Απέδειξαν εμπράκτως ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η διαχείρισή του μπορεί να γίνει αποτελεσματικά από το ίδιο το κράτος, προς όφελος των πολιτών. Στο Παρίσι, τα τελευταία 3 χρόνια, οι δημότες πληρώνουν το νερό στη δημοτική επιχείρηση που έχει συσταθεί, σε χαμηλότερες τιμές κατά 2,6%, σε σχέση με τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ στο Δικελί της Τουρκίας, οι κάτοικοι δικαιούνται δωρεάν 13 κυβικά νερού!
Παραδείγματα για τον δημόσιο τρόπο διαχείρισης του νερού παρέθεσαν σε συνέντευξη τύπου η αντιδήμαρχος Παρισιού, πρόεδρος της «Eau de Paris»,Αν Λε Στρα (Anne Le Strat) και ο δήμαρχος Δικελί, Οσμάν Οζγκιουβέν (Osman Özguven), με αφορμή εκδήλωση που συνδιοργανώνει στις 7 το απόγευμα, η πρωτοβουλία πολιτών και φορέων «SOSτε το νερό» και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.
Σύμφωνα με την κ.Λε Στρα, το 2009, οπότε έληξαν τα συμβόλαια των ανάδοχων εταιριών διαχείρισης του νερού, διαπιστώθηκε ότι στις συμβάσεις υπήρχε αδιαφάνεια και έλλειψη ελέγχου, ενώ η τιμή του νερού, όπως είπε, ήταν συνεχώς ανοδική. «Αποφασίστηκε τότε η ίδρυση ενός δημόσιου οργανισμού, που θα έχει τη διαχείριση όλων των υπηρεσιών νερού, πείραμα που στέφθηκε με επιτυχία και ήδη έχουμε έσοδα 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που διατίθενται για κοινωνικούς σκοπούς», τόνισε και επισήμανε ότι για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθοριστική ήταν η πολιτική βούληση να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον και όχι τα ιδιωτικά. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η τιμή του νερού στο Παρίσι να είναι κατά 40% πιο κάτω από την τιμή που ισχύει στα περίχωρα, όπου τη διαχείριση έχει ιδιωτική εταιρία».
Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση, για το αν θα μπορούσε να εφαρμοσθεί το μοντέλο του Παρισιού και στη Θεσσαλονίκη, η κ.Λε Στρα τόνισε ότι «απαιτείται ισχυρή κινητοποίηση των πολιτών, αλλά και πολιτική στήριξη», χαρακτηρίζοντας ως «πραγματική επανάσταση την υλοποίηση της δημόσιας διαχείρισης του νερού στο Παρίσι».
Το παράδειγμα του Δικελί
Ο Οσμάν Οζγκιουβέν ανέλαβε δήμαρχος του Δικελί στην Τουρκία το 2004 και πρώτο του μέλημα, όπως λέει, ήταν να σβήσει όλα τα χρέη των δημοτών για το νερό και να προσφέρει έκπτωση 50% σε όσους εργάζονταν στη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης.
Επιπλέον, προχώρησε στη δωρεάν παροχή 13 κυβικών νερού για κάθε νοικοκυριό, πράξη που τον οδήγησε στα δικαστήρια από το τουρκικό κράτος γιατί, ο νόμος αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει κέρδος 10% στο νερό. «Οι νόμοι όμως δεν είναι πάντα δίκαιοι και το νερό πρέπει να θεωρείται δικαίωμα ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι με την δωρεάν παραχώρηση 13 κυβικών νερού, επιτυγχάνεται και εξοικονόμηση αφού όλοι προσπαθούν να μην ξεπεράσουν το όριο. «Μη ξεχνάτε ότι το Δικελί έχει 20.000 κατοίκους που το καλοκαίρι αυξάνονται σε 300.000», είπε.
Σημειώνεται ότι η αντιδήμαρχος Παρισιού και ο δήμαρχος Δικελί Οσμάν, επισκέφθηκαν, ενόψει της εκδήλωσης, τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.