Το Τατόι είναι μία «ανάσα» δροσιάς περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας ενώ κουβαλάει ένα μεγάλο κομμάτι από την ελληνική ιστορία.

Στο Τατόι βρίσκεται το θερινό ανάκτορο της τέως ελληνικής βασιλικής οικογένειας ενώ εκεί γεννήθηκε και ο βασιλιάς Γεώργιος Β’. Εδώ και πολλά χρόνια το Τατόι μοιάζει παρατημένο στο χρόνο ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει έλθει στο προσκήνιο είτε λόγω των έντονων φθορών είτε επειδή κάποια κυβέρνηση θέλει να το… αναδείξει!

Το Δημόσιο για να αγοράσει το Τατόι κατέβαλλε στην τέως βασιλική οικογένεια περίπου 13,2 εκατομμύρια ευρώ με σκοπό να το αξιοποιήσει τουριστικά. Ωστόσο, για πολλά χρόνια, οι εικόνες από το Τατόι ήταν απογοητευτικές.

Δέντρα που έπεφταν, ετοιμόρροπα κτίρια, παραβιάσεις κλειστών κτισμάτων, υποστελέχωση του αστυνομικού σταθμού, άδειοι πυροσβεστικοί κρούνοι… Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες άγνωστοι αφαίρεσαν το πορσελάνινο πλακάκι με το έμβλημα του βασιλέως Γεωργίου.

Τατόι: Τα πρώτα βήματα

Αυτό είναι που θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση και σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ζήτησε να εκταμιευθούν 50.000 ευρώ για συντήρηση κινητών ευρημάτων.

Όλα αυτά συζητήθηκαν και στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας από την ομάδα του υπουργείου Πολιτισμού με τη Λίνα Μενδώνη να απαιτεί ένα σχέδιο προγραμματισμού των εργασιών μέσα σε 15 μέρες.

Στο κτίριο του δασοφύλακα στήθηκαν ήδη εργοτάξια και ενισχύθηκε η αστυνομική δύναμη.

Για το Τατόι, στις 3 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών σχετικά με την εκπόνηση στατικής και ημερομηνίας μελέτης στο θερινό ανάκτορο, προυπολογισμού 1.393.491 ευρώ. Στις 9 Οκτωβρίου αναμένεται να αποσφραγιστούν οι προσφορές.

Επιπλέον, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί η μελέτη για την αποκατάσταση της οικίας του φροντιστή από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων έως τις αρχές Οκτωβρίου να παραδοθεί από τον Σύλλογο Φίλων Τατοΐου η μελέτη για την οικία Στουρμ, που χρηματοδότησε ο Στάμος Φαφαλιός και εκπονήθηκε από τη CF Company.

Πρόκειται για κτίσμα του 1874 που πήρε το όνομα του από τον αγρονόμο και οινοποιό Στουρμ. Σε αυτόν άνηκε ο πίθηκος που δάγκωσε τον βασιλιά Αλέξανδρο κατά τη διάρκεια περιπάτου στο κτήμα. Το τραύμα μολύνθηκε και στοίχισε τη ζωή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έτοιμες 7 μελέτες για κάποια από τα 40 κτίρια μέσα στο τέως βασιλικό κτήμα Τατοϊου, καθώς και η αρχιτεκτονική μελέτη του ανακτόρου.

Ο Μητσοτάκης επέλεξε το πρόσωπο που θα «τρέξει» το πρότζεκτ

Τον συντονισμό για όλα αυτά έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, η οποία υπάγεται απευθείας στον ίδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει ήδη μία συνάντηση με το πρόσωπο που θα αναλάβει να «τρέξει» το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει καταλήξει στο πρόσωπο ενώ του έχει δώσει οδηγίες για τους στόχους της αναβάθμισης του Τατοΐου πολιτιστικά αλλά και κοινωνικά, καθώς σκοπός, πέρα από την ανάδειξη της ιστορίας, είναι να γίνει ένας χώρος που οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τις βόλτες τους.