«Στην περίπτωση που η τύχη του προσωπικού είναι απροσδιόριστη, ποιος άραγε (σ.σ. δήμος) θα δώσει πλεονάζον προσωπικό;» αναρωτήθηκε ο Γ.Γ. της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμίσης κατά τη σημερινή ημερίδα που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για την αξιολόγηση των δήμων. «Για το λόγο αυτό» συνέχισε ο κ. Κοιμίσης «η ΚΕΔΕ έχει κάνει μια πρόταση για νομοθετική ρύθμιση που θα επισπεύσει τις διαδικασίες μετάταξης δημοτικών υπαλλήλων».
Η νομοθετική ρύθμιση, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αλλάζει όλο το θεσμικό πλαίσιο για τις μετατάξεις, που αυτή τη στιγμή είναι μια ιδιαιτέρως χρονοβόρα και έντονα γραφειοκρατική διαδικασία. Προτείνεται να γίνουν ενδο-δημοτικές και δια-δημοτικές μετατάξεις, στο πλαίσιο της κινητικότητας, παρακάμπτοντας μια σειρά από υπογραφές που είναι σήμερα απαραίτητες για μια μετάταξη. Προτείνεται συγκεκριμένο πλαίσιο, με το οποίο θα γίνονται τάχιστα οι διαδικασίες και οι υπάλληλοι θα βρίσκονται σε κινητικότητα για ένα ενδιάμεσο χρόνο 15 ημερών.
Όπως είπε ο κ. Κοιμήσης, εάν ενεργοποιηθεί αυτή η πρόταση θα μπορεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και αφού μπει κάποιος σε διαθεσιμότητα για 15 ημέρες, να μεταταχθεί σε άλλη υπηρεσία του δήμου που εργάζεται ή σε άλλο δήμο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τουλάχιστον 3.000 υπάλληλοι θα μπορούσαν να κάνουν χρήση μιας τέτοιας ρύθμισης. Και πρόσθεσε εμφατικά: «Εάν υπήρχε αυτή η διαβεβαίωση δεν θα ήταν 3.000 αλλά 30.000 οι εθελοντικά μετακινούμενοι».
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο κ. Κοιμήσης τόνισε ότι οι δήμοι θα πρέπει να δουν την αξιολόγηση «ως εργαλείο εκσυγχρονισμού δομών και υπηρεσιών».
Ο διευθυντής Ανάπτυξης και Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΕΕΤΑ κ. Γιάννης Γιούπιος παρουσίασε τη μεθοδολογία και τις προδιαγραφές των ομάδων αξιολόγησης και αναδιοργάνωσης των δήμων. Παρουσίασε τα χρονοδιαγράμματα, μέσα στα οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Μιλώντας για ενδεικτικές προτάσεις αναδιοργάνωσης, αναφέρθηκε σε συγχωνεύσεις δυο ή περισσοτέρων οργανικών μονάδων που ασκούν συναφείς αρμοδιότητες , κατάργηση Ν.Π.Δ.Δ. και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στους δήμους, μείωση μεγέθους ή κατάργηση οργανικών μονάδων που δεν ασκούν βασικές πολιτικές με μεταφορά του προσωπικού σε κρίσιμες οργανικές μονάδες, εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού, συνέργειες μεταξύ δομών του δήμου για συμπληρωματική παροχή υπηρεσιών. Μέχρι το τέλος του 2013, οι δήμοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση και να έχουν μελετήσει τις αρμοδιότητες, τις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα που επιθυμούν να έχουν. Στο σχεδιασμό θα ληφθούν υπόψη οι κτιριακές εγκαταστάσεις, η οικονομική κατάσταση του δήμου και οι συνεργασίες με άλλους οργανισμούς.
Ήδη σε τέσσερις δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πλαστήρα) έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ αναμένεται η αξιολόγηση και για τους υπόλοιπους οκτώ που συμμετέχουν στο πιλοτική φάση, είπε ο καθηγητής Δημήτρης Ραπακούλιας, που έχει αναλάβει εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών το συντονισμό για την αξιολόγηση των δομών και την παρακολούθηση των δεικτών που αφορούν στην αυτοδιοίκηση. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην ύπαρξη ενός οδικού χάρτη και ζήτησε οι δήμοι σύντομα και πριν το Δεκέμβρη να έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση.
Ο Γ.Γ. του δήμου Αθηναίων κ. Θεόδωρος Λιβάνιος ανέλυσε τη μεθοδολογία που αναπτύχθηκε στο δήμο Αθηναίων προκειμένου να μειωθούν οι δομές και να καταρτισθεί το τελικό σχέδιο. Συνάμα, όμως, τόνισε ότι με τις αποχωρήσεις αλλά και τις συνταξιοδοτήσεις, το προσωπικό του δήμου έχει μειωθεί κατά 40%. Όπως σημειώθηκε και από άλλους ομιλητές, μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις αποχωρούν κάθε χρόνο από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκηση περίπου 3.500 υπάλληλοι το χρόνο. Εάν υπάρξουν και επιπλέον απολύσεις οι δήμοι θα αντιμετωπίσουν ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα.
Όμως, σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν άμεσα οι δήμοι με τους προϋπολογισμούς. Όπως σημειώθηκε, μόνο το 40% των δήμων αναμένεται να ισοσκελίσει προϋπολογισμό. Πράγμα που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των δήμων θα τεθούν υπό επιτήρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κώστας Ασκούνης, έχει ορισθεί για αύριο συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρα και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη.
Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Ασκούνης τόνισε ότι δεν είχε προηγηθεί καμία συζήτηση με την κυβέρνηση και ότι είναι μεγάλο λάθος να γίνονται τέτοιες ανακοινώσεις χωρίς να έχει υπάρξει συνεννόηση. Η ΚΕΔΕ, σημείωσε, δεν είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως όσοι συζητούν ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να πουν και πως θα λειτουργήσουν οι δήμοι την επόμενη ημέρα. Διότι στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα, αλλά έχουν άλλη κουλτούρα.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Ασκούνης στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Τσίπρα για τους δημάρχους. Όπως είπε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα σε επίπεδο κοινωνίας με τη φράση του κ. Τσίπρα. Επιπλέον απομειώνεται το κύρος των δημάρχων σε μια κρίσιμη περίοδο που διαπραγματεύονται για να μην καταργηθούν δομές.