Την ανάγκη να αφήσουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν και να επαναπροσδιορίσουμε τις οικογενειακές και τις εκπαιδευτικές μας σχέσεις τονίζει σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, Γιάννης Μαρκόπουλος.
«Η χώρα μας έχει πέσει πολύ χαμηλά. Με ανησυχεί πάρα πολύ αυτό. Δεν χάνω την ελπίδα μου, αλλά δεν μου αρέσει αυτή η καθυστέρηση. Στην εποχή που ζούμε είναι απαραίτητο να αφήσουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν. Τώρα πρέπει να αναζητήσουμε εκείνα που θα μας ενώσουν και να επαναπροσδιορίσουμε τις πολιτισμικές, τις πολιτικές, τις οικονομικές, τις οικογενειακές και εκπαιδευτικές μας σχέσεις» δηλώνει ο κ. Μαρκόπουλος και υποστηρίζει ότι ζούμε την επιστροφή στις ρίζες.
«Νομίζω ότι ζούμε σήμερα την επιστροφή στις ρίζες με όλες τις δραστηριότητες του ανθρώπου εν κινήσει. Εκτός από το παγκόσμιο αίτημα για την προστασία του περιβάλλοντος, υπάρχει το πολύ ελπιδοφόρο θέμα της ανάπτυξης του εθελοντισμού και της κοινωνίας των πολιτών και του έργου που επιτελείται μέσα από αυτές για την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη. Για μένα αυτό είναι η επιστροφή στις αξίες που ο άνθρωπος είχε χάσει, βιώνοντας τον ατομικισμό και υπερκαταναλωτισμό» τονίζει ο Έλληνας συνθέτης.
Σε ό,τι αφορά τέλος τη συναυλία του με τίτλο «Με λογισμό και μ’ όνειρο» που θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο την 1η Σεπτεμβρίου, ο κ. Μαρκόπουλος τονίζει ότι «ο λογισμός και το όνειρο έχουν σχέση με τρεις λέξεις του Σολωμού, λόγο, έργο, νόημα, που στο ομότιτλο μου έργο το έχω κάνει σήμα συλλαλητηρίου. Νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρη πρόταση για όποια σύγχρονη δράση μπορεί να κάνει η χώρα μας να αλλάξει την πορεία της. Έτσι ο λογισμός παίρνει ουσία από τα όνειρα, όσοι έχουν, για να γίνουν έργα με νόημα».