Το θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων, του τρόπου και του χρόνου που ενδέχεται αυτό να γίνει, είναι το μόνο θέμα που θα τεθεί σήμερα προς συζήτηση στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, όπως είπε στην ΕΡΤ ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

Θα τεθούν οι διαφορετικές απόψεις και τα δεδομένα από άλλες χώρες, πρώτο μέλημά μας η ασφάλεια και η δημόσια υγεία, ξεκαθάρισε.

Ο κ. Γώγος σημείωσε πως μπορεί να υπάρχει άγχος μετάδοσης σε περίπτωση που ανοίξουν τα σχολεία όπως ήταν πριν, κάτι που όμως δεν θα γίνει. Δεν θα υπάρξει μεγάλη συσσώρευση μαθητών, εξήγησε, ενώ για τις τάξεις πλην της Γ’ Λυκείου είπε πως δεν είναι απαραίτητο να ανοίξουν νωρίς. 

Έθεσε επίσης και το θέμα των πανεπιστημίων καθώς υπάρχουν φοιτητές στο πτυχίο που πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους για να συνεχίσουν.

Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, όταν αρχίσει η άρση των μέτρων θα γίνεται αξιολόγηση της κάθε κίνησης. «Θα παρακολουθούμε αν και πόσο ανεβαίνει η καμπύλη του Ρ0» είπε, προσθέτοντας πως για να επηρεαστεί αυτός ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού από κάποιο μέτρο χρειάζονται 7 – 10 μέρες. Επομένως, κάθε 7 -10 μέρες θα κρίνουμε τις επιπτώσεις κάθε ενέργειας, τόνισε. Σε αυτή την αξιολόγηση θα μπει και η λειτουργία των σχολείων, αν ο δείκτης ανέβει σημαντικά θα επαναξιολογείται κάθε μέτρο.

Σχετικά με τις καλοκαιρινές διακοπές, ο κ. Γώγος είπε πως θα μπορέσουν οι πολίτες να κάνουν διακοπές αλλά τηρώντας αποστάσεις στην παραλία και μέτρα υγιεινής.

Πιθανώς να έρθουν και λίγοι ξένοι, πρόσθεσε, δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα, πιστεύω θα αναπτύξουμε τον εσωτερικό τουρισμό και με προστασία των ευπαθών ομάδων, «θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα από τον Μάιο έως 15 Ιουνίου, στη συνέχεια μπορεί να αυξηθεί το Ρ0, αναλόγως θα δούμε».

Εξήγησε πως θα πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένες αρχές και αποστάσεις, με ελάττωση αριθμού εισιτηρίων πχ στα καράβια, και τόνισε πως πιο σοβαρό θέμα είναι οι εξωτερικοί τουρίστες καθώς η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί γιατί είναι καθαρή αλλά οι χώρες τους προβληματίζονται.

Για τη χρήση της μάσκας, ο κ. Γώγος είπε πως με την άρση των μέτρων είναι χρήσιμες αλλά η χρήση τους θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις του πώς τις βάζουμε και τις βγάζουμε. Όταν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση, κατέληξε.