Καθαρίστε τα χαλιά σας προτού τα μαζέψετε για τον επόμενο χειμώνα. Ακολουθούν διάφοροι τρόποι για να το κάνετε.
Να αποφεύγετε την τοποθέτηση φυτών πάνω στα χαλιά και τις μοκέτες, γιατί γύρω από τη γλάστρα υπάρχει υγρασία που μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Χρησιμοποιήστε ειδικά πιατάκια για τις γλάστρες (όχι πήλινα).
Τα χαλιά που θα φυλαχτούν χωρίς να πλυθούν, πρέπει πρώτα να σκουπιστούν πολύ καλά. Κατόπιν για μεγαλύτερη προστασία τοποθετήστε τα σε υφασμάτινη θήκη στην οποία θα βάλετε καμφορά τυλιγμένη σε ύφασμα ή χαρτί. Προσοχή: Δεν πρέπει η καμφορά να έρθει σε επαφή με το χαλί, γιατί υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των χρωμάτων. Αποφύγετε την φύλαξη των χαλιών σε υγρές και ανώμαλες επιφάνειες.
Το μούλιασμα των χαλιών είναι απαγορευμένο για όλα τα χειροποίητα χαλιά. Το στέγνωμα των χαλιών πρέπει να γίνεται ακαριαία, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ένα χρώμα να μην είναι τόσο σταθερό και να χρωματίσει τα υπόλοιπα. Επίσης, η υγρασία στο εσωτερικό τους αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες φθοράς του πέλους.
Μια απλή λύση για το «φρεσκάρισμα» του χαλιού είναι ο καθαρισμός του με λευκό ξύδι και νερό (ένα μέρος λευκό ξύδι προς τρία μέρη νερό). Το ξύδι είναι κατάλληλο για τη συντήρηση του χαλιού, για την αντιμετώπιση τοπικών λεκέδων και τέλος, προσθέτει μια ξεχωριστή γυαλάδα στα χρώματά του και τα αναζωογονεί.
Τρόποι για να καθαρίσετε τα χαλιά σας
Με Αμμωνία: Αναμείξτε δύο κουτάλια σούπας της οικιακής αμμωνίας σε ένα φλιτζάνι νερού.
Με ξίδι: Αναμείξτε ένα φλιτζάνι άσπρο ξίδι σε δύο φλιτζάνια νερό.
Επίσης το χλιαρό νερό πρέπει να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις για να ξεπλύνει τις καθαριστικές λύσεις από την ίνα. Η αποτυχία να ξεπλυθούν, μπορεί να προκαλέσει την επιταχυνόμενη ακαθαρσία.
Όταν το χαλί λερωθεί από λάδι ή από σάλτσες, αφαιρέσετε τον λεκέ ως εξής: Απορροφήστε αρχικά το λεκέ με χαρτί κουζίνας. Έπειτα απλώσετε λίγο υγρό πιάτων στο σημείο του λεκέ. Τέλος αφαιρέστε το με υγρό πανί.
Πηγή: neadiatrofis.gr