Ένα βότανο και το νερό μιας πηγής είναι αρκετά για να «δέσει» αιώνια τον έρωτα του ένα ζευγάρι που θα βρεθεί στη Σίκινο. Στο μικρό, αλλά συνάμα τόσο ξεχωριστό, νησί των Κυκλάδων μπορεί η αγάπη να διατηρηθεί ζωντανή, υποστηρίζουν οι ντόπιοι, οι οποίοι χαριτολογώντας αναφέρουν πως κανείς τους δεν έχει χωρίσει ακόμη από το ταίρι του.
Το δεσποινοβοτανάκι, που φυτρώνει στις πλαγιές του νησιού, είναι το πρώτο «μαγικό» συστατικό για όσους ενδιαφέρονται. «Όποιος το δεσποινοβοτανάκι δεν θα πιάσει, την αγάπη του θα χάσει» λέει χαρακτηριστικά ο πάτερ Σπυρίδωνας, κόβοντας κλαδάκια και χαρίζοντάς τα σε νεαρές τουρίστριες.
Η δυτική Σίκινος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της χλωρίδας και της μορφολογίας της – απότομες βραχώδεις πλαγιές και ακτές – και συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.
Το δεύτερο… συστατικό για την αιώνια αγάπη που μπορεί να ανακαλύψει κάποιος στο νησί είναι η πηγή Μπουναμάς (που σημαίνει δώρο). Βρίσκεται στο ενδιάμεσο της διαδρομής από το μικρό, απάνεμο, λιμάνι της Σικίνου, την Αλοπρόνοια (αλς=θάλασσα+πρόνοια) έως τη Χώρα.
Με βάση την παράδοση, όποιος πίνει νερό από αυτή την πηγή παντρεύεται στη Σίκινο! «Η πηγή ονομάστηκε Μπουναμάς γιατί ήταν πραγματικά ένα δώρο, καθώς το νησί ήταν άνυδρο και όποιοι ανέβαιναν από το λιμάνι προς τη χώρα μπορούσαν εκεί να ξεδιψάσουν» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Συρίγος.
Βέβαια, για να μπορέσει κάποιος να πιει πλέον νερό από τη συγκεκριμένη πηγή θα πρέπει να είναι και τυχερός καθώς συνήθως στερεύει τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να ξεδιψάσει θα πρέπει να είναι ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες και να έχει βρέξει αρκετά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Με τις παραδόσεις, τους μύθους, αλλά και την ηρεμία που συνοδεύει το νησί περνούν οι μέρες στη Σίκινο. Ο Αύγουστος βρίσκει τους ντόπιους σε εγρήγορση, καθώς ο τουρισμός είναι αυτές τις ημέρες στο «φόρτε» του και η πληρότητα στα καταλύματα αναμένεται να διαρκέσει έως και τα τέλη Αυγούστου.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την κίνηση και φέτος στο νησί. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Κυρίως των Ελλήνων, αλλά και αρκετών ψαγμένων ξένων τουριστών που θέλουν να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης, χωρίς να διανύσουν μακρινές αποστάσεις. Και για εμάς είναι ευχάριστο να έχουμε τουρίστες γιατί μετά από έναν δύσκολο και μοναχικό χειμώνα ανακατευόμαστε με κόσμο» προσθέτει ο δήμαρχος.
Φροντίζουν, μάλιστα, να τους διασκεδάσουν για να γίνουν ακόμη πιο όμορφες οι μέρες και οι νύχτες στο νησί. Φέτος, στις Γιορτές Σικίνου, που θα διαρκέσουν έως τις 20 Αυγούστου, ξεχωρίζει η έκθεση φωτογραφίας «Οι Κυκλάδες του Ελύτη».
Στη Σίκινο, οι περίπου 300 κάτοικοι δεν φυλούν τις Θερμοπύλες, αλλά εξακολουθούν να φυλούν έναν πολιτισμό ανθρωπιάς και ηρεμίας. Πλακόστρωτα στενά, γραφικά καφενεδάκια, λευκά σπίτια και πέτρινα αρχοντικά χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο είναι έτοιμα να κερδίσουν τις καρδιές ακόμη και των πιο «ιδιότροπων» τουριστών.