Ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Αυστρίας- Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος, συναντήθηκε στο ιστορικό κτίριο της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ σε συνομιλιες που είχαν στη Βιέννη.
Ο εντεταλμένος της Άγγελα Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση επεσήμανε το «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» της Γερμανίδας καγκελαρίου για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, κάτι που αποδεικνύει και η θέση του ίδιου.
Όπως δήλωσε ο μητροπολίτης Αρσένιος στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, στη Βιέννη, ο Γερμανός υφυπουργός θεωρεί αδικαιολόγητες τις επιφυλάξεις απέναντι στη Γερμανία και την καγκελάριο, διαβεβαιώνοντάς τον πως η Άγγελα Μέρκελ ενδιαφέρεται πραγματικά για τον ελληνικό λαό και αυτό αποδεικνύει η δική του θέση ως εντεταλμένου της για τις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, θέση που δεν υπήρχε πριν από τρία χρόνια.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του «ιδιαίτερου ενδιαφέροντός» της για την Ελλάδα, η καγκελάριος έχει τακτική, σχεδόν εβδομαδιαία, επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ προωθείται μια στενή ελληνογερμανική συνεργασία και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα κυρίως στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Κατά τις συνομιλίες μαζί του, ο Γερμανός υφυπουργός ζήτησε τη συμβολή του μητροπολίτη στην προσπάθεια να υπάρξει βοήθεια της Εκκλησίας της Ελλάδας, ώστε να γίνουν γνωστά και να αναπτυχθούν προγράμματα για τα οποία έχει εγκριθεί ποσό 190 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως για επιμόρφωση ανέργων νέων και επιδότηση προγραμμάτων εκμάθησης γλώσσας.
Ο κ. Φούχτελ ζήτησε την παρέμβασή του ως μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ώστε να υπάρξει πρόσβαση στην Εκκλησία της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, ενώ ο κ. Αρσένιος εξέφρασε την πρόθεση της Εκκλησίας, αν υπάρχει η διάθεση από τη γερμανική πλευρά, να αναπτυχθούν αυτά τα προγράμματα, να συμβάλει, όσο μπορεί, στην πραγματοποίησή τους, για παράδειγμα με κτίρια, αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό, που διαθέτει.
Ο μητροπολίτης επισήμανε το πρόβλημα που παρατηρείται σε Έλληνες που έρχονται στην Αυστρία για να εργαστούν, μη γνωρίζοντας τη γλώσσα, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει βοήθεια για την εκμάθηση της γλώσσας, ώστε να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν και, στο θέμα αυτό, είναι σημαντική η επιδότηση σεμιναρίων.
Στον Γερμανό υφυπουργό υπογράμμισε ότι, σε κάθε περίπτωση, σκοπός της Εκκλησίας είναι σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που ο άνθρωπος, ο Έλληνας, υποφέρει, να του προσφέρει την ανακούφιση και την προοπτική για το μέλλον και προς τούτο πράττει ό,τι είναι δυνατό.
Ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, σε χθεσινή ομιλία του στη Βιέννη, σε μεγάλη εκδήλωση της Αυστριακής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής και Ηνωμένων Εθνών, είχε παρουσιάσει τους στόχους και τη σημασία της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», μιας συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, η οποία, όπως είχε τονίσει, «σε αυτή τη μορφή, δεν έχει επιτευχθεί πουθενά στην Ευρώπη».