Ορεκτικό και κυρίως πιάτο για τη σημερινή κανιβαλική φιέστα.

Η Τσικνοπέμπτη έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ!

Αν τη γιορτάσετε μέσα με την παρέα, η τσίκνα πρέπει να χτυπήσει κόκκινο.

Φτιάξτε παϊδάκια «πειραγμένα» για ορεκτικό και αρνάκι στη λαδόκολλα για κυρίως πιάτο και απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο του τι θα τσικνήσετε σήμερα.

Το έθιμο πρέπει να τηρηθεί πάση θυσία!

Θα τα λατρέψουν μέχρι και τα δάχτυλά σας…

Παϊδάκια «πειραγμένα»

Τι θα χρειαστείτε (για 4 άτομα)

  • 1,5 κιλό παϊδάκια αρνίσια2 κρεμμύδια ξερά μεγάλα (καθαρισμένα)
  • αλάτι
  • μείγμα ανάμεικτων πιπεριών (φρεσκοτριμμένα)

Για τη μαρινάδα

  • 1/2 φλιτζάνι μπαλσάμικο
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 2 κουταλιές της σούπας ξερό δεντρολίβανο κοπανισμένο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι θυμαρίσιο
  • 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Πώς τα κάνετε

1. Τρίψτε τα κρεμμύδια στον τρίφτη. Τοποθετήστε τα μετά σε ένα λεπτό σουρωτήρι, το οποίο κρατάτε πάνω από ένα μπολάκι, και πιέστε τα καλά με ένα κουτάλι για να βγάλουν το ζουμάκι τους μέσα στο μπολ. Κρατάτε το ζουμί για τη μαρινάδα και αφήνετε το τριμμένο κρεμμύδι στην άκρη.

Για τη μαρινάδα

α. Αναμείξτε σε ένα ταψί τη μουστάρδα, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το μέλι, το μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο και το κρεμμυδόζουμο.

β. Ρίξτε στο ταψί τα παϊδάκια και γυρίστε τα και από τις δύο πλευρές για να ποτιστούν καλά με τη μαρινάδα. Τα αφήνουμε στην άκρη να «πιουν» τη σος για 15-20 λεπτά.

2. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Αλατοπιπερώστε τα παϊδάκια και ψήστε τα στους 180°C για 15 λεπτά και κατόπιν στο grill για 5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Έτοιμα! Ώρα τώρα για το αρνάκι…

Αρνάκι λαδόκολλας



Τι θα χρειαστείτε
(για 4 άτομα)

  • 2 κιλά αρνίσιο μπούτι
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 λαδόκολλες
  • σπάγκο

Πώς το κάνετε

1. Πλένετε και στραγγίζετε καλά το αρνίσιο μπουτάκι. Το τρυπάτε κατά μήκος με ένα μαχαίρι και ρίχνετε μέσα αλάτι, πιπέρι και μισή σκελίδα σκόρδο ανά διαστήματα.

2.
Τυλίγετε καλά το μπούτι με τις λαδόκολλες (μία σε κάθε στρώση) και το δένετε σφιχτά με τον σπάγκο. Πρόσεξτε το δίπλωμα του «πακέτου» να είναι επιμελώς κλεισμένο, για να μη χάσει τα υγρά του το μπούτι και στεγνώσει.

3. Βάζετε το μπουτάκι πάνω σε μια λαμαρίνα και το ψήνετε σε μέτριο φούρνο (180°C) για 3,5 ώρες.

Καλή Τσικνοπέμπτη!