Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το ορυχείο της ΔΕΗ στο Ψαθί Μεγαλόπολης, από την κατολίσθηση και οι εργαζόμενοι, αλλά και ο πρόεδρος του εργατικού Κέντρου Αρκαδίας αποδίδουν ευθύνες στην τοπική ιεραρχία της ΔΕΗ κάνοντας λόγο για ανευθυνότητα, ενώ παράλληλα εκφράζουν την αγωνία τους και καλούν την κυβέρνηση να δώσει λύση.
Σήμερα επισκέφθηκαν το ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης και το ορυχείο που κατολισθαίνει, κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και οι βουλευτές – τομεάρχες ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και Κώστας Ζαχαριάς, καθώς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, όπου ενημερώθηκαν και είδαν από κοντά την ζημιά που έχει υποστεί το ορυχείο, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεσμεύτηκαν να ενεργήσουν από κοινού την Τρίτη το πρωί, για να συνέλθει εκτάκτως η επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με την συμμετοχή εκπροσώπων των σωματείων των εργαζομένων, προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά το πρόβλημα που ανέκυψε στο ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης και να ληφθούν οι αποφάσεις για την ασφάλεια του ορυχείου. Επιπλέον αν δουν ότι υπάρχει κωλυσιεργία, δεσμεύτηκαν να κινηθούν διακομματικά ώστε μαζί και με άλλους βουλευτές να ζητήσουν επίσκεψη στην ΔΕΗ εντός της εβδομάδος, παρουσία του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου, του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού και στελεχών της ΔΕΗ.
Ο τομεάρχης ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΜΚ, βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι, «δεσμευτήκαμε απέναντι στους εργαζόμενους ότι θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες πρώτον, για να επαναλειτουργήσει το ορυχείο με ασφάλεια για τους εργαζόμενους, δεύτερον να μην χαθεί ούτε ένα κιλό λιγνίτη από αυτό που έχει βυθίσει, τρίτον γρήγορα να γίνει η απαλλοτρίωση στον Τριπόταμο, ώστε να αναπτυχθεί το ορυχείο με ασφάλεια, τέταρτον να γίνουν άμεσα προσλήψεις στα ορυχεία της ΔΕΗ και στους σταθμούς παραγωγής οι οποίοι είναι απαραίτητοι και πέμπτον, να αποδοθούν ευθύνες σε όλους αυτούς οι οποίοι δίνοντας στους μεγαλοεργολάβους την εκμετάλλευση των ορυχείων και μη ελέγχοντάς τους είχαμε αυτό το τραγικό περιστατικό».
Ο Μεσσήνιος βουλευτής επεσήμανε πως πρόκειται για τεράστιας έκτασης ζημιά που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας το επόμενο διάστημα.
Η τομεάρχης ενέργειας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή δήλωσε ότι, «είναι ανήκουστο αυτό που έχει συμβεί εδώ, μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή του ορυχείου» και πρόσθεσε, «θεωρώ ότι είναι ανήκουστη η ζημιά που υπέστη το ορυχείο, που δεν έχει συμβεί στα χρονικά όσο λειτουργεί η ΔΕΗ και τα ορυχεία στη χώρα, αλλά και για την αδιαφορία που έχει επιδείξει η κυβέρνηση και ο υπουργός, αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ».
Η βουλευτής Κοζάνης είπε πως θα έπρεπε να βρίσκονται στη Μεγαλόπολη ο υπουργός και η διοίκηση της ΔΕΗ για να δούμε τι ακριβώς θα γίνει και να δώσουν λύση. Το θέμα ανέφερε είναι πάρα πολύ σοβαρό, θα δημιουργήσει προφανώς πρόβλημα στην τροφοδοσία του ΑΗΣ Μεγαλόπολης με αποτέλεσμα να βγουν εκτός οι μονάδες και να έχουμε αστάθεια στο δίκτυο.
Η κ. Μακρή υπογράμμισε επίσης πως, «δεν θέλω σε καμία περίπτωση να πιστέψω ότι υπάρχει μεθοδευμένη κίνηση , γιατί μου φαίνονται πολύ συμπτωματικά σ’ όλη την Ελλάδα αυτά τα ατυχήματα που συμβαίνουν, μονάδες της ΔΕΗ να παίρνουν φωτιά, όπως αυτή στη Σαντορίνη και να καταρρέει ένα ολόκληρο ορυχείο. Θέλω να πιστεύω ότι γίνονται συμπτωματικά κι όχι στο πλαίσιο απαξίωσης της ΔΕΗ, προκειμένου να την εκχωρήσουν, όπως έχουν υποσχεθεί στην τρόικα σε τοκογλύφους δανειστές».
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Αριστείδης Μπουρμάς μίλησε για καταστροφή στο μεγαλύτερο ορυχείο του ενεργειακού κέντρου Μεγαλόπολης. Είπε πως έχουν τεθεί εκτός πέντε εκσκαφείς με τους δύο να είναι εγκλωβισμένοι χωρίς να ξέρει κανείς τι ζημιά έχουν υποστεί.
Ο κ. Μπουρμάς κατήγγειλε την τοπική ιεραρχία της ΔΕΗ λέγοντας ότι, «για άλλη μια φορά δείχνει την ανευθυνότητά της, την απαξίωση του ρόλου της, γιατί δεν μπόρεσε στην ουσία όχι μόνο να προβλέψει το ατύχημα, αλλά δεν μπόρεσε να βάλει σε θέσεις ασφαλείας τους εκσκαφείς οι οποίοι κοστίζουν 5 εκατ. ευρώ ο καθένας». Προσθέτοντας πως, «δεν υπάρχει σχεδιασμός λειτουργούμε με αυτόματο πιλότο» κι απεύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να δώσουν λύση και προοπτική στους 1.300 εργαζόμενους που αγωνιούν.
Τέλος, ο αναπληρωτής ταμίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Αγγελής Αγγελόπουλος, κάλεσε την ηγεσία της ΔΕΗ να πάρει άμεσα τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε σύντομα το ορυχείο να μπορέσει να τροφοδοτήσει τις μονάδες παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη.