλώσεις του χθες στο CNN εστίασε στον τουρισμό, εκτιμώντας ότι αυτό θα είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι, αλλά «τα χειρότερα είναι πίσω μα» και «δείχνοντας» την 1η Ιουλίου για το «άνοιγμα» της τουριστικής δραστηριότητας.
Αυτό όμως σχετίζεται και με τις αεροπορικές εταιρείες και προκειμένου να αποκατασταθούν οι αερομεταφορές στην ΕΕ απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Διαφορετικά οι χώρες του νότου θα προχωρήσουν σε δικές τους χωριστές στρατηγικές με διακρατικές συμφωνίες με χώρες προέλευσης τουριστών, όσο οι χώρες του Βορρά σφυρίζουν αδιάφορα επιδιώκοντας να μετριάσουν τις συνέπειες και στις δικές τους οικονομίες μέσω του εσωτερικού τουρισμού, όπως κάνει η Γερμανία.
Και η Ελλάδα βέβαια θέλει να ενισχύσει το δικό της εσωτερικό τουρισμό και προς αυτό θα ανακοινωθεί όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα ανακοινωθεί στα μέσα Μαΐου, πακέτο μέτρων.
Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα ανοίξουν ξανά σύμφωνα με το σχεδιασμό την 1η Ιουνίου. Όμως πολλά εποχικά θα περιμένουν να βεβαιωθούν ότι θα ξεκινήσει η ροή τουριστών μέσα στο καλοκαίρι, καθώς και ότι θα έχει απομακρυνθεί ο φόβος για νέο θερινό κύμα πανδημίας, προτού κάνουν εποχικές προσλήψεις για να λειτουργήσουν έστω από Ιούλιο.
Με πίεση και της Ελλάδας, η Κομισιόν έχει αναλάβει μέσα στο Μάιο να ετοιμάσει μία Ανακοίνωση για την επανέναρξη των αερομεταφορών. Η χώρα μας έχει προτείνει ένα υγειονομικό πιστοποιητικό της ΕΕ, ώστε οι τουρίστες να νιώσουν ασφάλεια για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες σε τουριστικές περιοχές να νιώσουν ασφαλείς να τους υποδεχθούν. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υιοθετηθούν, ιδανικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα.
Όπως είπε και ο κ.Μητσοτάκης στο CNN θα μπορουσαν οι επιβάτες να κάνουν ένα τεστ αντισωμάτων ή μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR πριν πετάξουν και στη συνέχεια να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο διεθνές δίκτυο διαβεβαίωσε τους ενδιαφερόμενους πιθανούς τουρίστες ότι η εμπειρία τους μπορεί εφέτος το καλοκαίρι να είναι διαφορετική από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και πάλι θα μπορούν να έχουν εξαιρετικές διακοπές στην Ελλάδα.
Σε αυτό κομβικό ρόλο παίζει και το θέμα των καταστημάτων εστίασης που σχεδιάζεται να ανοίξουν από 1η Ιουνίου. Αναζητείται όμως τρόπος (είτε με αύξηση του χώρου για τραπέζια έξω είτε με μείωση των δημοτικών τελών) ώστε να διατηρηθεί ο τζίρος, καθώς πολλοί επιχειρηματίες ανησυχούν για την οικονομική ζημία.
* Η φωτογραφία είναι αρχείου