Η οικογένεια είναι ο μοναδικός θεσμός στον οποίο στρέφονται οι Έλληνες όταν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα και χρειάζονται βοήθεια σε ποσοστό μάλιστα που αγγίζει το 72,2%, όπως αποτυπώνεται στην δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα». Ακολουθούν οι φίλοι με ποσοστό 15,5% και με αμελητέα ποσοστά η Εκκλησία (1,0%) και το Κράτος (0,1%).
Μάλιστα στην ερώτηση «τι σημαίνει η οικογένεια» οι ερωτηθέντες απάντησαν υποστήριξη και αλληλεγγύη σε ποσοστό 75,3%, αγάπη σε ποσοστό 66,1%, ευτυχία (42,6%) και ασφάλεια (42,3%).
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι ελληνικές οικογένειες διαθέτουν σε ποσοστό 74,8% ιδιόκτητη κατοικία, ενώ μόλις το 16,8% δηλώνει ότι μένει στο ενοίκιο.
Η κοινωνία εμφανίζεται κομμένη στα δύο, στους εργαζόμενους (51,3%) και στους ανέργους (48,7%). Η πλειονότητα των ανέργων είναι χωρίς δουλειά από έξι μήνες έως έναν χρόνο (40,1%) και ως τρία χρόνια το 39%. Αλλά και όσοι εργάζονται νιώθουν ανασφαλείς. Σχεδόν τρεις στους δέκα παραδέχονται ότι έχουν σκεφτεί να αλλάξουν επάγγελμα και σε ποσοστό 89,7% δηλώνουν ότι γνωρίζουν κάποιον που απολύθηκε το τελευταίο έτος.
Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες έχει συνέπειες και στην ψυχική υγεία καθώς το 89% παραδέχεται ότι αισθάνεται ανασφάλεια, το 70% αδυναμία να τα βγάλει πέρα και να ελέγξει αυτό που συμβαίνει και ένα υψηλό ποσοστό 58,2% ομολογεί ότι πάσχει από ήπιας μορφής κατάθλιψη.
Στην ερώτηση «πώς τα βγάζουν πέρα» το 71% των ελληνικών οικογενειών απαντά «δύσκολα και πολύ δύσκολα» και σχεδόν το 80% ότι έχει υποστεί σημαντική απώλεια εισοδημάτων κυρίως από τη φορολογία, την αύξηση στους λογαριασμούς και την περικοπή των μισθών.
Όσο για το σε ποιους τομείς αναγκάστηκαν να κάνουν τις περισσότερες περικοπές οι Έλληνες, το 93,7% απαντά «στη διασκέδαση» και το 91,8% «στα είδη ένδυσης και υπόδησης», ενώ ακολουθούν η θέρμανση, τα είδη οικιακού εξοπλισμού και η βενζίνη.
Σε ό,τι αφορά την έξοδο από την κρίση το 31,2% των ερωτηθέντων την τοποθετούν χρονικά μετά το 2020 και το 34% πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ.