Την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ως πρότυπο για την Ευρώπη θα παρουσιάσει ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ σε διάλεξή που θα δώσει την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, στη Βιέννη.
Την εκδήλωση με τίτλο «Η Ευρώπη να ενισχυθεί στις ρίζες της – Η Ελληνογερμανική Συνέλευση ως καινοτόμος προσέγγιση» έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής, ξένοι διπλωμάτες και πολυπληθές κοινό. Συντονιστής, θα είναι ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και πρόεδρος της Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής και Ηνωμένων Εθνών που οργανώνει την εκδήλωση.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί μια ευρεία πρωτοβουλία για τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών περιφερειών, δήμων, ειδημόνων, επιχειρήσεων και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, με κύριο στόχο τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων επαφών μεταξύ των αιρετών των δύο χωρών.
Οι εργασίες της 4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είχαν πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο με θέμα «Ο Δήμος του μέλλοντος». Η συγκεκριμένη διοργάνωση χαρακτηρίστηκε «σταθμός» στη συνεργασία μεταξύ αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και Γερμανίας, ενώ υπήρξε μεγάλη συμμετοχή αιρετών τόσο από την Ελλάδα, όσο και τη Γερμανία.
Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, με το κλείσιμο των εργασιών στη Νυρεμβέργη, ο γερμανός υφυπουργός Φούχτελ είχε χαρακτηρίσει την Ελληνογερμανική Συνέλευση ως πρότυπο για την Ευρώπη, που μάλιστα συμβάλει στο «δέσιμο» της Ευρώπης με τις ρίζες της, αυτό δηλαδή που θα είναι το θέμα της επικείμενης διάλεξης του στη Βιέννη. Επιπλέον, έκανε λόγο για μια συμφωνία που αφορά τη συνεργασία σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και έχει κάτι το «ιδιοφυές», καθώς, όπως επισήμανε, δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη κάτι ανάλογο.
Μεταξύ άλλων, είχε τονίσει πως ο ίδιος βλέπει μεγάλες ευκαιρίες στην αμοιβαία συζήτηση των εμπειριών των τοπικών αυτοδιοικήσεων στην Ευρώπη, για να τεθούν πολλά σε κίνηση, να αντιμετωπιστούν πολύ πιο αποτελεσματικά, χωρίς μεγάλες αναμονές, και έπρεπε, όπως λέει, να υπάρξει μια κρίση για να τεθούν σε συζήτηση όλες αυτές οι εμπειρίες από τις οποίες πολλά μπορούν να επωφεληθούν και άλλοι στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Φούχτελ, είναι ανάγκη να υποστηριχτεί η Ελλάδα στις προσπάθειές της για σταθερότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη, βοηθάει όλους στην Ευρώπη και έχει πολλές πτυχές.
Ο ίδιος είχε σταθεί στην καλύτερη απορρόφηση πόρων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης, στην οποία συνέβαλαν, όπως σημείωσε, τόσο τα συνέδρια και οι ομάδες εργασίας για τη δραστηριοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε διάφορους τομείς, όσο και η ανταλλαγή θεματικών επισκέψεων δημάρχων και ειδικών από την Ελλάδα και τη Γερμανία, που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία εισέρχεται πλέον στη φάση εμβάθυνσης και συγκεκριμενοποίησης της συνεργασίας.