Ανύπαρκτος είναι ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα της κρίσης, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τον διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών, καθώς και των κυβερνήσεων, τονίζεται στην έκθεση και επισημαίνεται πως οι πρόσφατες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. «δεν συνοδεύονταν πάντα από πλήρως αποτελεσματικό κοινωνικό διάλογο, πράγμα που οδηγεί σε ολοένα και ανταγωνιστικότερες εργασιακές σχέσεις στην Ευρώπη».

Κατά την Επιτροπή, ιδιαίτερα ασθενής είναι ο κοινωνικός διάλογος στις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο, κυρίως στην Ελλάδα.

Ο Λάζλο Άντορ, ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την ένταξη, δήλωσε, ωστόσο, ότι εν αντιθέσει προς την Ιρλανδία, όπου οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν σε μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, στην Ελλάδα επί της ουσίας δεν υφίσταται διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Ο Λ. Άντορ δήλωσε σχετικά: «Ο κοινωνικός διάλογος υφίσταται αυξανόμενη πίεση στο σημερινό πλαίσιο της υποτονικής μακροοικονομικής ζήτησης, της αύξησης των φόρων και των περικοπών στις κυβερνητικές δαπάνες. Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων σε όλα τα επίπεδα, αν θέλουμε να εξέλθουμε από την κρίση και να διαφυλάξουμε τα οφέλη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Ένας καλά διαρθρωμένος κοινωνικός διάλογος είναι επίσης απαραίτητος για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της δημογραφικής αλλαγής και για την επίτευξη καλύτερων εργασιακών συνθηκών και μεγαλύτερης κοινωνικής συνοχής. Ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να ενισχυθεί σε κράτη μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στα οποία είναι αυτή τη στιγμή σημαντικά ασθενέστερος».

Όπως τονίζει η Επιτροπή στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα «η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών σε κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι οι λύσεις που βρίσκονται μέσω του κοινωνικού διαλόγου τείνουν να έχουν ευρύτερη αποδοχή στην κοινωνία, να είναι ευκολότερη η εφαρμογή τους στην πράξη και να είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε καταστάσεις σύγκρουσης. Συνεπώς, συναινετικές συμφωνίες με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων συμβάλλουν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων».

Η Κομισιόν υπογραμμίζει ακόμα ότι «ο καλά διαρθρωμένος κοινωνικός διάλογος μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα, οι χώρες στις οποίες ο κοινωνικός διάλογος είναι παγιωμένος και οι θεσμοί των εργασιακών σχέσεων είναι ισχυροί, είναι γενικά εκείνες στις οποίες η οικονομική και κοινωνική κατάσταση είναι πιο ανθεκτική και υφίστανται λιγότερο πίεση. Οι δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων που παρέχει ο κοινωνικός διάλογος μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης».