Η ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων, που δημιούργησε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, δέχθηκε καταιγισμό ερωτημάτων και καταγγελιών εργαζομένων, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, που αναζητούν πληροφορίες γύρω από τα μέτρα και τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Όπως υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ, ερωτήματα έχουν υποβάλει τόσο εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί ή απαγορευτεί η λειτουργία τους, όσο και εργαζόμενοι επιχειρήσεων που παραμένουν ανοιχτές, καθώς και εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, «που βρέθηκαν σε σημαντικό βαθμό εκτεθειμένοι από τη διαχρονική απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειας».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, «οι καταγγελίες αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας και κατηγοριοποιούνται σε καταγγελίες για μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, για καταγγελίες συμβάσεων εργασίας που έγιναν, πριν από την ημερομηνία εξαγγελίας της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας (ως προαπαιτούμενου για τις ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων), για μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασίας και μερικής απασχόλησης, για παράνομες διαθεσιμότητες και άδειες άνευ αποδοχών, για επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές, παρά την απαγόρευση λειτουργίας τους, για μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, για εξαντλητικά και υπο-αμειβόμενα ωράρια εργασίας στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και για εταιρείες call centers που στοιβάζουν στα τηλεφωνικά κέντρα εκατοντάδες εργαζόμενους».
Η Συνομοσπονδία σημειώνει ότι οι καταγγελίες, κατόπιν αξιολόγησης, θα προωθούνται στις Αρχές, με τρόπο που θα διασφαλίζει πρωτίστως την ανωνυμία των καταγγελλόντων. Επίσης, θα διαβιβάζονται στο υπουργείο Εργασίας και στα συναρμόδια, κατά περίπτωση, υπουργεία, αιτήματα ρύθμισης συγκεκριμένων ζητημάτων που δεν καλύπτονται από τη μέχρι στιγμής εκδοθείσα νομοθεσία.
Όλες οι περιπτώσεις ερωτημάτων και καταγγελιών προωθούνται σε ομάδα επιστημονικών συνεργατών των δομών της ΓΣΕΕ, οι οποίοι έχουν «στρατευτεί» στην ANTI-COVID-19 ομάδα και, εν συνεχεία, γίνεται αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση και διαμοιρασμός, ανάλογα με την περίπτωση. Παράλληλα, στις περιπτώσεις όπου είναι αναγκαία περαιτέρω συνδικαλιστική παρέμβαση, θα ενημερώνονται οργανώσεις μέλη της ΓΣΕΕ και πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε συνδυαστικά να υπάρξει συλλογική υποστήριξη του εργαζομένου.
«Επί του παρόντος, η ομάδα καταφέρνει και ανταποκρίνεται, παρά το φόρτο εργασίας», τονίζει η ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στην πορεία είναι σίγουρο ότι θα επιστρατευτούν και συνδικαλιστικά στελέχη κλάδων και περιοχών με ειδικές γνώσεις, για να υποστηρίξουν το έργο μας. «Ήδη, από αύριο, στην ομάδα θα ενταχθεί και το δυναμικό του καταναλωτικού κινήματος, που συντονίζει η ΓΣΕΕ, της “Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας”, προκειμένου να προωθούνται και ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους-καταναλωτές», επισημαίνεται.
Και συμπληρώνει: «Υπάρχουν περιστατικά απειλών από διάφορες εισπρακτικές εταιρείες για διακοπή ηλεκτροδότησης ή και κατασχέσεων σε νοικοκυριά εργαζομένων που πλήττονται από τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού, αφού οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν πλέον εισοδήματα, καθώς εργάζονταν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν, με απόφαση κρατικής αρχής. Πλέον, οι εργαζόμενοι παραμένουν στο σπίτι και όλες τους οι προμήθειες αγαθών γίνονται ηλεκτρονικά και εκεί παρατηρούνται φαινόμενα ασυδοσίας και εξαπάτησης. Μέσω της “ΕΕΚΕ”, θα παράσχουμε υποστήριξη σε όλα αυτά τα νοικοκυριά, ώστε οι συνάδελφοί μας να μην πέφτουν θύματα επιτηδείων, μέσω του διαδικτύου».
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα έρευνας, που διεξήχθη για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, με στόχο την καταγραφή, τη συσχέτιση και την αξιολόγηση κρίσιμων μεγεθών και πτυχών της αγοράς εργασίας. Στην έρευνα αυτή, που διεξήχθη μεταξύ 10-14 Μαρτίου σε δείγμα 1500 ατόμων, ηλικίας 17+, σε όλη τη χώρα, στα κρίσιμα ερωτήματα για τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα απαντούν σε ποσοστό 32% ότι δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας, γεγονός εξόχως ανησυχητικό.