Το κακοπληρωμένο προσωπικό, τα παλιά οχήματα που χρειάζονται τακτική συντήρηση ή και ανανέωση, η μεγάλη καθυστέρηση σε σημαντικές διαδικασίες όπως είναι οι διαγωνισμοί για προμήθειες, οι ανάγκες σε προσωπικό, είναι μερικά από τα σημαντικά προβλήματα του ΕΚΑΒ και στην Κρήτη, όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο νέος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Νίκος Καλογιαννάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Καλογιαννάκη, «η τελευταία προμήθεια σε ασθενοφόρα στην Κρήτη έγινε το 2008 και αυτά ήταν από χορηγία. Τα οχήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο νησί έχουν 260 -270.000 χιλιόμετρα το κάθε ένα, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον χρειάζονται πολλά χρήματα για τη συντήρηση τους. Διαθέτουμε βέβαια συνεργείο που όμως έχει μείνει με ένα μηχανικό. Τι να προλάβει και αυτός …Τα παλιότερα μας οχήματα είναι του 2004, μας τα είχαν φέρει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Ο πρόεδρος των εργαζομένων αποκάλυψε παράλληλα, σύμφωνα με το prismanews.gr, ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένας διαγωνισμός από το 2007, για προμήθεια ασθενοφορόων μέσω ενός προγράμματος ΕΣΠΑ. Ο διαγωνισμός αυτός δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και το πρόγραμμα κινδυνεύει να χαθεί, και μαζί του τα χρήματα για την προμήθεια 180 ασθενοφόρων σε όλη τη χώρα επειδή δύο εταιρείες έχουν κόντρα μεταξύ τους.
Ασθενείς στις … καρότσες
Στην Κρήτη η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη με δεδομένο το γεγονός ότι στο Νομό Λασιθίου υπάρχει ένα ασθενοφόρο για τη Σητεία, ένα για την Ιεράπετρα και ένα για τον Άγιο Νικόλαο και δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νομού. Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του στο Σκάι Κρήτης και ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δερμιτζάκης, στο Λασίθι οι ασθενείς μεταφέρονται στις καρότσες των αγροτικών αυτοκινήτων. Η κατάσταση είναι απελπιστική.
Με αυτά τα δεδομένα, το Λασίθι και ειδικότερα η Σητεία καλύπτεται από το Ηράκλειο, όπως επεσήμανε ο κ. Καλογιαννάκης του ΕΚΑΒ. Καθημερινά ασθενοφόρο και πλήρωμα φεύγουν από την πόλη του Ηρακλείου και πάνε στην Σητεία όπου αναλαμβάνουν υπηρεσία ενώ ξενοδοχείο της περιοχής προσφέρει δωμάτιο για τη φιλοξενία των ανθρώπων του ΕΚΑΒ.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ πάντως η Κρήτη είναι μία δύσκολη και απαιτητική περιοχή αν σκεφτεί κανείς ότι ο στόλος με τα πληρώματα του διαχειρίζεται ανά έτος περίπου 40.000 περιστατικά χωρίς να συνυπολογιστούν τα κέντρα υγείας με τα δικά τους ασθενοφόρα. Αυτή τη στιγμή το ΕΚΑΒ στο νησί συνολικά διαθέτει 250 άτομα προσωπικό, διασώστες, γιατρούς, πληρώματα, 45 ασθενοφόρα, 4 οχήματα διευκόλυνσης και 3 μηχανές.