Μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή που αφήνει πίσω της η φωτιά στην Εύβοια ωστόσο υπάρχει και μία ανακούφιση καθώς διασφαλίστηκε η ανθρώπινη ζωή.

Η μάχη με την πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια δεν έχει τελειώσει. Η πυρκαγιά περιορίστηκε σε χαράδρα κοντά στην Πλατάνα με τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να παραμένουν στο σημείο υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Παράλληλα γίνονται έρευνες για το ενδεχόμενο του εμπρησμού ως αιτία έναρξης της πυρκαγιάς. Στο μικροσκόπιο των Αρχών τρεις ύποπτοι για εμπρησμό.

Οι εικόνες από το πευκόδασος που παραδόθηκε στις φλόγες είναι αποκαρδιωτική. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις αποτεφρώθηκαν περίπου 25.000 στρέμματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 10.000 ήταν παρθένο δάσος – «πνεύμονας» για την Εύβοια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα της πυρκαγιάς είναι πλέον καλύτερη, δεν υπάρχει δυναμικό, ενεργό μέτωπο, ωστόσο υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων. Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας στα σημεία που υπάρχουν εστίες θα επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα.

Σώθηκε το καταφύγιο άγριας ζωής

Η φωτιά δεν ελέγχεται ακόμα, ενώ υπάρχουν ακόμα άκαυτα σημεία, που με την αλλαγή του καιρού μπορεί να δώσουν νέες αναζωπυρώσεις.

Το αισιόδοξο είναι ότι, παρά την πολύ μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί, η μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, καθώς τελικά οι φλόγες από την αναζωπύρωση στο χωριό Πλατάνα, δεν προξένησαν ζημιά στο καταφύγιο άγριας ζωής στην Aγριλίτσα, ούτε και στο δάσος του δικτύου Natura 2000.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι φλόγες έφτασαν στα όρια του καταφυγίου στην Αγριλίτσα, αλλά οι πυροσβέστες ανέκοψαν την πορεία τους, ενώ έφτασαν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων και από την προστατευόμενη περιοχή από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως κέντρο προστασίας της ορνιθοπανίδας.

Σε εγρήγορση οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Στην πυρκαγιά, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο, παραμένουν όλες οι δυνάμεις και συγκεκριμένα, 382 πυροσβέστες, με 98 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η ΕΜΑΚ, καθώς και από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης περιοδικά 10 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση δύο αεροσκάφη από Ιταλία και ένα από Ισπανία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν ακόμα: 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Ο συντονισμός της πυρκαγιάς γίνεται περιοδικά με 3 συντονιστικά ελικόπτερα: 2 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και ένα της Ελληνικής Αστυνομίας. Την πυρκαγιά συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι οποίοι δεν έχουν φύγει ούτε στιγμή από το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Οι τρεις ύποπτοι για εμπρησμό στην Εύβοια και τα στοιχεία που βρήκαν οι Αρχές

Οι ύποπτοι για τον εμπρησμό στην Εύβοια είναι τρεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ». Και οι τρεις παρουσίασαν το δικό τους άλλοθι στις ανακριτικές αρχές. Ένας εκ των υπόπτων είναι ο ίδιος άνθρωπος που κατηγορήθηκε παλαιότερα για την πυρκαγιά στο χωριό Κοντοδεσπότι. Τα στελέχη του ανακριτικού τμήματος συνεχίζουν την έρευνα προκειμένου να επιβεβαιώσουν ή όχι, το άλλοθί τους.

Τα περισσότερα δεδομένα μιλούν για έναν εμπρησμό από πρόθεση, συνέχισε το ρεπορτάζ. Η φωτιά στην Εύβοια ξέσπασε σε τρία διαφορετικά σημεία και τα κλιμάκια του ανακριτικού τμήματος εντοπίζουν στοιχεία εμπρησμού και στα τρία αυτά μέρη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης φαίνεται να έχουν εντοπιστεί κάποια ίχνη καύσης, στουπιά και πλαστικά μέλη μπιτονιών, ενδεχομένως με εύφλεκτο υγρό. Έχουν βρεθεί και κάποια φιαλίδια υγραερίου τα οποία όμως δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη αν σχετίζονται με εμπρηστική ενέργεια.