Ζητήματα σχετικά με τον κλάδο της εστίασης και των συναφών επαγγελμάτων και μεταξύ αυτόν τη δυνατότητα μεταβατικής περιόδου για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης σε ότι αφορά στο νόμο κατά του καπνίσματος έθεσε η ΓΣΕΒΕΕ και η ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων) στον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ι. Ραγκούση.
Τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν στον υπουργό ήταν:
– Απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους: Η ΓΣΕΒΕΕ και η ΠΟΕΣΕ έθεσαν στον Υπουργό το ζήτημα της εφαρμογής του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια, καφετερίες κλπ. Χωρίς να αμφισβητείται η ουσία του νόμου, η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ είναι να δοθεί μια μεταβατική περίοδος για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης, όπως άλλωστε έχει ήδη προβλεφθεί για τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης και τα καζίνο. Η μεταβατική αυτή περίοδος κρίνεται αναγκαία για τη βιωσιμότητα της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων του κλάδου στη συγκεκριμένη οικονομική συγκύρια. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν καταγράψει τους προηγούμενους μήνες μια σημαντική πτώση του τζίρου τους (σχεδόν 30%) ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών. Κατά το πρόσφατο, ωστόσο, χρονικό διάστημα, αυτή η μείωση του τζίρου τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Σε περίπτωση, επομένως, που δεν δοθεί μια μεταβατική περίοδος, η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος θα αποτελέσει την τελευταία σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις στη διακοπή της λειτουργίας τους και την απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας.
– Ρυθμίσεις χρεών προς τους ΟΤΑ. Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, σήμερα, αδυνατεί να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ΟΤΑ. Η πρόταση, που κατατέθηκε στο Υπουργό είναι: η εισαγωγή μιας ρύθμισης για την αποπληρωμή των χρεών των επιχειρήσεων προς τους ΟΤΑ. Η πρόταση αυτή αποβλέπει στην επιβίωση πολλών επιχειρήσεων και τη διατήρηση των αντίστοιχων θέσεων απασχόλησης αφενός, και στην εισροή εσόδων προς τους Δήμους αφετέρου, ειδικά σε μια περίοδο που οι πόροι τους μειώνονται.
– Τροποποίηση ΠΔ 180/79 (διοικητικό μέτρο σφράγισης καταστήματος). Το διοικητικό μέτρο της σφράγισης (αφαίρεσης προσωρινά ή οριστικά της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεών), με μοναδικό κριτήριο την βεβαίωση 3 παραβάσεων από αρμόδιο όργανο ή την υποβολή 3 μηνύσεων από ιδιώτη, χωρίς πρώτα να έχει αποφανθεί η Πολιτεία δια του αρμόδιου οργάνου της, πρέπει να τροποποιηθεί. Υπήρξε συμφωνία για την έναρξη μιας διαδικασίας τροποποίησης του ΠΔ με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Θα πρέπει, δηλαδή, να γίνει ένας σαφής καθορισμός και διάκριση παραβάσεων και ποινών, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους.
– Απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις είναι το δαιδαλώδες σύστημα αδειοδότησης, το οποίο τις επιβαρύνει υπέρμετρα με γραφειοκρατικό κόστος. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο μια επιχείρηση να είναι έτοιμη από κάθε άποψη να λειτουργήσει και να μην μπορεί λόγω της καθυστέρησης έκδοσης άδειας λειτουργίας από τις αρμόδιες αρχές. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη απλούστευσης του θεσμικού πλαισίου και την έναρξη μιας διαδικασίας διαλόγου για το σκοπό αυτό ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς το επόμενο διάστημα.