Η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών είναι στόχος της κυβέρνησης, αλλά και της τρόικας, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη σημερινή συνάντησή του με εκπροσώπους του κλάδου, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα λειτουργούν 12.500 φαρμακεία, αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ζήτησε μείωση του ποσοστού κέδρους των φαρμακοποιών «για να την βγάλουμε καθαρή, δεν γίνεται να μην κάνουμε υποχωρήσεις», υπογραμμίζοντας πως το ποσοστό 35%, που παίρνουν οι φαρμακοποιοί από την πώληση των φαρμάκων, αποτελεί «κόκκινο πανί».

Από την πλευρά του, πρόεδρος των φαρμακοποιών, Δημήτρης Βαγιωνάς, υποστήριξε πως το ποσοστό κέδρους των φαρμακοποιών δεν είναι 35, αλλά 20%.

Για το θέμα του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ο κ. Λοβέρδος είπε ότι έχει λυθεί και πως «όσοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, συνεχίζουν γι άλλους λόγους». Η διοίκησή του επισημαίνει ότι έχει κλείσει η ψαλίδα στους πέντε μήνες και ότι οι φαρμακοποιοί πληρώθηκαν κανονικά έως και τον Μάρτιο. Οι φαρμακοποιοί, ωστόσο, διατύπωσαν την εκτίμηση ότι η ψαλίδα θα ξανανοίξει στους οκτώ μήνες. Η δέσμευση του υπουργού ήταν ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Η κατανάλωση φαρμάκων στην Ελλάδα και η σπατάλη που γίνεται στον τομέα αυτό είναι άνευ προηγουμένου, κατέληξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.