Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Ανώγεια για μία ακόμη χρονιά η χαρά αφορά σε ολόκληρο το Δήμο, εκεί στις πλαγιές του Ψηλορείτη όπου οι ορεσίβιες οικογένειες δίνουν τον δύσκολο αγώνα τους υποστηρίζοντας όμως παράλληλα τη μόρφωση των παιδιών τους.
Απόδειξη το μεγάλο ποσοστό επιτυχίας των τελειόφοιτων του Σταυράκειου Λυκείου Ανωγείων όπου από τους 21 μαθητές οι 18 κατάφεραν την εισαγωγή τους του σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η διευθύντρια του Λυκείου Μαρία Μπαγκέρη εξέφρασε την ικανοποίηση της και τη συγκίνηση της για την επιτυχία των μαθητών της, που όπως επισήμανε έδωσαν έναν δύσκολο αγώνα δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν στον ορεινό Δήμο. «Δεν είναι μόνο μαθητές από τα Ανώγεια αλλά και από τα χωριά Ζωνιανά, Λειβάδια, Βενή και Αξός. Σε όλα τα παιδιά στέλνω τα θερμά μου συγχαρητήρια εύχομαι καλή σταδιοδρομία, για την οποία είμαι σίγουρη δεδομένης της γνώσης που έχω για τον τρόπο που παλεύουν και αγωνίζονται. Φυσικά όλοι μας εδώ στο Σταυράκειο Λύκειο Ανωγείων όλοι οι καθηγητές θα είμαστε και δίπλα στα παιδιά που δεν πέτυχαν για να τα ενισχύσουμε για την επόμενη χρονιά».
Στο Σταυράκειο Λυκείο Ανωγείων, ένα ιστορικό και σχολείο (ιδρύθηκε το 1954 ως Εξατάξιο Γυμνάσιο με δωρεά του ζεύγους Μιχάλη και Λετίτσια Σταυρακάκη) και πάντα με μεγάλο αριθμό εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τη σχολική χρονιά 2018-2019 αποφοίτησαν -σύμφωνα με την κ. Μπαγκέρη- 30 μαθητές. Εξετάσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ έδωσαν οι 21 μαθητές και εισήχθησαν οι 18. «Παράλληλα τρεις ακόμη μαθητές εισήχθησαν με το 10% απόφοιτοι προηγούμενων ετών», ανέφερε η διευθύντρια του λυκείου, τονίζοντας πως πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι γονείς των μαθητών που παρά τις δυσκολίες τους σε επίπεδο επιβίωσης και διαβίωσης στα ορεινά του Ψηλορείτη, «έχουν τη δύναμη να ενισχύουν τα παιδιά τους κατευθύνοντας τα στη μόρφωση».
Οι μαθητές με τους οποίους επικοινώνησε το ΑΠΕ ΜΠΕ μίλησαν για τις δύσκολες συνθήκες εκπαίδευσης που επικρατούν στο χωριό αλλά και την τεράστια, όπως τη χαρακτήρισαν, ενίσχυση από γονείς και καθηγητές.
Ο Σωκράτης Βρέντζος από τα Ανώγεια, πρωτοετής -πλέον- στο Χημικών Μηχανικών Πάτρας μας είπε: «Οι συνθήκες για την εκπαίδευση στο χωριό δεν είναι και πάρα πολύ εύκολες, οπότε πολλές φορές αναγκαζόμαστε να κάνουμε φροντιστήρια είτε στο Ρέθυμνο είτε στο Ηράκλειο και ως εκ τούτου βρισκόμαστε πάρα πολλές ώρες στους δρόμους. Όμως όταν υπάρχει ο στόχος και όταν δεν φοβόμαστε τον αγώνα, η επιτυχία πάντα έρχεται. Αγώνα μεγάλο έδωσαν και οι γονείς μας που μας πηγαίνο-φέρνανε στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο, οι καθηγητές, και γονείς και φίλοι μας που μας δίνανε πολύ κουράγιο βλέποντας ότι προσπαθούμε για το στόχο μας. Ευτυχώς τελικά τα κατάφερα, πέρασα και μια νέα ζωή ξεκινάει. Στην Πάτρα υπάρχουν δυο-τρεις φοιτητές από τα Ανώγεια. Δεν την γνωρίζω ως πόλη, αλλά εύχομαι να μη συναντήσω μεγάλες δυσκολίες. Τα περισσότερα παιδιά από το χωριό ανυπομονούμε να ταξιδέψουμε να γνωρίσουμε και άλλα μέρη και άλλες εικόνες. Αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τα ήθη μας και τις αξίες μας όπως τα μάθαμε εδώ στα Ανώγεια θα τα κρατήσουμε για όλη μας την πορεία των σπουδών αλλά και της ζωής μας».
Ο Βασίλης Βρέντζος από την Αξό, πέρασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο και μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη δύσκολη χρονιά και τα ανάμεικτα συναισθήματα που είχε στη διάρκεια της. «Μία χαρά, μία άγχος και μία ανυπομονησία καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αλλά ευτυχώς οι συμπαραστάτες μας, γονείς και καθηγητές, έκαναν τα πάντα για να με βοηθήσουν. Πολλές ώρες βρισκόμουν στους δρόμους -από Ρέθυμνο Ανώγεια και από Ανώγεια Ρέθυμνο- για τα φροντιστήρια. Αλλά τώρα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων όλα είναι τέλεια. Επέλεξα το Ρέθυμνο διότι εκεί φοιτά κι η αδερφή μου αλλά και διότι δεν ήθελα να φύγω μακριά από το Ρέθυμνο. Για τους λόγους αυτούς ήταν και η πρώτη και μοναδική μου επιλογή και τα κατάφερα».
Η Ειρήνη Κονιού, πρωτοετής από σήμερα στην Αγγλική Φιλολογία Αθηνών, εξέφρασε στο Πρακτορείο την απερίγραπτη χαρά της μιας και όπως μας είπε «από τότε που μπήκα στο γυμνάσιο ήθελα να περάσω στη συγκεκριμένη σχολή». Και προσέθεσε: «Από μικρή αγαπούσα την αγγλική γλώσσα οπότε ήταν η μοναδική μου επιλογή στο μηχανογραφικό. Προσπαθούσα όλα αυτά τα χρόνια να μην επηρεάζομαι από κανέναν είτε μιλούσε για βάσεις είτε μιλούσε για τη σχολή ή από άρθρα και ειδήσεις. Ήταν το όνειρό μου και το πέτυχα επειδή προσπαθούσα να μην απογοητευτώ και να μην μπερδευτώ από τίποτα πέραν του στόχου μου. Δεν σας κρύβω ότι ένιωσα μία μεγάλη έκπληξη σήμερα το πρωί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Το όνειρο μου είναι να γίνω καθηγήτρια αγγλικών και να καταφέρω να μεταδώσω τη γλώσσα αυτή και την αγάπη μου για τη γλώσσα και στα άλλα παιδιά. Στη διάρκεια της χρονιάς αυτό που καταβάλλει εμάς τους μαθητές είναι το άγχος. Όμως όταν υπάρχει ο στόχος και η θέληση και όταν υπάρχει συγκέντρωση πάντα πετυχαίνεις. Γονείς και καθηγητές βοήθησαν πάρα πολύ ώστε να μας φύγει το άγχος ,να μη μας λείψει τίποτα, αλλά και η ενίσχυση από τα φροντιστήρια στο Ηράκλειο όπου προσωπικά βρέθηκα, ήταν μεγάλη. Ενίσχυση και ψυχολογική υποστήριξη από όλους και αυτό προτείνω και στους γονείς. Να στηρίζουν, να υποστηρίζουν τα παιδιά τους στον κάθε αγώνα τους».