«Πάρτι» με τα αφρόψαρα κάνουν από τον Φεβρουάριο τα γριγρί στο βόρειο Αιγαίο. Τεράστιες ποσότητες γαύρου και σαρδέλας αλιεύτηκαν τους τελευταίους μήνες σε Θερμαϊκό και θρακικό Πέλαγος, όπου έχουν φτάσει σχεδόν όλα τα γριγρί της χώρας.
Η ιχθυαγορά της Θεσσαλονίκης «ξεπουλάει» κάθε μέρα σε Τούρκους, Βούλγαρους και άλλους Βαλκάνιους, για πρώτη φορά κάνουν αγορές και οι Ισπανοί, ενώ οι τιμές είναι σχεδόν διπλάσιες από πέρυσι λόγω της ζήτησης.
Οι επιστήμονες από την πλευρά τους αποδίδουν το φαινόμενο στον ήπιο χειμώνα και τις καλές καιρικές συνθήκες την περίοδο της αναπαραγωγής, το περασμένο φθινόπωρο, ζητούν όμως από τους ψαράδες να τηρούν τους νόμους και να μην ψαρεύουν κοντά στις ακτές, αφανίζοντας τον γόνο.
«Ξαφνικά από τις 16 Φεβρουαρίου το Βόρειο Αιγαίο γέμισε αφρόψαρα. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, πόσο μεγάλες ποσότητες γαύρου και σαρδέλας πιάναμε. Ηταν κοπάδια με εκατομμύρια ψάρια που ήρθαν από τις Σποράδες. Κυρίως εντοπίζονταν στον Θερμαϊκό από το Φανάρι Ποσειδωνίου έως την Επανομή, αλλά και στο Θρακικό Πέλαγος», δήλωσε στο «Έθνος» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Αγιος Νικόλαος» και ταμίας της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ), Δημήτρης Παγώνης.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΠΜΑ, τα αποθέματα του γαύρου αυξήθηκαν στο Β. Αιγαίο κατά 80% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και της σαρδέλας κατά 70%. Μικρή αύξηση είχαν οι ποσότητες του κολιού και της γόπας, ενώ εδώ και 10 χρόνια έχει εξαφανιστεί από τις ελληνικές θάλασσες το σκουμπρί, για το οποίο πάντως οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ποτέ δεν υπήρχε επαρκής ποσότητα και εμφανίζονται μικροί πληθυσμοί στο Βορειοανατολικό Αιγαίο κυρίως το καλοκαίρι όταν κατεβαίνουν παγωμένα ρεύματα από τη Μαύρη Θάλασσα.
Ηταν τόσο μεγάλες οι ποσότητες αφρόψαρων που έφεραν στη Βόρεια Ελλάδα σχεδόν όλα τα γριγρί της χώρας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ψαράδες από τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία έρχονται στον Θερμαϊκό, ενώ στο Θρακικό Πέλαγος ψαρεύουν οι Τούρκοι. Οι τελευταίοι όμως σηκώνουν μεγάλες ποσότητες από την ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, όπου οι τιμές διπλασιάστηκαν και ένα κασόνι γαύρου (7 Kgr) πουλιέται σήμερα 8-10 ευρώ.