«Στον δήμο Ηρακλείου προσπαθούμε μεθοδικά, και κατά την αντιπυρική περίοδο, να ανταποκριθούμε στις πολυμέτωπες απαιτήσεις της περιοχής ευθύνης μας», δήλωσε ο δήμαρχος, Βασίλης Λαμπρινός, αναφερόμενος στον σχεδιασμό και τις κινήσεις που έχουν γίνει για τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης «Παγκρήτια πρωτοβουλία των εμπλεκομένων φορέων για την αντιπυρική περίοδο 2019», που πραγματοποιήθηκε σήμερα (12/06).
Αναφερόμενος στις δράσεις του δήμου, επισήμανε ότι αυτές περιλαμβάνουν την προμήθεια περισσότερων από δέκα νέα χωματουργικών μηχανήματων, τα οποία συμμετέχουν σε όλες τις επιχειρήσεις της Πολιτικής Προστασίας και την απόκτηση μικρού πυροσβεστικού οχήματος, το οποίο παραχωρήθηκε στην Πυροσβεστική και έχει ήδη ενισχύσει το διαθέσιμο δυναμικό των οχημάτων της. Σε εξέλιξη είναι η προμήθεια και μιας μεγάλης υδροφόρας. Επιπλέον, οι δράσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία καινοτόμου, όπως το χαρακτήρισε, συστήματος διαχείρισης κρίσεων με τη συνδρομή πτητικών μέσων drones.
Μάλιστα, εξήγησε ότι «κατατέθηκε η πρόταση για έγκριση της προμήθειας στην διαχειριστική αρχή και βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύντομα θα είναι στη διάθεση του Δήμου αυτό το ιδιαίτερα χρήσιμο μέσο γεωγραφικής εποπτείας του τόπου μας». Ο κ. Λαμπρινός παράλληλα εξήγησε ότι στις κινήσεις που έχουν γίνει, είναι ο καθαρισμός του αγροτικού οδικού δικτύου που είναι διαρκής, ενώ υπάρχει συνεχής συντήρηση και προσθήκη, όπου απαιτείται, πυροσβεστικών κρουνών για την αποτελεσματικότερη παροχή νερού.
Εκτός αστικού ιστού, ο δήμος Ηρακλείου έχει δωρίσει από το 2014, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος (ΦΥΚΗΣΑΠ), φορητές δεξαμενές με μεγάλη χωρητικότητα. Επιπλέον, σε επίπεδο επικοινωνιών, γίνεται χρήση του συστήματος επικοινωνίας TETRA «το οποίο είναι πάντα ενεργό, με σταθερή και φορητή συσκευή, ενώ διαθέτει και μεγάλο αριθμό φορητών συσκευών UHF που χρησιμοποιούνται μεταξύ των εξωτερικών συνεργείων και των υπηρεσιών του Δήμου και μπορούν να διατεθούν οποτεδήποτε απαιτηθεί» όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου.
Με τον ίδιο να συμπληρώνει: «Εάν χρειαστεί οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, σε προληπτικό επίπεδο, έχει ήδη συμπεριληφθεί ο σχεδιασμός σύμφωνα με τις οδηγίες της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην παρούσα επικαιροποίηση του σχεδίου “Ξενοκράτης”, ενώ έχει ήδη δοκιμαστεί σε σενάριο άσκησης πεδίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ευρωπαϊκό πρόγραμμα PACES)».
Επισημάνθηκε, επίσης, ότι καταγράφηκαν τα οικόπεδα και οι εγκαταλελειμμένες οικίες, για τις οποίες υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς, με διαδικασίες καθαρισμού και επιβολής κυρώσεων ενώ συγκροτήθηκε και λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, ομάδα έργου Πολιτικής Προστασίας, για την άμεση αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών.
«Σε κάθε περίπτωση, μόνο με συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων μπορούμε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», ανέφερε καταληκτικά ο Βασίλης Λαμπρινός.