Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την Τουρκία. Την ώρα που η Άγκυρα ανακοινώνει την αποστολή ερευνητικού σκάφους σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κρήτη και ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ, προαναγγέλλει σεισμογραφικές έρευνες μετά την Πρωτοχρονιά σε περιοχή που χαρτογραφεί το μνημόνιο Άγκυρας και Λιβύης, οι Γάλλοι δείχνουν έτοιμοι να αναχωρήσουν για το νησί.
Οι πληροφορίες αυτές, αν επιβεβαιωθούν, αναμένεται να αλλάξουν άρδην το σκηνικό που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» τον τελευταίο καιρό «έχουν κυκλοφορήσει παρασκηνιακά διάφορα σενάρια περί ανάμειξης του Παρισιού με έρευνες εντός της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης».
«Το σκεπτικό είναι ότι με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσε να σταλεί το μήνυμα στην Τουρκία να μην προχωρήσει σε νέες προκλητικές κινήσεις, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», εξηγεί η εφημερίδα και συμπληρώνει πως «διπλωματική πηγή εξέφρασε άγνοια την προηγούμενη εβδομάδα σε σχετικό ερώτημα περί έλευσης γαλλικού πλοίου τον Ιανουάριο», ωστόσο «η πραγματικότητα είναι ελαφρώς διαφορετική».
Το γαλλικό ωκεανογραφικό «Pourquois Pas?» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό (είχε συνεισφέρει με 45% στη ναυπήγησή του) και πραγματοποιεί έρευνες τόσο στην υδάτινη κολόνα όσο και στον βυθό, έχει ήδη ζητήσει άδεια από το ελληνικό ΥΠΕΞ για να πραγματοποιήσει έρευνες νότια της Κρήτης. Μια έλευση ενός γαλλικού πλοίου στις θαλάσσιες περιοχές ελληνική δικαιοδοσίας, που ενδεχομένως θα επικαλύπτουν περιοχή η οποία βρίσκεται εντός εκείνης που έχει οριοθετηθεί με το πρόσφατο Μνημόνιο Συναντίληψης Άγκυρας – Τρίπολης, θα προσέθετε άλλη μία αιτία τριβής στις ήδη τεταμένες σχέσεις του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φυσικά μένει να αποδειχτεί αν όλα θα κυλήσουν με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.
Ήδη άλλωστε η Άγκυρα προειδοποιεί ότι η πραγματοποίηση ερευνών στην επίμαχη περιοχή είναι θέμα χρόνου. Ο Ερντογάν αφού παρουσίασε ως «ανατροπή» της Συνθήκης των Σεβρών το Μνημόνιο Συναντίληψης, που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, προανήγγειλε παράλληλα όχι μόνο σεισμικές έρευνες, αλλά και γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση προς ισχυρές εταιρίες του πετρελαϊκού χώρου για συνεργασία στην περιοχή που υποστήριξε ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στα «Νέα» που κυκλοφορούν σήμερα