Επισήμως από την κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνουν αλλά ούτε και διαψεύδουν τα σενάρια λήψης νέων περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού ειδικά για το τριήμερο του Πάσχα. Και αυτό βεβαίως σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Το επικρατέστερο σενάριο αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων από τις οκτώ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (όταν θα έχουν κλείσει τα σουπερμάρκετ) μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.
Φυσικά εξαιρέσεις θα επιτρέπονται για λόγους υγείας και για όσους (ιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, σώματα ασφαλείας, Ένοπλες Δυνάμεις κλπ) θα εργάζονται.
Καθώς όμως δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες που λειτουργούν ακόμη, θα είναι κλειστές το τριήμερο, εκτιμάται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας το ΙΧ σε συνδυασμό φυσικά με μπλόκα και ελέγχους θα εμποδίσει όσους έστω λίγους θέλουν να μετακινηθούν για να γιορτάσουν με συγγενείς και φίλους, όπως επιτάσσει το έθιμο.
Όσον αφορά στα ΜΜΜ, το πιθανότερο είναι να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα δρομολόγια (που ούτως ή άλλως θα ήταν μειωμένα λόγω αργίας), αλλά να πραγματοποιείται το ελάχιστο αναγκαίο για λόγους ασφαλείας. Στο τραπέζι έχει πέσει πάντως και το σενάριο να «τραβήξουν χειρόφρενο» τα ΜΜΜ για το συγκεκριμένο διάστημα.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται εν τέλει να ληφθούν αύριο, καθώς νέα μέτρα είναι η έσχατη λύση και προφανώς στο Μαξίμου δεν θα ήθελαν να τα λάβουν.
Επειδή όμως η πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας μέχρι στιγμής εξελίσσεται ικανοποιητικά και η τάση είναι μείωσης, στην κυβέρνηση ανησυχούν αφενός για χαλάρωση της επαγρύπνησης των πολιτών στην τελική ευθεία, με κίνδυνο να ανατραπούν όλα την τελευταία στιγμή πριν το ασφαλές σημείο έναρξης σταδιακής άρσης των περιορισμών.
Οι αποφάσεις ως προς τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα έχουν ληφθεί και θα έχουν ανακοινωθεί πριν τις 27 Απριλίου, οπότε αρχίζουν και λήγουν τα πρώτα από τα ισχύοντα μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 10 Μαΐου, δεν έχει όμως ληφθεί απόφαση ακόμη εάν και πότε θα ανοίξουν.
Το βέβαιο είναι ότι οι πανελλαδικές θα πραγματοποιηθούν αρχές καλοκαιριού και όχι το φθινόπωρο, με μειωμένη ύλη και μένει να κλειδώσουν οι οριστικές ημερομηνίες. Με νέα ΝΟΤΑΜ εν τω μεταξύ η ΥΠΑ ανακοίνωσε την παράταση αναστολής πτήσεων μέχρι και τις 15 Μαϊου.
Καθοριστικό όμως για να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων, είναι να μπορεί να γίνει έλεγχος του πληθυσμού με μαζικότερα, αξιόπιστα, μοριακά τεστ- αυτό άλλωστε αποτελεί και ένα από τα κριτήρια που θέτει ο οδικός χάρτης της Κομισιόν για τη μετάβαση στην «επόμενη ημέρα».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε λοιπόν νωρίτερα σήμερα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, όπου διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση κρουσμάτων κορονοϊού (τεστ) με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Και έστειλε μήνυμα πως με περισσότερα, αξιόπιστα, μοριακά τεστ, θα μπορέσει να προχωρήσει το σταδιακό «άνοιγμα» της κοινωνίας και της οικονομίας.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εν τω μεταξύ μιλώντας στο Open ανέφερε πως: «Ψάχνουμε να βρούμε το testing, δηλαδή τον τρόπο που θα ελεγχθούν συγκεκριμένα κομμάτια του πληθυσμού, τον τρόπο με τον οποίον θα απελευθερώσουμε κάποιες καραντίνες και τη σταδιακή σχέση μεταξύ του ενός μέτρου από το άλλο, έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε, να επαναξιολογούμε και να μην πάθουμε ζημιά».
Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει πιστά μέχρι τέλους τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και εξήγησε: «Η ιεράρχηση των τεστ έχει να κάνει πρώτα από όλα με τους υγειονομικούς μας: γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό. Μετά με τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους και με τους συμπολίτες μας που θέλουμε να επαναφέρουμε στην παραγωγική διαδικασία».