Ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης John Irwing έχει έλθει πάνω από 10 φορές τα τελευταία 6 χρόνια στην Κρήτη και στα Χανιά, δουλεύοντας τρία ντοκιμαντέρ με θέμα την παρουσία των Νεοζηλανδών στρατιωτών στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της κατοχής και τη σημερινή σχέση τους με το νησί.

Έχοντας ήδη εμπειρία από ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε προ 20ετίας με τη συνδρομή της ΕΡΤ αλλά και ανάλογες δουλειές, ο σκηνοθέτης που διαθέτει σπάνιο κινηματογραφικό υλικό από την εποχή εκείνη μίλησε στα Χανιώτικα Νέα για τις δουλειές πίσω από την κάμερα και τη σχέση του με την Κρήτη και τους ανθρώπους της.

Το πρώτο έχει να κάνει με τις ιστορίες κάποιων γυναικών της Κρήτης, σε ορεινές περιοχές κυρίως, που φιλοξένησαν νεοζηλανδούς στρατιώτες και τους προσέφεραν καταφύγιο.

Στο ντοκιμαντέρ ερευνώνται οι συνθήκες ζωής της εποχής.

Οι γυναίκες αυτές δεν είχαν σχεδόν τίποτα στα χέρια τους, έπρεπε να καλλιεργήσουν τη γη για να παράξουν κάτι για φαγητό και να φτιάξουν τα πάντα από τα ρούχα, τα οικιακά σκεύη.

Στο δεύτερο ντοκιμαντέρ καταγράφεται η συνάντηση οικογενειών νεοζηλανδών βετεράνων με οικογένειες Κρητικών που περιέθαλψαν και φιλοξένησαν τους ανθρώπους τους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Έχει να κάνει με την απομάκρυνση 15 Αυστραλών, 14 Νεοζηλανδών, 8 Βρετανών και 8 Κυπρίων από την περιοχή της Τρυπητής κοντά στη Σούγια με πλοίο του βρετανικού ναυτικού τον Μάιο του 1943. «Ήταν μια παράτολμη προσπάθεια καθώς έπρεπε να συγκεντρωθούν στρατιώτες της Συμμαχίας – που ήταν διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία της Κρήτης – στην Τρυπητή σε μια απόμακρη ακτή. Η βοήθεια των κατοίκων ήταν ανεκτίμητη. Μέσα από αυτό το περιστατικό προέκυψαν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες για την ζωή και την καθημερινότητα των στρατιωτών σε σπήλαια και ορεινές περιοχές του νησιού» είπε ο σκηνοθέτης.

Το τρίτο ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του Τζακ Γκρέιναλντ του Μαορί στρατιώτη που μέχρι τον θάνατό του έρχονταν στους εορτασμούς της Μάχης.

«Ο Τζάκ ήταν ένας μικροκαμωμένος Μαορί. Συνελήφθη αιχμάλωτος στην αρχή της Μάχης. Κατάφερε όμως να αποδράσει, να ξαναβρεί τη μονάδα του και να πολεμήσει στον Γαλατά. Κατά την υποχώρηση, μαζί με τραυματίες συντρόφους του έφτασε στη Χώρα Σφακίων με τα πόδια για να φύγει με πλοίο στη Β. Αφρική. Η προσπάθεια του ήταν πολύ συγκινητική και βοηθήθηκε από τους Κρητικούς. Για χρόνια ο Τζακ ήθελε να τοποθετήσει μια πλάκα στο μνημείο των Κρητών που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα εναντίον των ναζί που βρίσκεται στη Χώρα Σφακίων. Πριν από 3 χρόνια με τη βοήθεια της τότε Νομαρχίας εκπληρώσαμε την επιθυμία του κάτι που σίγουρα θα τον ικανοποιούσε αν ήταν στη ζωή».

Πηγή: prismanews.gr