Δεύτερο περιστατικό προπηλακισμού εργαζομένων μέσα σε λίγες ημέρες στη Μόρια της Λέσβου καταγγέλλουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» υποστηρίζοντας οι εξαγριωμένοι κάτοικοι τους είχαν στήσει ενέδρα ενώ παράλληλα εκφράζουν την ανησυχία τους για την ασφάλεια του προσωπικούς τους.
«Μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες, ακόμη ένα περιστατικό προπηλακισμού εργαζομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σημειώθηκε στο χωριό της Μόριας. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας άλλος εργαζόμενός μας προπηλακίστηκε στο ίδιο σημείο εν ώρα εργασίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους και συνεχίσουν επισημαίνοντας:
«Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας, δύο εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ κατευθύνονταν στο σπίτι τους με ιδιωτικό αυτοκίνητο, προπηλακίστηκαν και δέχτηκαν απειλές από μια μικρή ομάδα κατοίκων που είχε κλείσει τον δρόμο. Οι εργαζόμενοί μας ανέφεραν ότι δέχτηκαν επίθεση εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχουν στους αιτούντες άσυλο που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας».
Ολόκληρο το κείμενο που δημοσίευσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην ιστοσελίδα τους:
Μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες, ακόμη ένα περιστατικό προπηλακισμού εργαζομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σημειώθηκε στο χωριό της Μόριας. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας άλλος εργαζόμενός μας προπηλακίστηκε στο ίδιο σημείο εν ώρα εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας, δύο εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ενώ κατευθύνονταν στο σπίτι τους με ιδιωτικό αυτοκίνητο, προπηλακίστηκαν και δέχτηκαν απειλές από μια μικρή ομάδα κατοίκων που είχε κλείσει τον δρόμο. Οι εργαζόμενοί μας ανέφεραν ότι δέχτηκαν επίθεση εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχουν στους αιτούντες άσυλο που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας.
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια του προσωπικού μας, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες που δεχόμαστε τέτοια επίθεση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε ένα περιβάλλον όλο και πιο εχθρικό απέναντι στους εργαζομένους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, τους εθελοντές και τους αιτούντες άσυλο στο χωριό της Μόριας, υποκινούμενο από μια μικρή ομάδα κατοίκων» λέει ο Βασίλης Στραβαρίδης, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Από την αρχή της λεγόμενης προσφυγικής κρίσης, οι κάτοικοι του νησιού έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους στους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στο νησί, όμως εδώ και πέντε χρόνια το ελληνικό κράτος και η ΕΕ έχουν αφήσει τις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις συνέπειες ενός πολύ δυσλειτουργικού συστήματος.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές για τα περιστατικά προπηλακισμού. Καταδικάζουμε κάθε είδους βίας εναντίον εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, ομάδων εθελοντών, αιτούντων άσυλο και κάθε άλλου ανθρώπου που ζει στο νησί και ζητάμε να ληφθούν δραστικά μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να ζητούν την άμεση μετακίνηση όλων των αιτούντων άσυλο που ζουν στα νησιά σε κατάλληλη στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προτεραιότητα στις οικογένειες και τα ευάλωτα άτομα.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα από το 1991.
Οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα παρέχουν βασική φροντίδα υγείας, θεραπεία για χρόνια νοσήματα, υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, φυσικοθεραπεία, υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν υπηρεσίες στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και την Αθήνα.