Συγκίνηση για τον θάνατο του Βασίλη Βάρσου, ιδιοκτήτη του θρυλικού ζαχαροπλαστείου στην Κηφισιά.
Την είδηση του θανάτου του, έκανε χθες γνωστή ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς με μία αποχαιρετιστήρια ανάρτηση στο facebook.
Η εξόδιος ακολουθία του θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, στις 2μμ, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς.
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη των μελών του για την απώλεια του επιφανούς και αγαπητού μέλους του, Βασίλη Βάρσου, και απευθύνει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 Ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη των μελών του για την απώλεια του…
Posted by Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς on Wednesday, January 15, 2020
Η ιστορία του θρυλικού ζαχαροπλαστείου
Το 1890 ο ιδρυτής της εταιρείας μας Βασίλειος Χ. Βάρσος έφυγε από την Καστριώτισσα, Φωκίδος με τον αδελφό του και ήρθαν στην Αθήνα.
Στην ηλικία των 16, άνοιξε ένα κατάστημα παραγωγής γάλακτος στην γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Σανταρόζα στην Αθήνα.
Το 1910, ο Βάρσος άκμαζε καθώς απασχολούσε 24 άτομα προσωπικό και είχε ένα από τα μεγαλύτερα ψυγεία της εποχής με 20 παγοκολώνες.
Το 1922 αποφασίστηκε να μεταφερθεί η επιχείρηση στο κέντρο της Κηφισιάς γιατί εκείνη την εποχή οι κάτοικοι της είχαν την μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.
Κατά την διάρκεια των σκληρών χρόνων της Γερμανικής κατοχής πολλοί Αθηναίοι ήρθαν να ζήσουν στην Κηφισιά, μιας και ήταν πιο εύκολο να βρουν φαγητό. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου το καθαρό γάλα ήταν πολύ δυσεύρετο αφού συνήθως ήταν νερωμένο.
Ο Βάρσος, από σεβασμό προς τους πελάτες του, λάμβανε το γάλα από τους παραγωγούς και το διένειμε αμέσως στους πελάτες του εξασφαλίζοντας έτσι ότι ήταν αγνό και καθαρό.
Ο Κωνσταντίνος Βάρσος έδωσε μια νέα ώθηση στην εταιρεία, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εισήγαγε αγελάδες από την Ολλανδία
Το 1965, ο Γιώργος και ο Βασίλης Βάρσος ανέλαβαν την διαχείριση, και η ανάπτυξη και η πρόοδος της εταιρείας συνεχίστηκε. Λόγω του τεράστιου πλήθους κόσμου που συσσωρεύτηκε για να ψωνίσει από το Βάρσο, χρειάστηκε η προστασία της αστυνομίας διότι οι πελάτες είχαν φτάσει μέχρι την Πλατεία της Κηφισιάς (Τροχονόμο).
Στις κρίσιμες πολιτικές ώρες που πέρασε η Ελλάδα τον Ιούλιο του 1965 το κατάστημα Βάρσος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Το βράδυ εκείνο άρχισαν να μαζεύονται υπουργικά αυτοκίνητα έξω από το κατάστημα και οι υπουργοί χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνα της επιχείρησης για τις συνομιλίες τους.
Το κατάστημα ήταν ανοικτό μόνο για υπουργούς και βουλευτές με την Αικατερίνη Βάρσου να προσφέρει καφέδες και κρουασάν. Τις πρωινές ώρες ήρθε και το «βαρύ πυροβολικό» όπως λέγανε τους Μητσοτάκης, Παπασπύρου και Αλαμάνης που στήριζαν τις ελπίδες τους ώστε να μην παραιτηθεί ο Παπανδρέου χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Την περίοδο 1967-1968 η εταιρεία αγόρασε μηχανήματα, των οποίων η χρήση είχε ως αποτέλεσμα μια κατά πολύ βελτιωμένη διαδικασία παραγωγής και μια ακόμα υψηλότερη ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί αντέγραψαν συνδυασμούς και χρήσεις των μηχανημάτων κατά την διάρκεια μίας από τις επισκέψεις τους στο εργαστήριο και μετά ενσωμάτωσαν αυτές τις αλλαγές στις νέες μηχανές τους.
Το 1980 το κατάστημα Βάρσος είναι το πρώτο στην Ελλάδα που κάνει εγκατάσταση μικροβιολογικού εργαστηρίου για την παραγωγή γάλακτος από τον καθηγητή διδακτορικού κο Ιωάννου.
Το 1992, ο Βάρσος γιορτάζει 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και είναι μια από τις λίγες αιωνόβιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που συνεχίζει πιστή στις αξίες της, ενώ το 2012 γίνεται πλήρη ανακαίνιση στο χώρο της σάλας (καθιστικό) αλλά και στο πίσω μέρος που λειτουργεί ο κήπος του καταστήματος στην Κηφισιά.