Με τον φόβο μιας νέας πλημμύρας από τον «μπαζωμένο» χείμαρρο «Γουβό», που διασχίζει χωριά της Ηλείας και καταλήγει στην λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, ζουν οι κάτοικοι του Κουρτεσίου και της Αρετής που τις προηγούμενες μέρες είδαν και πάλι τις περιουσίες τους να… πνίγονται στα νερά της βροχής.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής ο χείμαρρος έχει να καθαριστεί τουλάχιστον 25 χρόνια, ενώ σε πολλά σημεία η κοίτη του έχει φράξει εντελώς από τα δέντρα που έχουν φυτρώσει, την άγρια βλάστηση και την άμμο που έχουν παρασύρει όλα αυτά τα χρόνια τα νερά!

«Τα τελευταία 30 χρόνια ο χείμαρρος δεν έχει καθαριστεί. Αλλά τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια έχει μπαζωθεί τελείως, με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να μην μπορούν να φύγουν και να καταστρέφουν τις καλλιέργειές μας» είπε στο patrisnews ο παραγωγός και πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κουρτεσίου, Κώστας Σταθόπουλος, και συνέχισε:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν καλλιέργειες που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Τον Απρίλιο ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ κ. Αλτάνης με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ κ. Παλαιολόγο ναύλωσαν μια τσάπα και έκαναν μια μικρή παρέμβαση. Συμφωνήσαμε ότι η τσάπα θα ξανάρθει να καθαρίσει γιατί από τα 25 μέτρα της κοίτης σε πολλά σημεία έχει μείνει μόνο το ένα. Δεν έχουμε πλέον άλλη λύση, από το να κινηθούμε νομικά όσοι πάθαμε ζημιά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αρετής, Περικλής Δρακιάς είπε: «Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια. Το χωριό περικλείεται από δύο ποτάμια που έχουν να καθαριστούν πάνω από 25 χρόνια. Παρ’ όλες τις υποσχέσεις δεν έχει γίνει τίποτα. Έχουμε στείλει χαρτί στον ΓΟΕΒ, στον ΤΟΕΒ και στην Περιφέρεια και απάντηση καμία. Εδώ υπάρχουν και αγρότες και κτηνοτρόφοι και κάτοικοι που διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια τους. Πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση».

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» λέει ο αγρότης από το Κουρτέσι, Νίκος Ζαφειρόπουλος, και συνεχίζει: «Πρέπει άμεσα να καθαριστεί ο “Γουβός” σε όλο του το μήκος και να τελειώνουν τα προβλήματα μια και καλή. Σήμερα κιόλας πρέπει να ξεκινήσει το έργο».

«Το πρόβλημα δημιουργήθηκε πρώτα απ’ όλα από το έργο που έγινε για να μην πέφτουν τα νερά στο Κοτύχι» είπε ο κτηνοτρόφος, Αλέξης Καραμπέλης και συνέχισε: «Μπροστά έχει γίνει σαν φράγμα. Όταν τα νερά δεν μπορούν να φύγουν με πίεση αναγκαστικά γυρίζουν πίσω. Είναι και τα λαγκάδια κλεισμένα, έχει κοπεί και η φυσική ροή του νερού προς τη λίμνη, φτάνουν αυτά για να πλημμυρίσουμε».