Μέτρα σχετικά με την υγειονομική κρίση και την εργασία, λόγω του κορονοϊού, απαιτεί από την κυβέρνηση το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).
Αναφορικά με τα μέτρα για την υγειονομική κρίση, το ΕΚΑ ζητάει τα εξής
- «Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με περαιτέρω προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων και με νοσηλευτικό προσωπικό.
- Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων και οι υπηρεσίες των ιδιωτών ιατρών.
- Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών δομών.
- Να στελεχωθεί επαρκώς το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ ΑΕ), καθώς, ενώ έχει αναλάβει τα πάντα στον εξοπλισμό των νοσοκομείων της Ελλάδας και είναι σε επιφυλακή εδώ και έναν μήνα, δεν έχει επαρκή αριθμό εργαζομένων.
- Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
- Άμεσες προσλήψεις στα κρατικά μέσα μεταφοράς για την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατικού κοινού.
- Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Λήψη μέτρων περιβαλλοντικής και ατομικής υγιεινής, όπως τακτικός αερισμός των χώρων εργασίας, συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού-κλιματισμού και καθαρισμός επιφανειών, συσκευών, κλπ, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
- Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας.
- Οι ευπαθείς ομάδες και οι εγκυμονούσες να απέχουν υποχρεωτικά από την εργασία τους και να διασφαλιστεί με συνεχείς ελέγχους και πρόστιμα ότι ο εργοδότης καταβάλλει το μισθό τους.
- Να επικαιροποιηθεί άμεσα σε κάθε επιχείρηση η εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου ως προς την αξιολόγηση του κινδύνου και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας έναντι του κορονοϊού.
- Δωρεάν διανομή όλων των αναγκαίων υγειονομικών προϊόντων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (μάσκες, αντισηπτικά, κλπ) και εντατικοί έλεγχοι από το υπουργείο Ανάπτυξης».
Σύμφωνα με το ΕΚΑ και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι παραπάνω προτάσεις, απαιτείται ενίσχυση της σταθερής κρατικής χρηματοδότησης.
Σχετικά με τα μέτρα για την εργασία, το ΕΚΑ ζητάει τα ακόλουθα
- «Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις και οι εξαναγκασμοί σε παραίτηση που έγιναν από την 1η Μαρτίου 2020 και να ακυρωθούν οι “συμβατικές” μετατροπές των όρων εργασίας (ωράρια, μισθοί, κλπ).
– Καταβολή του δώρου Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους, μέχρι τη Μ. Τετάρτη, με επιδότηση, αν απαιτείται, από το κράτος. - Κατάργηση της διάταξης του 9 άρθρου της από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, πληττόμενες ή μη και που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καν να προβάλουν κάποιον λόγο, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους, όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές.
- Κατάργηση της διάταξης του άρθρου δωδέκατου της από 20-3-2020 ΠΝΠ, με την οποία οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην επίταξη απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε περίπτωση απεργίας.
- Να θεσπιστούν αυστηρές και συγκεκριμένες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για όσους εργοδότες δεν συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους για την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων (χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, καταβολή μισθού στις μη παρέχουσες εργασία ευπαθείς ομάδες, εικονικές και ψευδείς δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας, κλπ).
- Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η έκτακτη κατάσταση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
- Aναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο και τράπεζες, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
- Καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, κλπ), χωρίς εξαιρέσεις.
- Επέκταση του ειδικού μηχανισμού στήριξης εργαζομένων και σε όσους εργάζονται με ψευδεπίγραφες συμβάσεις (έργου, μπλοκάκια, κλπ).
- Μετάθεση του χρόνου λήξης των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με αναστολή του χρονικού διαστήματος της κρίσης, έτσι ώστε και οι εργαζόμενοι αυτοί να δικαιούνται να λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
- Να επεκταθεί η άδεια ειδικού σκοπού: α) στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που τα παιδιά τους, ηλικίας έως τεσσάρων ετών, δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακό σταθμό, κατά τα πρότυπα σχετικής ρύθμισης για το Δημόσιο και β) σε εργαζόμενους γονείς παιδιών με αναπηρία, ανεξάρτητα αν αυτά είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία».